Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Наплатанова: Журналистите са длъжни да имат независим глас, за да продължат да се борят с дезинформацията

Развитието на медийна грамотност сред учениците ще залегне в проект на МОН

Проф. Нели Огнянова: Качествената журналистика се базира на това да е етична и отговорна

| Репортаж
Снимка: Pixabay

Кръгла маса на тема "Медийна грамотност" организира днес Съветът за електронни медии. Целта на форума е да бъдат обсъдени политиката и развитието на медийната грамотност в България. В обсъжданията участват представители на министерствата на културата и на образованието, доставчици на медийни услуги, журналисти, експерти.

Това е третият форум, посветен на темата, който се провежда само в рамките на последните две седмици. 

Интересът към медийната грамотност е разбираем, темата е ключова, тъй като според редица статистики страната ни е на едно от последните места по отношение на медийна грамотностразбирана като възможност за достъп до информация и способност на хората за критично мислене и анализиране на тази информация и нейните източници. Проблемът е много сериозен, особено в малките населени места.

В Закона за радиото и телевизията има специални текстове за политиката за медийна грамотност, която съдържа мерки за развитието на умения и знания, позволяващи на гражданите да правят информиран избор за медийното съдържание и медийните услуги. Министърът на културата е този, който инициира и ръководи дейността по изготвяне на национална политика за медийна грамотност, а Съветът за електронни медии работи за развитие на медийната грамотност в сътрудничество с широк кръг заинтересовани страни, включително с доставчици на медийни услуги, академични среди, организации на гражданското общество и потребители.

Прозрачността, с която работи Съветът за електронни медии, е част от медийната грамотност, подчерта председателят на СЕМ Соня Момчилова:

"Съветът за електронни медии полага усилия свръх възможностите си и отвъд бюджета си, за да не бъдем само в подкрепяща роля, а да бъдем един креативен партньор. В момента работим върху изработване на клипове". 

Основният приоритет е етичната журналистика, заяви членът на СЕМ Габриела Наплатанова:

"Въпреки че в момента е много модерно рубриките за факт чекинг да се промотират, трябва да кажа, че все пак на първо място е етичната журналистика, която цени прозрачността и отговорността, и е съществен елемент в битката за защита на истината в епохата на информационен безпорядък. Журналистите са длъжни да имат независим глас, за да продължат да се борят с дезинформацията, която се шири в социалните мрежи".

Членът на СЕМ Пролет Велкова припомни за инициирана през лятото от Министерството на културата среща за провеждане на едногодишна кампания в две стъпки - първо клипчета и после редакционно съдържание, и постави въпроса за готовността за подписване на общ меморандум:

"Убедихме се около едно - че е добре до подпишем общ документ на страните, които искаме да работим за медийна грамотност. Първата задача, която си поставяме, е да подхванем кампания за присъствието на темата за медийната грамотност в медиите. Говорихме тази кампания да е от две стъпки – първата е да подготвим и излъчим клипове в телевизиите и сайтовете. Втората стъпка е медиите да имат готовността да включат тази тема в своето редакционно съдържание". 

Членът на СЕМ Симона Велева също подчерта, че е важно как ще се действа оттук насетне в чисто оперативен порядък:

а има една заповед на министъра на културата и да се започне работа по национална стратегия, в която да има ясно разписани мерки. Обобщили сме какво се случва на тема медийна грамотност във всички държави. Възложихме и една социология за това къде черпят информация децата на възраст до 18 години. Колко време използват устройства? Дали слушат като фон телевизия?"

Развитието на конкретни умения сред учениците, свързани с медийната грамотност, ще залегне в проект на МОН за дигитализация на обучението по новата Програма „Образование“. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Тя заяви, че прави предложение просветното министерство да съпредседателства Консултативния съвет по медийна грамотност. А Ирина Иванчева от Министерството на културата обяви, че темата е взета присърце и сериозно работят по нея:

"Желанието ни е да подредим къщата на медийната грамотност. Ще бъде изготвена заповед с подписа на министъра и работна група има за задача да изработи стратегически документ и да подготви план за действие с конкретни задачи и срокове". 

Комисията за журналистическа етика работи за установяване на стандарти и това има много общо с медийната грамотност, тъй като се занимава с това кои са качествените източници на информация, които да позволят на хората да направят информиран избор, подчерта професор Нели Огнянова:

"Въпросът е във видимостта. Доколко ние се справяме с утвърждаването на тези стандарти? Качествената журналистика се базира на това да е етична и отговорна".

С навлизането на изкуствения интелект и свързаните с него технологии предизвикателствата стават повече – той вече произвежда доста трудно разпознаваеми фалшиви клипове, в които се разпространяват неистини. И дезинформацията, която ни залива от социалните мрежи. Предстоят дни на медийна грамотност през 2024 година, както и много работа на терен, включително с учениците, както и нови изследвания, изработка на клипове и подготовка на специален меморандум. Има очаквания и за адекватни законови промени, които да помогнат. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54