Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинги и инициативи в Италия срещу насилието над жените

Снимка: БТА

В Италия, световният ден посветен срещу насилието над жените намери много широк отзвук. Той бе под знака на наскоро извършеното жестоко убийство на 22-годишната Джулия Секетин, родом от област Венето. От началото на годината убитите жени в Италия са вече 107.

Лозунгите на деня са "Да вдигнем шум“, "Жена, живот, свобода“, "Да възпитаваме уважение“. Цветът на протеста е червен, изразен чрез всякакви предмети. Шум се вдигна с най-различни средства по площадите на всички големи градове. Най-големи бяха шествията в Рим и Милано с над 30,000 участници.

По трибуните бяха прочетени имената на 107- те убити от началото на годината жени, изказаха се потърпевши и политици. В специално интервю за медиите кметът на Милано Джузепе Сала посочи, че: 

"Трябва да се изолира онова крайно малцинство от света на мъжете, което не иска да разбере как стоят нещата. За съжаление ги има и в моята категория - в политическата класа. Трябва да бъде една обща битка. За това, моето послание е: да работим заедно“.

А посланието на папа Франциск гласи, че насилията срещу жените са "отровни плевели за обществото и трябва да бъдат изкоренени от почвата на социалните предразсъдъци", за които са необходими възпитателни методи. В протеста участват културните и всички нива на спортните среди.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват..

публикувано на 15.05.24 в 11:07
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50

НЗОК определи реда за отпускане на лекарства и храни за хората с редки заболявания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) определи реда, по който ще се разглеждат заявленията за заплащането на лекарствата и диетичните храни на хората с редки заболявания след навършване на пълнолетие. Заявленията ще бъдат разглеждани по същия начин какъвто е реда за одобряване на заплащането на пациентите с онкологични и онкохематологични..

публикувано на 15.05.24 в 10:48
Снимката е илюстративна.

Повишават се нивата на реките в Монтанско

Покачват се нивата на реките в област Монтана. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал. Повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона...

публикувано на 15.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Поне 30 яхти са изгорели на пристанище в Хърватия

Тридесет яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, като се позова на информация от полицията в Истрия. Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в 3:55 ч. сутринта. Досега са изгорели 30 яхти, като няколко от тях..

публикувано на 15.05.24 в 10:23

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09