Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия влезе в най-голямата болница в Газа "Ал Шифа"

Снимка: АП/БТА

Израелската армия влезе в най-голямата болница в Газа "Ал Шифа", за която твърди, че терористичната групировка "Хамас" я използва за прикритие на своите операции. От групировката отхвърлиха обвиненията. Палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че води "война срещу съществуването на палестинците". 

Израелските войски са открили оръжия и тунели под сградата на болницата "Ал Шифа". Според говорител на армията тя е използвана като щаб на терористичната групировка "Хамас". 

"През последните седмици израелската армия многократно предупреждаваше, че използването на болницата от "Хамас" застрашава нейния защитен статут съгласно международното право. Дадохме достатъчно време, за да спрем злоупотребата със статута на болницата", обясни говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Той подчерта, че Израел е във война с "Хамас", а не с цивилните в Газа. И допълни още, че в болничния комплекс не е имало бойни действия. "Провеждаме изключително прецизна и целенасочена операция", каза Хагари.

Лекар от болницата "Ал Шифа" заяви пред Ройтерс, че сградата е обсадена, а израелските войници претъсват стаите.

"Повече от 40 пациенти починаха през последните три дни, а останалите са обречени, ако не получим помощ. Призоваваме това престъпление да спре, тук няма нищо друго освен болни цивилни, ранени и лекари".

В реч по случай 35-ата годишнина на палестинската декларация за независимост в Рамала Абас нарече военната операция на Израел "геноцид". Ръководителят на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че е ужасен от случващото се в болница "Ал Шифа". "Болниците не са бойни полета", каза той. 

Критика към израелската операция дойде и от Франция. "Палестинското население не трябва да плаща цената за зверствата, извършени от войнстващата ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел", се казва в изявление на френското външно министерство.

Според военни наблюдатели, с влизането в болницата, операцията на Израел срещу "Хамас" е преминала в нов етап, след като е атакувана основна инфраструктура на групировката. Вашингтонският институт за изследване на войната коментира, че "Хамас" се опитва да забави настъпващите израелски сили в Ивицата Газа. Анализаторите смятат, че така високопоставени представители на военното крило на "Хамас" са успели да избягат от болница "Ал Шифа".

Катар се опитва да договори споразумение за освобождаването на около 50 цивилни заложници в замяна на тридневно прекратяване на огъня. Обсъжданата договорка, която е съгласувана със САЩ, предвижда още Израел да пусне на свобода няколко палестински жени и деца от израелски затвори, а също и увеличаване на обемите хуманитарна помощ за Газа, посочи източник, близък до преговорите, пожелал анонимност.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България. С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. В словото си държавният глава посочи: "Връщайки се назад в годините на прехода, днес си даваме сметка, че въпреки многобройните..

публикувано на 10.06.24 в 11:20

От избирателни секции в Германия критикуват ЦИК

В секцията за гласуване на сънародниците ни в Регенсбург, Германия, са имали проблеми в осъществяване на връзката им с Централната избирателна комисия. За това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева, която живее и работи там и била председател на секционна комисия. "Отново имаше забавяне от страна на ЦИК. Тази..

публикувано на 10.06.24 в 11:05

При обработени 64,06% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 10:49
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Най-значимият проблем е хибридната технология на гласуване

Видеонаблюдението е позитивна промяна, защото създава дисциплина и прави процеса по-сигурен. Това заяви пред БНР Никола Тулечки, основател на сдружение "Данни за добро", което е част от Обединението за честни избори. ОЧИ разполага с десетки наблюдатели в рискови секции в 4 избирателни района. За отминалите избори ОЧИ излезе с..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Междинни резултати: ГЕРБ-СДС доминира в повечето области в страната при вота за 50-о НС

ГЕРБ води убедително във Варна, "Възраждане" е втора политическа сила Според междинните данни, предоставени от ЦИК, които могат да се променят след въвеждането на протоколите от гласуването по области и при повторната им обработка в ЦИК, става ясно, че ГЕРБ-СДС доминира в повечето от областите: Благоевград, Бургас, Варна , където "Възраждане" е..

публикувано на 10.06.24 в 10:36

Светослав Малинов: ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС

ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС , заяви пред БНР Светослав Малинов - преподавател в Софийския университет и бивш евродепутат.  Според него ГЕРБ и ДПС са решили твърдо да има кабинет . "Отиването на нови избори по един категоричен начин ще девалвира ГЕРБ като партия, която след като спечели избори, не може да съставя..

публикувано на 10.06.24 в 10:14

Напрежение при приемането на протоколите и в Русе

Всички секционни комисии в Русенска област са приключили навреме изборния ден и само в единични секции гласуването е продължило 15 мин след 20 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия. Голямото напрежение е в спортната зала при приемането на протоколите. "От 2 без 15 сме тука. Тази колона не мърда някъде от 2 часа. До три часа няма да..

публикувано на 10.06.24 в 09:54