Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако има ротация, тя ще презареди мнозинството, но няма да се изчерпи със смяна на премиера, смята той

Димитър Ганев: Битката е за баланси вътре в сглобката, а не за игра извън нея

Електоралната картина в момента говори за съотношението между твърдите ядра, затова няма размествания, подчерта политологът

| Интервю
Димитър Ганев
Снимка: БТА

Няма как да се очаква революционна промяна в електоралните нагласи - не защото ситуацията в страната не е динамична и няма имиджови щети за няколко от формациите, а защото активните гласоподаватели вече са останали изключително нисък брой.

Това обясни в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"Електоралната картина в момента по-скоро говори за съотношението между твърдите ядра. Голяма част от електоралната периферия се е оттеглила и отказва да упражни правото си на глас. Именно затова през последните няколко месеца не виждаме размествания."

Ганев обаче вижда в изследванията потенциал за подкрепа на нова формация, която може да промени тази картина.

Ръстът в отрицателните оценки за кабинета не би трябвало да изненадва, смята той. По думите му, "ако има ротация, тя без съмнение ще даде някакъв тласък, ще презареди това мнозинство", като "по всичко личи", че новият кабинет няма да стане само със смяната на министър-председателя.

Всяка от формациите в управляващото мнозинство се стреми да излезе в по-силна преговорна позиция преди ротацията, изтъкна Ганев. Според него навлизаме в период на търсене на нови баланси, различни от тези, когато беше съставена сглобката.

"Всеки скандал, който се разразява, ще бъде в този контекст. Бюджетът ще бъде в този контекст. Конституционните промени ще бъдат в този контекст."

В момента нито eдна от формациите в мнозинството няма интерес то да се разпадне, обобщи политологът в предаването "Преди всички".

"Битката е по-скоро за баланси вътре в сглобката, а не за игра извън нея."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са либералите с 82 места, а четвърти -Европейските консерватори и реформисти със 71, като те имат..

публикувано на 10.06.24 в 00:42

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват " Възраждане " - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП -  7,7%, " Има такъв народ " - 6%. Четирипроцентовата..

публикувано на 10.06.24 в 00:22

Паралелно преброяване на "Галъп": Шест български формации със свои депутати в следващия ЕП

ГЕРБ-СДС печелят евроизборите у нас с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР в изборния ден, при 75% извадка. Втори са "Възраждане" с 15,6%, следвани плътно от ПП-ДБ – 15,5%. ДПС са с 14%, БСП - 7,9%, а "Има такъв народ" получават 6,3% от вота. Под бариерата за влизане в..

публикувано на 09.06.24 в 23:59
Избирателната секция в генералното консулство в Истанбул.

Ниска активност на вота в Турция

Общо 46 495 са подадените гласове в Турция на изборите за Народно събрание. Голямата изненада на изборите в Турция беше изключително слабата активност в секции, които преди са били с висок брой гласуващи. Едно от тези места беше квартал "Авджълар" в Истанбул, където преди при две разкрити секции подадените гласове са достигали 3000. Сега..

публикувано на 09.06.24 в 23:36

Паралелно преброяване на "Галъп": ДПС е втора сила, "Величие" - 4,4%

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп" с 65% извадка. Втори са ДПС с 15,8%, следвани от ПП-ДБ с 15%. Четвърти са "Възраждане" с 14,3%. Следват БСП със 7,8% и "Има такъв народ" с 5,9%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 09.06.24 в 23:12

Приключи изборният ден в област Плевен

Изборният ден в област Плевен приключи успешно в 21 часа. Гласуването беше удължено заради желаещи да гласуват след 20 часа в секции в Община Плевен, съобщиха от РИК. В Районната избирателна комисия вече пристигна първият протокол - този от секцията в затвора, каза Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия...

публикувано на 09.06.24 в 22:59
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: ЕНП ще формира бастион срещу левите и десните екстремисти

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще изгради бастион срещу екстремистите от ляво и от дясно, обеща днес председателката на Еврокомисията и член на ЕНП Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Коментарът на Фон дер Лайен е първа реакция на предварителни резултати от евроизборите, които показват, че ЕНП ще има най-много..

публикувано на 09.06.24 в 22:58