Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космически радари ще помогнат на Великобритания да се защити от "война в Космоса"

Грант Шапс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Радари, проследяващи активността в "дълбокия космос", ще помогнат на Обединеното кралство да се защити от "космическа война", каза министърът на отбраната Грант Шапс. Би Би Си съобщи, че изявлението на Грант Шапс бележи "нова фаза" на тристранния пакт за сигурност между Обединеното кралство, САЩ и Австралия до 2030 година, известен още като АУКУС (AUKUS). Министерството на отбраната каза, че радарите ще позволят на нациите да идентифицират обекти в дълбокия космос, на разстояние до 36 000 км от Земята.

Грант Шапс отбеляза, че системата "постоянно ще следи за заплахи". Първата радарна площадка ще бъде изградена в Австралия и се очаква да бъде пусната в експлоатация до 2026 година. Казармите Cawdor в уелското графство Пемброукшър са определени за разполагане на радара на Обединеното кралство, но окончателното решение зависи от резултата от оценката за въздействието върху околната среда и заявките за градско планиране. 

Ако бъде дадена "зелена светлина" радарът може да заработи напълно до 2030 година. Радарите ще се управляват от земята и ще бъдат оборудвани така, че да осигуряват непрекъснато наблюдение при всякакви метеорологични условия. Те имат по-висока чувствителност, по-добра точност, увеличен капацитет и по-гъвкаво проследяване от настоящите радари, които следят дейността в дълбокия космос, каза Министерството на отбраната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Грант Шапс

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника. Грант..

публикувано на 01.10.23 в 03:45
Грант Шапс

Грант Шапс е министър за пети път в една година - сега на отбраната

Новият британски министър на отбраната е Грант Шапс, който наследява на поста Бен Уолъс, подал оставка. Премиерът Риши Сунак оповести тази сурин дългоочакваната промяна в кабинета, която включва и наследник на Бен Уолъс. Това е досегашният..

публикувано на 31.08.23 в 13:43
Грант Шапс

Роб Уотсън: Не вярвам Грант Шапс да остави голяма следа в британската политика

Ключов съюзник на Украйна е Великобритания. От тази седмица тя има нов министър на отбраната. В първото си публично изявление на новия пост Грант Шапс беше категоричен, че Обединеното кралство ще продължи безусловната военна подкрепа за Украйна. Как..

публикувано на 02.09.23 в 10:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното..

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити,..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестират срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението ще се осъществява в едната лента по бул. "П. Евтимий", обявиха..

публикувано на 20.05.24 в 19:39

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и..

публикувано на 20.05.24 в 19:02