Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън призова за удължаване на примирието между Израел и групировката "Хамас"

Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова за удължаване на четиридневното примирие между Израел и групировката "Хамас", което изтича днес. Досега са осъществени три от четирите планирани размени на заложници с палестински затворници в рамките на споразумението за временно прекратяване на огъня. То позволи и доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Редакторът Савина Спасова с още информация.

17 заложници, отвлечени от "Хамас" при нападението от 7 октомври, бяха освободени на третия ден от примирието в Ивицата Газа. Малко след това от израелски затвори бяха пуснати 39 души.

Американският президент Джо Байдън се обяви за удължаване на примирието:

"Това е моята цел, нашата цел - да удължим тази пауза и след утрешния ден, така че да бъдат пуснати повече заложници и повече хуманитарна помощ да достигне до нуждаещите се в Газа".

След телефонен разговор с Байдън израелският премиер Бенямин Нетаняху също заяви, че би приветствал удължаване на примирието с "Хамас", ако това позволи всеки ден да бъдат освобождавани по още 10 израелски заложници. Вашингтон и Тел Авив са се договорили да си сътрудничат за връщането на всичките 240 пленени от палестинската групировка. Същевременно Нетаняху е потвърдил решимостта на Израел да поднови операцията си в Газа веднага след изтичане на периода на спиране на огъня.

От "Хамас" изразиха готовност той да продължи в замяна на освобождаването на още палестински затворници от Израел. 

Сега действащата договореност, постигната с посредничеството на Катар, предвижда Хамас да освободи общо 50 от израелските граждани, които отвлече на 7-и октомври, в замяна на 150 палестински затворници.

Членове на семействата на израелски заложници ще присъстват днес на срещата в Йерусалим между израелския президент Ицхак Херцог и милиардера Илон Мъск. Социалната платформа на Мъск "Екс", доскоро "Туитър", е критикувана заради толерирането на спорно съдържание, свързано с атаката на "Хамас" срещу Израел и предизвиканата от нея офанзива в Газа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
16-годишното момче

Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче, и двамата от Лясковец и с ромски произход.   Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 09:17

Бивш британски морски пехотинец е обвинен в шпионаж в Дубай

Мат Краучър, бивш британски морски пехотинец с мисии в Ирак и Афганистан, е задържан в Дубай от 7 месеца по обвинение в шпионаж, съобщи в. "Таймс". 40-годишният мъж, който е награждаван за службата си в Афганистан, е бил задържан през ноември, посочва АФП. Обвинен е бил в "преднамерен и незаконен достъп до телекомуникационната мрежа" и не..

публикувано на 05.06.24 в 09:13

Двама задържани след "атака" с млечен шейк над британски политик

Двама души бяха арестувани, след като лидерът накрайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж беше залят с млечен шейк в неговия избирателен район Клактън. Полицията съобщи, е била повикана във връзка с инцидента, който е станал пред пъб в градчето на Северно море в графство Есекс. 25-годишна жена е..

публикувано на 05.06.24 в 08:56

Почистиха парк "Калето" в Монтана

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Служители на РИОСВ, ученици, представители на държавната и..

публикувано на 05.06.24 в 08:54
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев на оглед на "Капитан Андреево"

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети от 16 часa граничен пункт "Капитан Андреево". Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. Обсъдено е разширението на ГКПП на границата с Турция В огледа ще участват още посланикът на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество. Това обясни в интервю за БНР Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи. Асоциацията прави дългогодишно проучване с едни и същи въпроси, насочени към един и същи кръг хора – на сайта "Моите пари". "Тази година за първи път отчитаме промяна на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:22