Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Добра лекарствена политика не се прави само с финансови рестрикции

Той разкритикува начина, по който се прави бюджетът на НЗОК

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Проектът на бюджет на НЗОК за следващата година предвижда над 1 млрд. лв. повече в сравнение с 2023 г., каза пред БНР Стойчо Кацаров - бивш министър на здравеопазването и член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването. 

НЗОК ще оперира през 2024 г. с бюджет от 8,163 млрд. лв. Проектът на бюджет е приет на заседание на Надзорния съвет на Касата и беше публикуван вчера на сайта на институцията. 

В предаването "Преди всички" Кацаров посочи, че има възражение срещу начина, по който се прави бюджета:

"Това, което е възприето от години, е, че първото се определят парите, след което наличните средства се разпределят спрямо участниците в здравната система. Така рискуваш заложените пари да не бъдат усвоени. Според мен трябва да е обраното - първо да бъде направен актюерски разчет на потребностите от медицинска помощ и на база на тези потребности да се изчисли какви средства са необходими за покриването им, след което да се намерят тези средства". 

В този смисъл не можем да преценим дали този бюджет е добър или не, коментира бившият здравен министър. 

Той обаче подчерта, че остойностяването и правилният подход не значи непременно по-високи разходи. Напротив - означава по-ефективно разходване на средствата и може би по-ниски обществени разходи за по-добро качество на услугите, допълни Стойчо Кацаров.

Правилната посока е медицината да става все по-инвазивна и амбулаторна, каза той. По думите му погледнато от страна на бюджета това означава да се предвиждат повече пари в извънболничната помощ и по-малко в болничната. 

При бюджета за лекарства също има множество проблеми за решаване, които отново опират до ефективността на разходите, подчерта Кацаров. Според него само с финансови рестрикции добра лекарствена политика не се прави. Така се постига само дефицит на лекарства на пазара, допълни той. По думите му са необходими сериозни промени в тази посока. Само имитираме загриженост, но не решаваме проблема, смята той. Кацаров не е оптимист, че проблемът ще бъде решен, защото зад него стоят много сериозни интереси от реекспорт на лекарства. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50