Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Център за социална рехабилитация във великотърновското с. Церова кория

Елка Налбантова: Община Велико Търново е с най-богата социална инфраструктура спрямо населението си

3
Център за социална рехабилитация и интеграция за хора с психични разстройства и с интелектуални затруднения
Снимка: Здравка Маслянкова

Шеста социална услуга разкри община Велико Търново в село Церова кория. Това утвърждава населеното място като най-социалното село в страната, коментираха заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова и Цветан Спасов, главен директор на дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ и ръководител на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Над 120 възрастни с различни ментални увреждания са обгрижвани в социалните центрове в Церова кория и повечето от тях вече имат своята успешна интеграция в обществото, не са малко и работещите.

Център за социална рехабилитация и интеграция за хора с психични разстройства и с интелектуални затруднения е най-новата общинска социална услуга във великотърновското село Церова кория. В залите за различни терапевтични дейности, на площадките за спорт се провеждат заниманията с по-леко болните, за да придобият умения за социално включване. 

Нина Русева е управител на комплекса за социални услуги за пълнолетни с умствена изостаналост в село Церова кория и заедно с екипа си се грижат за 121 човека. Целта е една: 

„По-качествен живот, по-добра адаптация в обществото. В центъра за рехабилитация специалистите работят с потребителите за преодоляване на проблемите, които имат те, подпомагат тяхната социализация. Програмите са различни, съобразени са с индивидуалните потребности на хората“. 

Венелина Щърбанова е един от социалните работници, които работят с социалния център с хората с ментални проблеми. Тези хора не са прокажени, те могат, казва тя: 

„Те са част от нас и винаги са били. Работа, работа и пак работа. Те могат и стига да им го поднесеш по правилния начин, го правят както трябва. Имаме вече доста потребители, които работят на 4-часов работен ден, справят се прекрасно в кухнята, помагат в ежедневните нужди“.


Мария Димитрова е една от жените, постигнали голям напредък. Активно се включва в занятията, помага в кухнята на комплекса. Чувства се оценена и ангажирана: 

„Успявам да помагам на една болничка с медицинската сестра Мариета. Обичам да пея. Харесва ми жилището. Чистим, метем, поддържаме хигиената, изпълняваме дежурствата, имаме графици“. 

Този петък талантите от социалния комплекс в Церова кория представиха уменията си, пяха, танцуваха, показаха творбите си от природни материали. 


Чакаме отварянето на програмата за социално предприемачество, за да развиваме още повече услугите за тези хора, посочи в деня на отворени врати Росица Димитрова, директор на общинската социална дирекция във Велико Търново:  

„Ние го правим наистина с много голямо желание, с много дългосрочно виждане напред защо го искаме, защо точно по този начин, на кого разчитаме и как ни приема обществеността“.


Местните са отворени и приемат хората с увреждания. Общинският социален комплекс и държавната психиатрична болница осигуряват работа за хората от Церова кория и ни превръщат в европейско село, заяви кметът Христо Кунчев: 

„Тези грижи, които ще се полагат за потребителите, ще има и работа още в нашето село. Всяко едно движение, всеки човек, който идва тук да работи , за нас е гордост. С този център по моите изчисления работните места като цяло в Церова кория минават над 200“.


Персоналът не достига, материалната база е перфектна, имаме нужда от санитари, кухненски работници, физиотерапевти, а нуждаещите се хора от тяхната помощ са много, казва управителят на комплекса Нина Русева. Тя разказа, че към комплекса има голяма зеленчукова и овощна градина, в която помагат настанените, а и се осигурява чиста храна за менюто им:  

„През пролетно-летния и ранния есенен сезон отглеждаме всички видове зеленчуци, био производство, които влагаме в изхранването на нашите потребители. Това е един вид трудотерапия за тях. От добитата продукция си правим и консерви за зимата. Те са изключително щастливи, чувстват се пълноценни, участват с желание и това осмисля тяхното ежедневие. Всеки си има определена задача и мисия“. 


Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова и Цветан Спасов, главен директор на дирекция „Европейски фондове“ и ръководител на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“, дадоха висока оценка за направеното от община Велико Търново в най-социалното българско село Церова кория: 

Община Велико Търново е с най-богата социална инфраструктура спрямо населението си. Различията се заличават. На преден план излиза фактът, че прекарвайки време заедно е най-социалният ефект, който може да имаме от изграждането на социални услуги“, посочи Налбантова. 

„Искам да ви уверя Програмата за развитие на човешките ресурси ще продължи да финансира подобни инициативи. През последните месеци ми се налага да идвам на събития в Търново и все повече се убеждавам, че това е, може би, най-социалната община в България“, заяви Спасов.  


По темата слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41
Директорът на джаз фестивала в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ Според прокурора има доказателства, че американският журналист е събирал секретна информация за руски..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият..

публикувано на 26.06.24 в 14:50