Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел участва в среща на външните министри във формат Г-7 за енергийната система на Украйна

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Външните министри във формат Г-7 плюс Украйна обсъдиха какво съдействие могат да окажат на Киев за бързото възстановяване на енергийната система на страната предвид непрестанните атаки на Русия срещу обекти на тази важна за населението инфраструктура. 

В срещата, която се проведе онлайн по инициатива на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел.

В своето изказване тя заяви, че България не само е последователна в позицията си за подкрепа на Украйна, но и през последните месеци работи активно за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни.

Мария Габриел акцентира и върху спешната нужда от допълнителна хуманитарна помощ за Украйна в светлината на предстоящия зимен сезон и очакваните трудности с електроснабдяването на населението.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

36-годишен мъж с опасност за живота след катастрофа край севлиевското село Петко Славейков

С опасност за живота е 36-годишен мъж от Велико Търново, катастрофирал снощи челно в товарен автомобил край севлиевското село Петко Славейков. Инцидентът в станал малко преди 20:30 часа и участък от главния път София-Варна беше затворен за часове. На място е установено, че на прав участък от двулентовия път, при движение от София в посока Варна,..

публикувано на 28.09.24 в 14:10

Български граждани са изразили желание да се върнат в България заради усложнената ситуация в Бейрут

Български граждани и членовете на техните семейства са изразили желание да получат съдействие за прибирането си в България заради усложнената ситуация в ливанската столица Бейрут, съобщиха от Министерството на външните работи.  Посолството в Бейрут е в постоянен контакт с тях.  Към момента се проучват различните възможности за осигуряване на подходящи..

публикувано на 28.09.24 в 14:00

Седмицата: "Адът се отприщи в Ливан"

Седмицата беше белязана от покачващите се градуси на напрежението между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула". "Адът се отприщи в Ливан," заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който откри и 79-тата сесия на Общото събрание на организацията, където основна тема на изказванията бяха конфликтите в Близкия изток и..

публикувано на 28.09.24 в 13:35
Хасан Насрала

Кой бе Хасан Насрала - една от най-влиятелните фигури в арабския свят?

Хасан Насрала бе една от най-влиятелните фигури в арабския свят, отбелязва агенция Ройтерс. Откакто оглави "Хизбула" през 1992 година той превърна организацията в регионална сила с иранска помощ. "Един от най-влиятелните терористи в света, тероризирал Израел от десетилетия". Така го нарече израелски военен говорител тази сутрин, повтаряйки..

публикувано на 28.09.24 в 13:18

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход от този, предвиден от финансовото министерство в плановете за следващия бюджет на общественото осигуряване. Експертът на КНСБ по осигурителни политики Ася Гонева обяви, че максималната осигуровка през следващата година трябва да нарасне с постигнатото увеличение на средния..

публикувано на 28.09.24 в 13:17
Хасан Насрала

От "Хизбула" все още не потвърждават за смъртта на Хасан Насрала

Все още няма потвърждение от Хизбула на информацията, че лидерът на ливанската шиитска групировка е загинал. Израел обяви, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при въздушни удари срещу Бейрут. Поредната ескалация в конфликта между Израел и проиранските сили в Близкия изток предизвиква притеснения относно разширяване на военните действия. Израел е..

публикувано на 28.09.24 в 13:10
Георги Дичев

Камарата на ЧСИ-тата настоява за експертиза на съдебното производство у нас

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват да бъде направена експертиза на съдебното производство у нас. Според Георги Дичев, председател на Камарата, страната ни, която преди 20 години  е била сред новаторите в тази област,  вече сериозно изостава. Той коментира темата при откриването на международната конференцията на тема..

публикувано на 28.09.24 в 12:53