Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обслужване на едно гише ще подкрепя икономическите връзки между двете кипърски общности

Снимка: архив

С финансова и техническа помощ от Европейския съюз от днес в Никозия започва да работи система за обслужване на едно гише /One Stop Shop/ за търговията през "зелената линия", разделяща острова. То ще подкрепя и стимулира икономическите връзки между двете кипърски общности. Новооткритото европейско гише ще предоставя услуги на кипърски гръцки и кипърски турски фирми, които вече търгуват или желаят да развиват такава дейност през демаркационната "зелена линия".

Единното им обслужване ще осигурява бърз и лесен достъп до специализирана експертиза, необходима информация, техническа помощ. Кипърските турски производители и търговци ще бъдат подпомагани в усилията им техните стоки да отговарят на стандартите на ЕС, за да се продават на неговия пазар.

Гишето ще работи на трите езика на острова – гръцки, турски и английски.

Целта е да се улеснява и насърчава търговията между двете разделени кипърски общности като силна мярка за изграждане на доверие между тях, казаха от Европейската комисия. Нейни партньори в инициативата са Кипърската търговско-промишлена камара и Търговската камара на кипърските турци.

Регулираното с европейски регламент движение на стоки от северната част на острова през "зелената линия" към контролираната от правителството на Кипър зона достигна през миналата година рекордните 15 млн. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Модерна крайбрежна пешеходна зона беше открита в кипърския град Пафос

Модерна крайбрежна пешеходна зона с дължина 4,2 километра беше открита в кипърския град Пафос. Очаква се новата туристическа инфраструктура, чието изграждане струва 7,5 млн. евро, да привлече много нови посетители в най-големия курортен център в..

публикувано на 20.11.23 в 02:46

Експертен екип от чужбина ще помага на Кипър в разкритията за пране на пари на руски олигарси

Специален експертен екип от чужбина идва в Кипър, за да подпомогне кипърските власти в разследването на въпросите, придобили публичност от международния журналистически доклад "Поверително в Кипър", съобщи президентът Никос Христодулидис днес. Разкритията..

публикувано на 18.11.23 в 22:11

Кипър официално стана член на Международния соларен алианс

Кипър официално стана член на Международния соларен алианс, след като парламентът ратифицира споразумението за присъединяване, като правителството на страната планира  за следващата година п роекти на стойност 40 млн. евро за възобновяеми енергийни..

публикувано на 14.11.23 в 19:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея..

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан,..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в..

публикувано на 15.05.24 в 21:22