Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите дебатират по втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

Снимка: БТА

Парламентът започва работа с дебати по внесения втори вот на недоверие към кабинета "Денков" заради политиката в сектор "Отбрана и национална сигурност". 

Инициативата на социалистите и е подкрепена с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ", както и от независимия депутат Радостин Василев - както и при първия вот, който беше на тема "Енергетика".

Още поднасянето на вота на недоверие и мотивите на въпрос дали сега е подходящият момент за внасянето му, предвид, че предстои разглеждането на държавния бюджет за догодина, лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че двете неща могат да се движат паралелно.

"Част от мотивите за вота например е Шенген", обясни тя.

Към мотивите на вота е невъзможността на кабинета да се справи с гарантирането на националната сигурност. 

"Темата илюстрира най-ярко неспособността на това правителство да отговори на предизвикателствата пред страната", подчерта заместник председателят на БСП Атанас Зафиров. 

Според него се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер.

"Избрахме тази тема, тъй като съм най-ярко илюстрира неспособността на това правителство да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната. Знаете, че се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер. Правителството вместо да осигурява стабилност и спокойствие, съпътства и способства тези кризи дали засегнат пряко", коментира Зафиров.

"Вотът на доверие, който парламентът ще обсъжда, е възможност на кабинета да разкаже на хората какво е направено по развитието на системата за отбрана и национална сигурност", е категоричен премиерът Николай Денков.

"Това какво е направено през последните, бих казал, две години и особено с последния период от последните пет месеца по отношение на развитието на системата на отбраната и националната сигурност. Готови сме да чуем всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици", посочи той.

ГЕРБ-СДС обяви, че няма да подкрепи вота на недоверие.

"Колкото и да е трудно, колкото и понякога да е гнусно, всички останали опции са по-лоши от тази", обясни заместник-председателят на партията Томислав Дончев. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна. "В условията на провеждане на специалната военна операция ключовата..

публикувано на 14.05.24 в 17:48

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)"...

публикувано на 14.05.24 в 17:40

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах през последната седмица, след като Израел предприе ограничена, по думите му, операция в града. Това твърди Агенцията на ООН за палестинските бежанци, предадоха АФП и Ройтерс.  Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица Израел продължава офанзивата си в Газа от север и юг..

публикувано на 14.05.24 в 17:38

Представиха 105 работни места на трудова борса в Кюстендил

10 фирми и офиси представиха 105 свободни работни места на организираната от Бюрото по труда в Кюстендил специализирана трудова борса за лица в неравностойно положение. Участваха не само безработни, а и търсещи работа от трите общини Кюстендил, Невестино и Трекляно. Кандидатстващите имаха възможност за включване в обучения на дигитални..

публикувано на 14.05.24 в 17:34
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Никой не влиза в еврозоната в средата на годината, ще влезем в началото на 2026 г.

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР. "Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако..

публикувано на 14.05.24 в 17:22