Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тази сутрин господин Лорер, очевидно изразявайки позицията на ПП, легитимира Пеевски"

Иван Христанов: Искаме да научим от Василев и Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя

"Сделки с компенсаторни записи през последните 10 години са правени изцяло в полза на големи земеделски конгломерати"

| Интервю
Иван Христанов
Снимка: БНР
Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това обясни пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение“, бивш заместник-министър на земеделието. Той изрази острата си реакция срещу възможността държавата да започне да продава земи от Държавния поземлен фонд.

"Ние сме твърдо против земя от Държавния поземлен фонд да бъде продавана на когото и да е, когато и да е и по какъвто и да е начин. Нямаме положителна реакция към това съмнително предприятие, което по странен начин виждаме заложено в прогнозите за 2025 година. 

Като партия вярваме, че има три стълба, на които се гради както нашата политическа философия, така и България. Това са идентичност, земя и суверенитет.

България има най-висока концентрация на собственост на земя в цяла Европа. Това означава, че малко хора контролират прекалено много земя и не позволява да се развива средното и малкото земеделие"

Христанов подчерта липсата на достатъчно оранжерии у нас. 

"Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях започнал да роботя, като заместник - министър, през Държавния поземлен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална енергия, да осигури отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да започнем да даваме готова инфраструктура под наем, за да се възроди оранжерийното градинарство и овощарство".  

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя и какви са мотивите зад нея, посочи Христанов. 

"Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „Земеделие“ има заложени допълнителни 340 млн. лева. Намерих писмото на министъра, в което той без да заеме позиция, казва: „Ако искате да ви осигурим тези 340 млн., ние трябва да продадем 700 хил. декара, които в момента се използват за оземляване на малки и средни стопани“.

Започнах да звъня на колеги от парламента, от министреството и от сектор "Земеделие". Навсякъде чух един и същи отговор: "Зад това нещо стои едно държавно предприятие". 

Който купи тази земя, ще я купи на безценица – на 55% от пазарната й стойност, подчерта Иван Христанов.

Той смята също, че се извършва завладяване на земя чрез компенсаторни записи. 

"Сделки с компенсаторни записи през последните 10 години са правени изцяло в полза на големи земеделски конгломератиТук се готви специален подарък".

Христанов коментира случващото се на политическата сцена в момента.

"Съдейки по фарса, който се разиграва последните дни, виждаме една изключително неадекватна позиция на господин Пеевски, който е галеникът на българската политическа система. Той си позволява да казва: „Вие не се справяте добре“. Но ние не видяхме справяне от негова страна.

Тази сутрин господин Лорер, очевидно изразявайки позицията на ПП,  легитимира Пеевски. Той се бил променил за добро. Това е изключително разочароващо. Легитимират човек, който не е оставил и един положителен отпечатък в своята политическа кариера. 

Нашият поглед към бъдещето е, че ще продължи това завземане на държавата от Пеевски. Отново ще трябва да ходим на протести".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Иван Христанов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидери на страни ог Югоизточна Европа се събраха в Тирана на форум за подкрепата за Украйна

Лидерите на страни от Югоизточна Европа се събраха на среща на високо равнище в Тирана заради Украйна

Лидерите на страни от Югоизточна Европа се събраха на среща на високо равнище в Тирана, за да окажат по-голяма подкрепа на Украйна. В същото време Русия продължи да атакува украинска инфраструктура и селища. Русия атакува Одеса с дронове тази нощ, съобщи председателят на Одеската  военна администрация Олег Кипер. Атаката продължи час и половина, бяха..

публикувано на 28.02.24 в 18:00

Протест в памет на Даная пред Министерския съвет

Протест в памет на 15-годишната Даная, която миналата година почина в "Пирогов", се провежда пред Министерския съвет. Той е под наслов "Вън мафията от здравеопазването" и е организиран от Фондация "Даная", като поставя шест искания за реформа в детското здравеопазване. Пред Министерския съвет се събраха близки и приятели на семейството на Даная и хора,..

публикувано на 28.02.24 в 17:30
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Тагарев: Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна

Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарната комисия по отбрана.  В Народното събрание е внесено предложение, чието одобрение ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът.  Той обяви още, че..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Заместничка на Невена Зартова заяви, че е виждала Мартин Божанов да влиза в кабинета ѝ

Заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова заяви пред Прокурорската колегия, че е виждала разстреляния преди месец Мартин Божанов по прякор Нотариуса, да влиза в кабинета ѝ на 8 етаж в сградата на Софийския районен съд. Мима Куцкова и останалите трима заместници на Зартова бяха изслушани от съдебните кадровици в рамките на..

публикувано на 28.02.24 в 17:13
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Мрежите на Еврото и на Нотариуса не могат да оцелеят паралелно. Войната е на живот и смърт

Мрежите на Еврото и на Нотариуса са в състояние на защита и опитват взаимно да се набедят. Това каза пред БНР Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, и коментира: " Не вярвам да се мине към някакви съгласувани между тях действия - с цел прикриване на много други неща, които обществото има право да ги знае". Той подчерта, че..

публикувано на 28.02.24 в 17:13

Социалната комисия прие на второ четене промени в КТ за дистанционната работа

Депутатите от социалната комисия в парламента приеха на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото "право на изключване на работниците и служителите".  Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца.   Приетите изменения предвиждат отговорността на работодателя да се..

публикувано на 28.02.24 в 17:08
Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Монтана Валери Димитров

На 148 души в област Монтана са спрени социалните помощи заради отказ от труд

На 148 бедни от област Монтана, отказали да положат обществено полезен труд, са им спрени социалните помощи през миналата година, съобщават от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.  2215 лица и семейства от област Монтана са подпомогнати с месечни социални помощи през миналата година.  „Най-голям е броят на нуждаещите се от финансова..

публикувано на 28.02.24 в 16:35