Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владко Панайотов за времето като безмилостен заличител на история, времена, факти и личности

3
Проф. Владко Панайотов
Снимка: Станислава Пирчева

"В тази книга няма нищо от днешния ден, тя няма днешния поглед. В тази книга за мен беше интересно да представя погледа върху тази епоха на едни човек, който е живял и е бил на село, как е учил, как се е стремил да постигне нещо в живота без принизяване и прехвалване, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Владко Панайотов, писател и общественик, изобретател

Започнал житейският си път в Рудозем в миньорското общежитие и останал впоследствие в Рудозем и в Горубсо 12 години като млад специалист. След пет години усилена работа създават технологии, които дават значителен икономически ефект в производството.

На първото Световно младежко изложение през 1985 г. представят уникална компютърна разработка за контрол на процесите. Получава специалната награда на изложението за технологията и "Златен орден на труда".

"Дъждът заличи всички следи, спомени и надежди. Тъжният есенен дъжд, в който прозираше и тъжната протяжна песен за реката, при която в началото е било детето, а после вече старецът, за да се сбогува с нея. А тя е вечна. Както е вечен дъждът, който не оставя спомени, а само тъга.

Това е откъс от книгата "Епохата (през която живях) – Първа част" от проф. Владко Панайтов. Той е учен, общественик, писател. Новата му, пета по ред вече книга, ще бъде представена до края на годината.

"Времето, освен всичко останало, е един безмилостен заличител на история, на времена, на факти, на личности. Единственият начин, за да можем да запазим поне част от събитията, е да ги опишем.

Затова си позволих да напиша това, което съм видял, което съм преживял, което е преминало през моите очи, така както аз съм го видял. Написването на тази книга има и обективен, и субективен характер, събития ме накараха да я напиша, каза още проф. Панайотов. 

Проф. Владко Панайотов

Проф. Владко Панайотов е роден разказвач, по думите на акад. Антон Дончев, а според член-кор. проф. д.н. Иван Гранитски новата му книга съдържа многопосочни послания. В тях авторът владее непринуденото и органично-естествено усещане на духа на епохата. 

В неговите спомени и интервюта акад. Георги Марков долавя духовната атмосфера на епохата и са ценен извор за нейното обективно изследване. 

Според председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, книгата на Владко Панайотов без излишни дидактически напътствия и с подкупваща искреност ни подсеща, че човешката нравственост крепи темелите на обществения порядък и нея трябва да пазим повече от всичко на този свят. 

Член-кор. проф. д.т.н. Владко Панайотов е евродепутат (2007 – 2014), удостоен с наградата „Евродепутат на годината в областта на околната среда – 2013“. Той е учен с изключителен принос в сферата на опазване на околната среда и борбата с климатичните промени. 

Автор е на над 180 публикации, 43 изобретения, патенти и полезни модели, 7 монографии, 8 учебника и помагала. Учен, общественик, писател-мемоарист и музикант, впечатляващ с виртуозно изпълнение на саксофон. Член на няколко международни академии.

Носител е на десетки отличия, сред които са: „Златен орден на труда“, 2 златни медала от East West Euro Intellect Technical Fair and International Exhibition (2003), орден „Стара планина“ – първа степен за принос в развитието на минното дело и металургията в България (2010), орден „Бернардо О‘Хигинс“ (Чили, 2012), вписване в Златната книга на ИНРА (2013), Изобретател на годината (2014), орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие (2018), Почетен знак на президента (2021). Член е на Съюза на българските писатели.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50
 Петко Герасимов

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме. Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра , на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща –..

публикувано на 17.02.24 в 10:05
доц. Ралица Георгиева

Мисията на доц. Ралица Георгиева е да спасява новородени деца

Доцент Ралица Георгиева е началник на Неонатологията в детската болница „професор Иван Митев“ в София. Всеотдайна, посветила себе си на децата, тя е сред водещите специалисти по неонатология у нас. Спасителят на новородени е част от семействата на всичките си пациенти , които много я обичат и уважават. Те поддържат връзка с нея години наред..

публикувано на 11.02.24 в 06:30
Проф. Георги Желев и проф. Георги Сотиров

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години

Тази година Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години , а през април ще отбележим и 45 години от излитането в космоса на българина Георги Иванов . За годишнините и за българското присъствие в космоса гости в "Нощен Хоризонт" директорът на института проф. д-р Георги Желев и проф. дн Георги Сотиров, член на..

публикувано на 08.02.24 в 15:26

Празнуваме Татяна Лолова!

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Н еговото заглавие е  "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси . Сърменов ще е режисьор, а..

публикувано на 07.02.24 в 11:55

Ивелина Казанджиева: Когато музиката се обича от цялото сърце и душа, резултатите са добри

Тя има две дъщери, петима внуци и 1000 деца - ученици. Ивелина Казанджиева се представя като скромен пианист - акомпанятор и преподавател по акомпанимент, който е работил с много цигулари и ученици пианисти, на които е дал хляба и е научил да акомпанират добре.  42 години стаж има в Музикалното училище и Музикалната академия. Свирила е по..

публикувано на 04.02.24 в 05:31
Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов за дейността на Стефан Стамболов

Тази година се навършват 170 години от рождението на един виден български държавник. Стефан Стамболов е роден на 31 януари (по стар стил) 1854 г. във Велико Търново. Обругаван и възхваляван, мразен и почитан, въпреки неговата противоречивост не можем да отречем, че той оставя дълбока следа в първите години на свободно развитие на..

публикувано на 31.01.24 в 18:04