Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сакраменто победи и ЛА Лейкърс, 4 точки на Везенков

Сабонис (с топката) наниза 29 точки за Кингс.
Снимка: БТА

Александър Везенков и съотборниците му от Сакраменто Кингс постигнаха четвъртия си пореден успех в редовния сезон на НБА. "Кралете" спечелиха калифорнийското дерби с Лос Анджелис Лейкърс като гости със 125:110 в зала "Крипто Арена". Александър Везенков бе на терена 12 минути, като те бяха основно през втората и третата част. Той нямаше добър ден при стрелбата и вкара 1/4 стрелби за 2 точки, два наказателни удара и пропусна три пъти от тройката. Той записа и две отнети топки.

Калифорнийското дерби започна със здрава битка между Домантас Сабонис и Антъни Дейвис. Възпитаниците на Майк Браун предизвикаха доста грешки, а след две тройки на Харисън Барнс дистанцията за първи път достигна двуцифрените измерения при 11:21 в полза на Кингс. Домакините продължаваха да изпитват затруднения с вихреното темпо на своя съперник и разликата достигна 12 точки при 17:29 след страхотен пробив на ДиАарън Фокс. Малик Монк пък се появи от скамейката и веднага вкара тройка и асистира за забивка на Домантас Сабонис, а преднината на "кралете" стана цели 20 точки при 17:37 след тройка и на Кевин Хъртър. 

При оставащи около 90 секунди до края на първата четвърт Александър Везенков влезе на терена за първи път на мястото на Харисън Барнс. Българският национал пропусна първата си стрелба от тройката, след като бе намерен на свободна позиция от Фокс, а първата четвърт приключи при 25:38 в полза на Сакраменто.
Лейкърс стопиха още четири точки от изоставането си, а Майк Браун поиска прекъсване само 47 секунди след началото на втората четвърт при 29:38. Втората стрелба отдалеч на Везенков също не намери целта, но все пак гостите задържаха двуцифрената си преднина след страхотни действия на Фокс - 32:42. 

Първата солидна изява на българина в мача бе открадната топка, след която Сакраменто образува бърза атака, завършена от забивка на Крис Дуарте за 35:46. Първият престой на Везенков на паркета завърши след около шест прекарани минути, а Лейкърс не спираха да се опитват да настигнат своя съперник - мощна забивка на Леброн Джеймс за 43:48. 

Завръщането на титулярите на паркета ознаменува и завръщането на по-солидната преднина на Сакраменто, като Фокс и Сабонис бяха точни за 45:56 в полза на Сакраменто. Нито един състезател на Лейкърс не можеше да противодейства на Фокс, който вече имаше 17 точки и собственоръчно водеше "кралете" към добър аванс на полувремето. Именно плеймейкърът бе точен с фантастична тройка в края на първото полувреме, за да осигури 13-точков аванс на отбора си при 59:72 след края на втората четвърт.

Момчетата на Майк Браун отново разчитаха на страхотен процент при стрелбата от далечно разстояние, като в средата на третата четвърт те вече имаха 15 тройки при 46% успеваемост от тази зона. Преднината им пък достигна 19 точки при 72:91 след тройка на Харисън Барнс. 

Вторият престой на Везенков започна при оставащи 4:57 до края на третата четвърт. Той Везенков най-сетне дочака първите си две точки в мача след чудесна пресечка и получен пас от ДжаВейл МакГий за 76:98. В крайна сметка най-полезният играч в Евролигата отново се отправи към пейката, бивайки заменен от Барнс, а Сакраменто имаше аванс от 24 точки срещу "езерняците" при 80:104.

Везенков се завърна на терена за началото на последната четвърт, а Лейкърс също прибегнаха до Леброн и Антъни Дейвис в последен опит на домакините да скъсят разликата. Крилото отново не успя да намери целта от далечна дистанция и впоследствие отново бе заменен, а Лейкърс постепенно съкращаваха дистанцията - 90:106 с оставащи около девет минути до края на редовното време. Домантас Сабонис обаче продължаваше да доминира срещу Антъни Дейвис - 29 точки за литовеца и разликата отново се качи над 20-те при 90:111. ЛА Лейкърс направи финален опит да скъси дистанцията, но Сакраменто устоя за крайното 110:125.

По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирела Демирева е шеста на Диамантената лига

Сребърната олимпийска медалистка в скока на височина от Рио де Жанейро 2016 Мирела Демирева завърши шеста на Диамантената лига в Стокхолм тази вечер с 1.90 м.  Двукратната сребърна европейска медалистка в дисциплината се справи с тази височина от втори опит, след като преди това преодоля от първи 1.86 м. На 1.94 м обаче Демирева направи три фала и..

публикувано на 02.06.24 в 20:46
Карлос Алкарас победи Оже-Алиасим.

Първият четвъртфинал на "Ролан Гарос" е Алкарас - Циципас

Карлос Алкарас нямаше абсолютно никакви проблеми срещу Феликс Оже-Алиасим и постигна победа с 6-3, 6-3, 6-1 след 2 часа и 20 минути на „Филип Шатрие“. Испанецът беше изиграл само един турнир на клей преди надпреварата в Париж и около неговото състояние имаше множество неясноти, имайки предвид проблемите му в областта на предмишницата през последния..

публикувано на 02.06.24 в 18:32

Златислава Чуканова се размина с олимпийската квота

Златислава Чуканова загуби битката за олимпийска квота на квалификацията в Банкок. Българката изигра равностоен двубой с Дейна Муурхаус от Ирландия в категория 50 кг, но съдиите прецениха да дадат предимство за ирландката с 4:1 гласа. Още в първия рунд Чуканова показа, че ще търси боя с комбинации от три или повече удара от близка дистанция. Тя на..

публикувано на 02.06.24 в 16:31

Неофициално: Килиан Мбапе е подписал с Реал

Килиан Мбапе е подписал договор с Реал Мадрид, съобщава журналистът Фабрицио Романо в своята страница в социалната мрежа Х. Очаква се европейският клубен шампион да обяви трансфера по-късно днес. Френският национал стана петкратен шампион в Лига 1 с Пари Сен Жермен, както и трикратен носител на националната купа.  Мбапе стана шампион на Мондиал 2018..

публикувано на 02.06.24 в 16:18

Янаки Милев спечели титлата в Куршумлийска Баня

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев спечели титлата на сингъл на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 3 Милев победи на финала четвъртия в схемата Олег Приходко (Украйна) със 7:6(4), 6:3. Българинът преодоля пасив от 3:5 по пътя си към успеха в първия сет, който..

публикувано на 02.06.24 в 16:05

Състезателката по таекуондо и кикбокс Калина Бояджиева с голямата награда в категория "Спорт" в "Нощ на звездите"

Карлос Насар, Калина Бояджиева,  Елвира Краснобаева и  Пламена Георгиева бяха наградени от фондация "Енчо Керязов" по  време на уникалния благотворителен спектакъл "Нощ на звездите", който се проведе в препълнената  „Арена София“. Европейската шампионка по таекуондо при жените и при девойките Калина Бояджиева спечели първото място и беше наградена..

публикувано на 02.06.24 в 14:39
Волейболистите пристигнаха във Фукуока с един повече

Волейболистите пристигнаха във Фукуока с един повече

Мъжкият национален отбор на България пристигна във Фукуока, където ще участва във втората седмица от турнира Лига на нациите. На японска земя ще се изправят последователно срещу Полша, Германия, Иран и Словения. Първата среща е на 4 юни от 9:30 часа срещу поляците. Мускулна травма на титулярния състезател на поста либеро Мартин Божилов..

публикувано на 02.06.24 в 11:56