Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На съвременния свят му липсват политици от голям мащаб, изтъкна тя

Проф. Искра Баева: Кисинджър е реалполитикът на нашата епоха, без идеологически очила

Докато в Русия и Китай има доста по-прагматична линия, то западният свят е доста по-идеологически, смята историкът

| Интервю
проф. Искра Баева
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на САЩ Хенри Кисинджър оставя след себе си противоречиво наследство. Американският дипломат почина на 100-годишна възраст. Сред постиженията в дългогодишната му кариера са обръщането към комунистически Китай и разведряването в отношенията със Съветския съюз, а като негативи остават военните намеси във Виетнам, Лаос, Камбоджа, както и подкрепата на Вашингтон за репресивни режими.

"Той ще бъде оценен по достойнство – с всичко лошо и с всичко хубаво. Преди всичко той е политик от старата школа - на хора, които не само са видели с очите си войната, но лично са участвали в нея. Въпреки че в живота му и в неговата дейност има много войни, когато става дума за големи конфликти, съумява да изведе САЩ от тях с възможно най-малко загуби."

Това каза в интервю за БНР историкът проф. Искра Баева. По думите ѝ, той е първо политик, а после анализатор.

"Това е реалполитикът на нашата епоха. Кисинджър умее да се съобразява с променящата се реалност, да види нещата от дистанцията на времето."

Хенри Кисинджър с китайския лидер Мао Дзедун, 1973 г. Снимка: АП/БТА

"Той е човек, който иска да променя историята. Винаги го е правел. Той беше един от хората, които се опитваха да търсят някакво излизане от тази война в Украйна, да се стигне до някакво примирие. Започна да говори, че Русия има легитимни права в международните отношения и те трябва да бъдат уважавани. Това е основната причина. Той е една от малкото ярки фигури, които заемат такава позиция по отношение на Русия", посочи историкът.

Сега светът е в движение, става дума за борба за съюзници. Никак не е случайно, че Кисинджър се опитваше да промени онази посока, в която вървят САЩ – борба с всякакви средства с основния конкурент Китай и да я изведе до някакъв modus vivendi, коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

"При цялата си безскрупулност и незачитане на човешкия живот, Кисинджър се опитва да гледа на реалностите без идеологически очила и да търси най-доброто решение за своята държава."

Хенри Кисинджър с бившия израелски премиер Голда Мейр, 1977 г. Снимка: АП/БТА

"Докато в Русия и Китай има доста по-прагматична линия, то нашият западен свят е доста по-идеологически. Вече няма политици като Кисинджър, които лично са видели войната. Това, което липсва на съвременния свят, са политици от голям мащаб, които са готови да видят стратегията, а не да боравят с реалностите тук и сега. Войните в Европа започнаха още през 90-те години. Очевидно сме навлезли в епоха на войни и са нужни политици с по-дългосрочно, стратегическо мислене, които да не робуват само на идейни постановки. Идеите на Запада за защита на човешките права, за хуманизма са прекрасни. Оказва се обаче, че понякога от тях могат да се родят чудовища, в името на тези идеи могат да се водят войни, които са много по-кръвопролитни."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят. Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38