Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията ни по самбо награди медалистите от световни първенства

Снимка: БТА

Българската федерация по самбо награди с парични премии медалистите от изминалите световни първенства за ветерани, мъже, жени и младежи. 

На шампионата на планетата в Ереван (Армения) Иван Хърков стана световен шампион в категория до 79 килограма, в бойното самбо Делян Алишахи (над 98 кг) взе бронз, а трета при жените до 65 кг се класира Анна-Мария Манушева.

"Не го осъзнавам още. Тръпката е сериозна и все още държи. Веднага след финала целият отбор се събра и беше уникално. От там започна тръпката и все още не знам какво става. След това се прибрах в Панагюрище. Ходех си по улиците и хората ме спираха и се радваха за мен", каза Хърков, за когото това беше десето участие на Световното първенство, а миналата година взе бронз.

А ето какво добави личният треньор на Хърков - Иван Нетов:

Отличени бяха още Георги Шишков, световен шампион за ветерани, Владимир Борисов и Цветелина Маринова, които имат бронз от шампионата на планетата за младежи.

Шишков каза, че ще удвои парчната награда и ще я дари на клуба по самбо в Панагюрище.

Легендарният треньор и благодетел на бойното самбо Стоян Саладинов благодари на всички за това, че правят годри всички българи.

"Много е трудно да изразя огромната си благодарност към моите треньори. Аз вярвам, че духът на човека никога не умира. Мисля, че те в момента ни слушат и се радват на нашите успехи. Хубавото е, че имаме много медалисти. Хубавото е, че тук се затвори хорото. Имаме световни шампиони и при мъжете и при ветераните. При младото поколение също. Никога няма да жаля средства, енергия, време. Всичко, с което мога, ще помагам. Искам да изразя от името на нашата федерация и на цяла България благодарността си към вас. Благодарим ви за това, че накарахте хората да говорят за България, да стоят мирно, когато звучи българския химн. Българите имаме нужда от вас, имаме нужда да се гордеем, че сме българи, а не да се срамуваме", каза Саладинов.

Той се обърна и към легендата на този спорт у нас Мария Оряшкова, която наскоро обяви, че прекратява спортната си кариера. Тя обаче не присъства на днешната пресконференция.

"Тя сега започва нов път и ние няма да я оставим. Всичко, което е научила трябва да го предаде на младите. В джудото и самбото няма по-успял човек, но тя е и страдала много. Мария е пример за всички!", добави Саладинов.

Президентът на БФ Самбо Росен Димитров благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата.

"Благодаря на всички тези хора за това, че сме тук и правим нещо хубаво за спорта. Самбото ни е в кръвта и ние искаме то да се развива. Благодаря на Министерството на спорта, че тази година ни помогна и направихме лагер на Белмекен, където не бяхме ходили от 2016 година. Тази световна титла е първа за България при мъжете от 2014-а насам. Това се дължи на целия екип, които работи във федерацията и стои зад състезателите", заяви Димитров.

Старши треньорът на националния отбор Васил Соколов също получи парична премия. Догодина той ще чества 20 години, откакто е начело на тима.

"Направихме солидна подготовка и резултатите са налице. Можеше и малко повече, но не трябва да бъдем максималисти. Световното първенство беше много сериозно състезание, а ние завършихме на трето място отборно при мъжете и осми в комплексното класиране по медали в конкуренцията на 57 държави", каза Соколов.

Бронзовата медалистка Анна-Мария Манушева заяви, че следващата й цел е световното злато.

"Това състезание за мен беше много тежко. От 2019-а нямах медал при жените, но след като спечелих този съм много мотивирана да стигна до световното злато", добави тя.

През 2025-а България може да бъде домакин на голямо първенство по самбо, но това ще стане ясно през следващата година.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лион победи Монако и направи ПСЖ шампион

Отборът на Олимпик Лион продължава да показва отличната си форма през пролетта, като победи гостуващия Монако с 3:2. "Хлапетата" трябваше да обръщат мача още в самото начало, след като капитанът на монегаските Висам Бен Йедер ги изведе напред в резултата в първата минута. Тимът от Лион изравни в 22-рата минута чрез капитана си Александър..

публикувано на 29.04.24 в 06:59

Алкарас, Рубльов и Хуркач стигнаха осминафиналите в Мадрид

Световният номер 3 Карлос Алкарас продължи към третия кръг на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид с награден фонд 7 877 020 евро след успех над бразилеца Тиаго Сейбот Уайлд с 6:3, 6:3. Любимецът на домакините Алкарас направи два пробива в първия сет, за да затвори частта с 6:3. Втората част испанецът, който е поставен под номер 2 в..

публикувано на 29.04.24 в 06:56

Черно море надигра Локомотив (Пловдив) на "Тича"

Черно море победи Локомотив (Пловдив) с 1:0 в мач от 31-ия кръг на елитното ни футболно първенство, първа шестица. Единственият гол в мача вкара Васил Панайотов през първата част. С успеха си варненският тим остава на третото място с актив 65 точки, с точка по-малко от втория ЦСКА София. Локомотив остава четвърти с 55 точки, с една повече от петия..

публикувано на 28.04.24 в 22:20

Рами Киуан стана европейски шампион в Белград

Рами Киуан спечели титлата в категория 75 килограма на европейското първенство по бокс в Белград, Сърбия. Българският боксьор се наложи над руснака Джамбулат Бижамов в оспорван двубой, като и двамата завършиха окървавени. "Рами показа страхотен характер и въпреки че изостана след първия рунд в съдийските карти, не се предаде. Напротив,..

публикувано на 28.04.24 в 21:37

Крумовград отложи празненствата в Разград

Отборите на Лудогорец и Крувоград направихме зрелищно равенство с 6 гола - 3:3. На полувремето "орлите" губеха с 0:2, но само в рамките на 30 минути след почивката с попадение на Рик Джонатан, Оливие Вердон от дузпа и Руан Крус стигнаха до пълния обрат. В продължение на четвърт част Лудогорец се виждаше като шампион за 13-и пореден път, тъй..

публикувано на 28.04.24 в 19:57

Гьозтепе на Станимир Стоилов влезе в елита на Турция

Воденият от старши треньора Станимир Стоилов отбор на Гьозтепе си осигури промоция в турския футболен елит след домакинска победа с 2:0 над Генчлербирлиги в двубой от 32-ия кръг на местната втора дивизия. Гьозтепе се нуждаеше само от един успех, за да изпълни целта си и го постигна след попадения на Фиратджам Юзюм в 77-ата минута за 1:0 и..

публикувано на 28.04.24 в 19:34

Йоана Илиева взе квота за Париж

Най-добрата българска състезателка по фехтовка Йоана Илиева спечели първо място на европейската олимпийска квалификация на сабя в Диферданж (Люксембург) и завоюва квота за турнира по фехтовка на Игрите в Париж 2024. Тя триумфира с изключително силна игра и доказа, че е една от водещите състезателки в света. В надпреварата участваха 13 от..

публикувано на 28.04.24 в 18:08