Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавата ни не може да инвестира ефективно"

Руслан Стефанов: България би трябвало да е наясно, че задлъжняването е най-бързият път към загуба на суверенитет

| Интервю
Руслан Стефанов
Снимка: Савина Спасова
България би трябвало да е една от страните, които са най-наясно, че задлъжняването е най-бързия път към загубата на суверенитет. Това обясни пред БНР Руслан Стефанов, главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията.
Той коментира бюджетната криза в Германия и необходимостта от дебат по темата в Европа. 

Миналата седмица Конституционният съд на Германия излезе с решение, което хвърли най-мощната икономика в ЕС в бюджетна криза. Съдът постанови, че правителството незаконно прехвърля 60 милиарда евро от стар фонд за преодоляване на последствията от пандемията за финансиране на проекти за модернизация на индустрията. Мотивът на магистратите беше, че прехвърлянето на средствата не покрива конституционните изиквания за спешно ново поемане на дълг. Правителството се изплаши, че това е само първата стъпка от блокирането на още подобни фондове. Най-големият е този за икономическа стабилизация, възлизащ на 200 милиарда евро. 

"Дискусия за новия дълг и причините за поемането му тече както в Германия, така и в Европа", обясни Стефанов.

"Той тръгна в Герамия след банковата кризата от 2008-2009 г, когато всички правителства в Европа направиха огромни кризисни вливания в банковата система, возещи до експлозия на държавните дългове. 

Тогава започнаха идеите за взимането на общ дълг на европейско ниво. ЕЦБ се намеси много сериозно. Тогава германският законодател взе решение да не може правителството на годишна база да взима допълнителен дългов ресурс повече от 0.35% от БВП. Това е доста ограничаващо условие, особено когато има кризи.

В законадателството обаче е предвидена и възможност правителството да избягва тази дългова спирачка".

В Германия следва сериозен политически дебат, посочи експертът. 

"Той вече се отвори и засяга две основни теми. Едната е конкретният казус – германското правителство трябва да обоснове по-добре необходимостта от тези пари. Второто ниво на дискусия, което засяга Европа, е за цялостното премахване на тази спирачка. Този дебат е по-дълъг. Това би било голяма промяна, тъй като ще се промени цялостната идеология, която имаше до момента в Германия и в ЕС за ограничаване на бюджетните разходи.

Страните от юга и Франция настояват да няма такива. Покрой корона кризата те  бяха многократно нарушени. 

Възнамеряваше се отново да започне затягане на режима, но очевидно е много трудно да се види такова желание на европейско и национално ниво за затягане на коланите".

"Германската икономика е в криза. Това означава ,че европейската икономика вероятно ще влезе в забавяне и ще има повече искания за държавна намеса по отношение на инвестициите", обясни още Стефанов. 

Такъв дебат би трябвало да се води и в България, като част от Европа, посочи експертът. 

"В България също има подобни ограничения по Закона за публичните финанси. Те са 0.5% от БВП и изискват обосновка.  През последните години 3-4 години беше особено драматично, тъй като се премина към много дефицитни бюджети. Голямата разлика с Германия е, че липсва такъв съд, който да прегледа внимателно решенията на правителството и да види дали добре е обосновало необходимостта от по-творческо разглеждане на бюджетните дефицити.

Страната ни е в много добро състояние от гледна точка на дълга, но в същото време трябва да сме много внимателни за какво се отделят тези допълнителни средства. Не обходимо е да са добре премислении инвестиции. Ясно е обаче, че българската държава не може да инвестира ефективно". 

Цялото интервю на Деян Йотов с Руслан Стефанов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50

78-годишен мъж от харманлийско село е починал от премръзване

78-годишен мъж от харманлийското село Българин е починал от премръзване, съобщават от полицията. На 17 май е подаден сигнал, че той не се е прибрал у дома. Започнало е издирване от полицаи и местни жители, които са го открили в гориста местност. От първоначалния оглед липсвали следи от насилие. Мъжът е бил откаран и прегледан в..

публикувано на 20.05.24 в 10:44

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 10:17