Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грациите ни от естетическата гимнастика ще защитават световната си титла в Казахстан

Първият ни национален отбор по естетическа гимнастика ще защитава световната си титла в Алмати, Казахстан
Снимка: БТА

Световните шампионки от The National team Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева получиха наградата за отбор на месеца, само ден преди да отпътуват за участие на шампионата на планетата в Алмати (Казахстан) от 24 до 26 ноември.

Възпитаничките на Кристина Ташева бяха избрани за номер 1 от спортните редакции със 7 гласа, след като в края на октомври извоюваха за първи път Световната купа в Киари (Италия). Те получават тази награда за втори път след ноември миналата година, когато станаха световни шампионки за първи път в историята.

"Благодарим за наградата, което е огромна чест за нас. Утре пътуваме за Световното първенство. Нормално е да има напрежение, но момичетата са спокойни и в оптимална форма. Надявам се да имаме късмет и те да покажат това, което най-много могат. Ако го направят, ще вземат това, което заслужават", каза Ташева.

На шампионата за първи път от 2-3 години ще участват отбори от Русия, но за сметка на това тимовете на Финландия, Естония, Чехия, Фарьорски острови и други бойкотират първенството.

"Момичетата са се трудили изключително много. Но нашият спорт е субективен. За първи път от 2-3 години ще се срещнем с Русия. Ще бъде интересно състезание. Нямаме информация за руските отбори, но съм убедена, че Русия няма да е в лоша форма. Очаквам голяма конкуренция", добави треньорката.

"Много благодарим за наградата и се надяваме един ден да станем и отбор на годината. Има спокойствие в тима за това, че сме работили и сме подготовени добре. Искаме да представим композицията си по най-добрия начин", заяви Карина Нейкова.

В Алмати България ще участва с общо четири отбора - двата национални за жени, един за девойки и Велбъдж (Кюстендил).

Вторият тим National team е в състав Дария Войнова, Никол Златкова, Кристиaна Дойчева, Мария Стаменова, Никол Ангелова, Анжелика Казакова, Рая Сръндева, Катрин Тасева и резерва Ива Папукчиева, а за девойките на България играят  Линой Георгиева, Андрея Христова, Андреа Сарафова, Дария Начева, Жаклин Найденова, Владина Грошева, Далия Иванова, Адриана Михайлова и резерва Магдалена Микова.

С контузия на глезена във втория състав е Никол Златкова, но тя ще играе на шампионата на планетата.

"Девойките са в добра форма. Те са нов състав, тръгваме с идеята децата да се обиграват и да усетят атмосферата на такова голямо състезание. те са в добра форма, за да защитят името на България, което е авторитетно в този спорт. Във втория отбор има лек проблем, защото Никол Златкова е с травма на глезена. Самата тя твърди, че ще справи, а ние ще бъдем до нея, за да й помогнем", добави Кристина Ташева.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦСКА София внесе 21 373 500 лева за реконструкцията на стадион „Българска армия“

От ЦСКА съобщиха, че днес бяха внесени 21 373 500 лева в „Спортни имоти Българска армия“ (СИБА) - съвместното дружество между държавата и „армейците“. “С това изпълнихме законовия си ангажимент да инвестираме общо 28 498 000 лв. в дружеството. Средствата ще бъдат използвани за реконструкция и модернизация както на стадион „Българска армия“, така и..

публикувано на 14.05.24 в 15:04
Душан Керкез

Керкез: Можем да направим нещо голямо

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез даде специално интервю за Българската професионална футболна лига преди финала за Sesame Купа на България срещу Лудогорец утре. Керкез няма възможност да присъства на традиционната обща пресконференция на двамата треньори преди срещата, тъй като отборът на Ботев тренира под тепетата и ще пристигне в..

публикувано на 14.05.24 в 14:46

Почина една от най-значимите личности в световното карате – сенсей Антонио Олива

Една от най-значимите личности в световното карате, един от най-великите треньори в света сенсей Антонио Олива почина на 76-годишна възраст. Новината съобщи в социалните мрежи бившият старши треньор на националния отбор по карате Борислав Иванов. „Почивай в мир Сенсей Олива!! Треньор в над 100 държави, помогнал развитието  на малките страни да..

публикувано на 14.05.24 в 11:41
Радослав Янков

Банско приема за първи път в историята световна и европейска купа по сноуборд през 2025 година

Банско ще приеме за първи пътв историята световна и европейска купа по сноуборд през 2025 година.Българската федерация по ски получи домакинствата  на двете състезания по време на календарната конференция на Международната централа  в Порторож.  Световната купа, която ще се проведе в олимпийската дисциплина паралелен гигантски слалом е предвидена за..

публикувано на 14.05.24 в 11:16
Давид Давидов

Давид Давидов: За да завършим селекцията при мъжете ни трябват още двама състезатели

Радослав Арсов е новият старши треньор на женския отбор по волейбол  на Левски.Специалистът подписа договор със „сините“ за три години. „Получих предложение от ръководството на клуба и се запознах с целите през следващите няколко години. Основен фактор в моя избор беше фактът, че клубът разполага с много модерна структура и условия за работа...

публикувано на 14.05.24 в 10:21

Григор Димитров открива днешната програма на турнира в Рим

Григор Димитров ще открие днешната програма на тенис  турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим.  Първата ни ракета ще се изправи срещу американеца Тейлър Фриц на централния корт. Очаква се двубоят да започне в 12:00 часа. Ако спечели срещу Фриц, в четвъртфиналите Димитров ще играе срещу Александър Зверев или Нуно Боржеш, от когото загуби на Australian..

публикувано на 14.05.24 в 06:22

Ботев (Враца) с важна победа в битката за оцеляване

Ботев (Враца) запази надежди за оставане в елитното ни футболно първенство след скъпоценна победа с 1:0 у дома срещу прекия конкурент за оставане в елита Хебър Пазарджик.Марко Мажуга отбеляза единствения гол през първата част и Ботев остава на предпоследното 15-о място, но вече само на 2 точки от 14-ия Хебър. Ботев Враца бе по-мотивираният..

публикувано на 13.05.24 в 22:26