Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет полага максимални усилия за възстановяване на примирието в Газа възможно най-скоро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет полага максимални усилия със своите партньори за възстановяване на примирието в Газа възможно най-скоро, заяви в петък Диаа Рашван, ръководител на египетската Държавна информационна служба, предава Ройтерс.

Африканската страна и нейните партньори продължават да проучват възможностите Израел и "Хамас" да се споразумеят за ново прекратяване на огъня, добави той.

В изявлението на Диаа Рашван се описва ситуацията в Газа като достигнала "точката на бедствие". Той подчерта необходимостта от нова пауза в сблъсъците, за да може хуманитарната помощ да влезе в ивицата Газа.

Освен това Рашван отрече твърденията, че ракети, изстреляни от Израел, са пресекли границата с Рафа и са достигнали Египет.

Прекратяването на огъня между Израел и "Хамас" може да бъде възобновено, ако въоръжената групировка предостави приемлив списък със заложници, които да бъдат освободени, съобщи в петък CNN, цитирайки три източника, запознати с въпроса.

По-рано през деня кабинетът на израелския премиер заяви, че Израел смята, че "Хамас" все още държи като заложници 20 жени и две деца.

Междувременно източници на CNN заявиха, че "Хамас" е отказал да освободи израелски жени под 45-годишна възраст, считайки ги за "военни резервисти". Преди това въоръжената групировка твърдеше, че вече не държи в плен жени или деца и че те може би са били заловени от други групи.

Една от причините едноседмичното прекратяване на огъня да не бъде удължено и боевете да бъдат подновени в петък сутринта е несъгласието относно списъците на заложниците, които трябва да бъдат освободени от "Хамас".

Междувременно Би Би Си, позовавайки се на свой източник, съобщи, че преговорите за ново прекратяване на огъня, които се проведоха в Катар, са се провалили.

Външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обаче беше цитиран от Ройтерс да казва, че неговата страна се е ангажирал да продължи усилията, заедно със своите партньори, за връщане към примирието в ивицата Газа.

"Продължителното бомбардиране на Газа усложнява посредническите усилия и изостря хуманитарната катастрофа", посочи още външният министър на Катар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Змия в секцията за гласуване в кюстендилското с. Смоличано в изборния ден

Змия е изпълзяла в сградата на кметството в с. Смоличано, където се помещавала секцията за гласуване – сигналът за пълзящото по стената влечуго е подаден от председателката на намиращата се в сградата СИК, казаха от полицията. Змията е уловена от пристигналия дежурен екип на РСПБЗН Кюстендил и е пусната на безопасно място в природата...

публикувано на 10.06.24 в 11:56

Над 70% са протоколите с грешки във Велико Търново

Последните секционни комисии влизат в Районната избирателна комисия във Велико Търново за обработка на изборните резултати. Протоколите с грешки са поне 70%. При 48% обработени протоколи първа политическа сила в областта за Народно събрание и Европейски парламент е ГЕРБ-СДС с еднакъв резултат от 24,93 % от гласовете. Близо 4 на сто от избирателите..

публикувано на 10.06.24 в 11:53

Военно учение на зенитен полигон "Шабла"

Военно учение със стрелби на зенитен полигон "Шабла" започва днес. Стрелбите са част от учение на НАТО, което вече започна и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.   В българското учение участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Самолети МиГ-29 и Су-25..

публикувано на 10.06.24 в 11:48

Над 54 хил. десетокласници на изпит за НВО по български език и литература

Над 54 000 десетокласници са на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература. Изпитът се провежда в повече от 1000 училища в страната и ще продължи до 12:30 часа. Той съдържа 21 задачи - с две по-малко от миналата година.  Минути преди началото на изпита десетокласничка от столичното 35  Средно езиково училище "Добри..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Приключи обработката на протоколите на 24-ти РИК в София

В зала "Асикс Арена" приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК. Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии.  Според председателя на комисията Валери Цолов забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи. Рано сутринта член на секционна комисия получи..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България. С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. В словото си държавният глава посочи: "Връщайки се назад в годините на прехода, днес си даваме сметка, че въпреки многобройните..

публикувано на 10.06.24 в 11:20

От избирателни секции в Германия критикуват ЦИК

В секцията за гласуване на сънародниците ни в Регенсбург, Германия, са имали проблеми в осъществяване на връзката им с Централната избирателна комисия. За това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева, която живее и работи там и била председател на секционна комисия. "Отново имаше забавяне от страна на ЦИК. Тази..

публикувано на 10.06.24 в 11:05