Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ продължават да работят за мирно споразумение между Израел и "Хамас"

Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

САЩ продължават да работят за постигане на споразумение между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", което да доведе до освобождаване на заложници и временно спиране на сраженията в Газа, съобщиха от Белия дом.

"Все още не сме постигнали споразумение, но продължаваме да работим усилено в тази посока", съобщи в социалните мрежи Eйдриън Уотсън от Съвета за национална сигурност към Белия дом. Така тя опроверга публикация във "Вашингтон пост", според която враждуващите страни са се договорили за освобождаване на заложници срещу петдневно спиране на боевете.

Френският президент Еманюел Макрон е обсъдил преговорите за освобождаване на заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси.

Макрон е припомнил, че освобождаването на заложниците, сред които има и 8 французи, е абсолютен приоритет за страната му. Той отново е настоял за незабавно примирие. Тримата лидери са обсъдили и координацията за доставка на хуманитарна помощ за населението на Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили за сигурност започват да осъществяват операции и в източната част на Газа.  На пресконференция заедно с премиера Бенямин Нетаняху и министъра без портфейл Бени Ганц Галант определи това като втора фаза в действията на израелските сили за сигурност в анклава:

"През последните дни преминахме във втора фаза на действията си в Ивицата Газа. Силите за сигурност продължават да се намират в западната част на едноименния град, но се придвижват и на изток. Резултатите от това са видими – "Хамас" е сериозно засегнат и губи своите щабове, тунели и бункери. Ще достигнем до всички места, които са важни за групировката, и ще ги атакуваме. С всеки изминал ден има все по-малко точки, където тя може да действа".

Премиерът Бенямин Нетаняху също отрече появилите се информации, че Тел Авив обмисля предложение, свързано с освобождаването на поне 50 заложници. Той за пореден път повтори, че правителството ще съобщи информация, когато има какво да каже.

Междувременно американският президент Джо Байдън заяви, че палестинските власти трябва да управляват Ивицата Газа и Западния бряг след края на войната. В статия за вестник "Вашингтон пост" той написа, че  "всички работим по решението за създаване на две държави".  Според Байдън не трябва да има принудително изселване на палестинци, реокупация, блокада или завземане на територии.

Бенямин Нетаняху обаче заяви, че в сегашната си форма палестинските власти не са способни да поемат управлението и на Газа. Нетаняху за пореден път разкритикува палестинския лидер Махмуд Абас за това, че не е осъдил нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Хуманитарен екип, воден от представители на Световната здравна организация, посети болница "Ал Шифа" в северната част на Ивицата Газа, за да направи оценка на ситуацията. В екипа са били включени здравни експерти и представители по сигурността и логистиката.

От СЗО излязоха с изявление, в което се казва, че заради рисковете, свързани с безопасността, експертите са прекарали само час в сградата и я описват като цитирам - зона на смъртта. По думите им там ясно се виждат следи от бомбардировки и обстрел, а пред входа има масов гроб, в който се смята, че са погребани над 80 души.

От организацията обясняват също, че подготвят план за незабавна евакуация на останалите лекари, пациенти и техните семейства. Причината е невъзможност да им бъдат оказвани грижи, тъй като в болницата липсват ток, вода, гориво и медикаменти.

Сред пациентите са 32 бебета, които според експертите са в екстремно критично състояние, двама души в интензивно отделение, които не получават кислород, и над 20 други на диализа.

По данни на СЗО в лечебното заведение остават 291 пациенти и 25 души персонал. Предстои нови мисии да влязат в сградата в следващите 24 до 72 часа, за да помогнат за безопасното преместване на хората. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шарл Мишел: Днес РСМ има истинска възможност да напредне по пътя към ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова днес Република Северна Македония да спазва поетите задължения, да прилага правно обвързващите споразумения и да продължи с решимост реформите по пътя към ЕС. Той написа това послание в социалната мрежа "Х" след вчерашната си закрита среща с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, съобщава БТА...

публикувано на 20.09.24 в 14:17
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ затвори през последните 3 месеца 31 обекта за обществено хранене заради нарушени хигиенни изисквания

През последните три месеца Агенцията по храните е затворила по нашето Черноморие 31 обекта за обществено хранене заради нарушения на хигиенните изисквания, съобщават от БАБХ. Контролът на инспекторите е бил насочен предимно към обекти в летните курорти в рамките на сезона. Насочени са за унищожаване близо 18 тона храни, над 8 хиляди литра..

публикувано на 20.09.24 в 14:09
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Галя Кондева: До 15 октомври НЗОК ще се разплати на аптеките с пари от резерва си

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:07

Президентът върна за ново обсъждане в НС поправки в Закона за адвокатурата

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за адвокатурата. Държавният глава наложи вето на новата правна уредба на така наречения "особен представител". Мотивът е, че тя противоречи на правото на Европейския съюз и е заплаха..

публикувано на 20.09.24 в 14:03
Димитър Главчев

Премиерът за отвлечените моряци: Усилията на всички институции са насочени към връщането им

Премиерът коментира темата с българските моряци, похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението на Йончева е съгласувано с държавата ни, посочи..

публикувано на 20.09.24 в 13:55
Димитър Главчев

Димитър Главчев: РСМ трябва да спазва изискванията на ЕС, за да стане държава-членка

Държава-кандидат за ЕС трябва да спазва изискванията за членство, каза служебният премиер Димитър Главчев след неофициалното посещение на президента на РСМ Гордана Силяновска у нас и последните реплики между София и Скопие.  "За Република Северна Македония не смятам, че тонът, който напоследък използват, ще им помогне да станат държава-членка в..

публикувано на 20.09.24 в 13:34
Мартин Димитров

България може да загуби 63 млн. евро за купуване на техническо оборудване за контрол на границата

България може да загуби 63 млн. евро европейски средства, отпуснати безвъмездно за купуване на техническо оборудване за контрол на границата, необходими за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Това предупреди депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. Той определи действията на служебното правителство като "нелеп автогол": "Отговорността тук е..

публикувано на 20.09.24 в 13:24