Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екшън и космическо забавление в „Капитан Марвел 2“

2
Снимка: Форум Филм България

"Капитан Марвел 2" излиза в интересно време за филмите базирани на комикс и за супергерои. Редица подобни филми се оказаха финансови разочарования през уж по традиция успешния летен киносезон и не успяха да оправдаят гигантските бюджети, пръснати по специални ефекти и звезди за главните роли. От една страна, тази липса на зрители за супергеройските филми може да се дължи и на това, че на този пазар се получи пренасищане. След успехите на филми като "Отмъстителите“ се появиха много продължения, предистории, сериали, филми за мултивселени и какво ли още не, свързано с персонажите. 

А в най-хубавите дни за супергероите се появи и "Капитан Марвел". Първото кино приключение на Каръл Денвърс, която от военен пилот, се превърна в супергерой. Нейното приключение събра над един милиард долара в бокс офиса и убеди много продуценти, че именно големите бюджети, ярките суперсили и специални ефекти водят хората в киносалоните. Какво обаче ще видим в продължението?

Историята на "Капитан Марвел 2" - 33-тият филм от киновселената на Марвел ни отвежда първо при своя злодей. Дар-Бен е безпощадна жена - войн, от хуманоидната раса Крий, която, за да осигури нов живот за своята планета и народ, трябва да открие комплект мистични гривни, заредени с огромна енергия. В нейните ръце попада само един от тези два жизнено важни артефакта, а намирането на другия се оказва нейна основна мисия. Междувременно, силите и световете на трите ни основни супергероини напълно неочаквано се преплитат.

Каръл Денвърс, известна сред човечеството като Капитан Марвел, нейната отчуждена племенница, превърнала се във важен астронавт капитан Моника Рамбо и мечтаещата за супергеройска кариера тийнейджърка Камала Кан, започват да разменят местата си чрез телепортация. Това води до редица комични ситуации, запазена марка на пъстрата вселена на Марвел. Докато се опитват да се опознаят и да озаптят, така да се каже, неочакваната връзка между силите си, трите трябва да се изправят пред отмъстител, готов на всичко, за да възстанови величието на своя народ. В основата на чието падение ще се окаже именно Капитан Марвел...

Носителката на "Оскар" Бри Ларсън виждаме отново в ролята на Каръл Данвърс. Макар и с някои свои мнения тя да ядоса част от зрителите, трябва да признаем, че Бри е много добра актриса и успява да ни убеди в мисията на своя герой. Макар и понякога най-добрите намерения да водят към Ада, както гласи популярната поговорка. Тейона Парис също е много добро попадение като все още несигурната във възможностите си Моника Рамбо. Имах малко резерви към актрисата изиграла Камала Хан или Мис Марвeл. Иман Велани, която познаваме и от сериала "Мис Марвeл" е прекалено ентусиазирана в ролята си, което не е лошо само по себе си, но в някои моменти тийн страстите могат да дойдат в повече на зрителите. 

Интересна е ситуацията при главния злодей на филма. Дар-Бен е женска версия на персонаж от комиксите, в случая изигран от британската актриса Зауи Аштън. Тя придава нужната трагичност на персонажа си, а по този начин ни убеждава, че не бива да мразим образа, а да му съчувстваме. 

Режисьор на филма е 34 годишната Ниа ДаКоста. Младата режисьорка има зад гърба си успешния римейк по хоръра "Кендимен" и тук успява да ни пренесе в световете на героите на Марвел, които прекосяват галактики и вселени. "Капитан Марвел 2" е едно приятно забавление, което ще бъде харесано от зрителите, стига да влязат в киносалона непредубедени.

Да, има доста наивни моменти в сценария - понякога решенията на героите бяха доста прибързани. Емоционалните моменти също са малко спестени, направи ми впечатление, че точно когато някоя сцена придобие дълбочина, следва поредния екшън сблъсък. Но ако търсите едно добро забавление дори и за понеделник вечер - "Капитан Марвел 2" е добро попълнение във филмовата вселена на комиксовия гигант.


Още по темата слушайте в в рубриката ''КиноРадио''.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31

Хорове от България и Европа се събират на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови формации са заявили участие в 12-ия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на града Николай Ангелов. Домакин на утвърдения български форум е смесеният хор "Черноморски звуци" с диригент Валентина Георгиева - тази година съставът отбелязва 110 г. от..

публикувано на 13.06.24 в 17:56
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37