Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да получат от банките най-изгодните лихви

Държавни гаранции за компаниите, проектиращи нови ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Министърът на енергетиката Румен Радев откри кръгла маса на тема: "Иновации при съхранението на енергия – ключ към устойчив енергиен преход", София, 20 ноември 2023 г..
Снимка: БГНЕС

България ще даде три млрд. лв. държавни гаранции на проектантските компании при договарянето с банките, за да получат най-добрите лихвени условия за финансиране изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.

Страната ни очаква техническия доклад за изграждането на двата енергоблока до април 2024 година, каза още министърът на енергетиката:

"Това ще има отношение към ядрената част от тяхната инженерингова доставка, тоест това, което ние жаргонно наричаме "ядрен остров". Това няма отношение към съпътстващата част, тоест паропроизводството, съответно генераторите, електрогенераторите. И няма отношение към самото строителство, тоест към строителната част.

Това са процедурите, по които вървим. Със сигурност са на светло, а не на тъмно, най-малкото, защото на мен не ми е известен проблем с електроснабдяването и подсигуряването на светлина".

Министър Радев заяви и категоричната си позиция, че държавата трябва да бъде собственик на  двата енергоблока, които предстои да бъдат изградени. 
Преди месец правителството обяви, че изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да започне, като според премиера Николай Денков реакторът трябва да бъде готов за десет години. Дадена беше зелена светлина и на проекта за осми блок, чието изграждане се очаква да започне до няколко години.

Намерение за участие в проекта вече заяви американската компания "Уестингхаус", която ще достави технологията, а строителстовото ще бъде извършено от други фирми. 
Днес министърът на енергетиката Румен Радев коментира и поисканата му оставка от ДПС по време на дебата за прекратяване на дерогацията през миналата седмица, когато Хамид Хамид нарече министрите на икономиката и енергетиката "адвокати" на "Лукойл":

"Да ви кажа, аз не чух това тогава. Това, което чух е, че искат оставката на двама министри. Така и не разбрах на кои двама министри. Няма никога проблеми с оставка. Не мисля, че това изобщо е интересно", каза Радев.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Хънтър Байдън беше признат за виновен по 3 обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие

Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, беше признат за виновен от съдебни заседатели в Уилмингтън, щата Делауер, по всички три обвинения срещу него за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.  Според прокурорите п рез 2018 година Хънтър Байдън е прикрил от властите, че употребява наркотици, за да закупи револвер. Това е..

публикувано на 11.06.24 в 18:51

Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро решение

Кметът на община Берковица Радослав Найденов е категоричен, че пускането на тежкотоварни автомобили през Петрохан не е добро решение. Очаква се от понеделник тировете за София да минават през прохода.  На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметове и превозвачи обсъдиха вариантите на обходни пътища във връзка с..

публикувано на 11.06.24 в 18:47
Румяна Угърчинска

Румяна Угърчинска: Макрон нямаше друг избор, защото не може да игнорира резултатите от изборите

Макрон нямаше друг избор , защото не може да игнорира това, че е почти двойна разликата в резултатите на неговата партия и на партията на Льо Пен. Това каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, в коментар на решението на  Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание на Франция и да насрочи..

публикувано на 11.06.24 в 18:39
Лидерът на

Нов политически трус във Франция, партия "Републиканците" е пред разделение

Лидерът на френската консервативна партия "Републиканците" Ерик Сиоти се обяви за предизборен съюз с крайнодесния "Национален сбор", който спечели най-много гласове в изборите за Европарламент преди дни. Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер Ако бъде осъществено, предложението на Сиоти ще сложи..

публикувано на 11.06.24 в 18:24

Посредниците нямат потвърждение, че Израел и "Хамас" са се съгласили с плана за примирие

Катарските и египетските посредници не са получили официални отговори от Израел или "Хамас" за подкрепеното от ООН предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщи "Ройтерс". "Хамас" е дала съгласие за плана за примирие Преговорите между посредниците, Израел и радикалната палестинска групировка, в координация със САЩ, продължават,..

публикувано на 11.06.24 в 18:09

Илхан Андай: Борисов да мисли за правителство не през призмата на следващите президентски избори

Бойко Борисов трябва да мисли за правителство, но не през призмата на следващите президентски избори, за които той има мечти, а заради самото му оцеляване като лидер, както и на партията ГЕРБ. Това каза пред БНР журналистът Илхан Андай и коментира: "С тези 530 000 гласа той е като спънал се бегач на дълги разстояния, който на метри след финала се..

публикувано на 11.06.24 в 18:03

Втори етап на руско-беларуското учение с тактически ядрени оръжия

Руски и беларуски войски са започнали втория етап на учение с тактическо ядрено оръжие, обяви министерството на отбраната в Москва. Учението в Южния военен окръг на Русия (до източните граници на Украйна) бе разпоредено миналия месец от президента Владимир Путин в отговор на заплашителни - според него - изявления на западни политици. Подкрепата на..

публикувано на 11.06.24 в 17:53