Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без история, култура и език къде отиваме?“

Александър Методиев: Трябва да се обърне повече внимание на културата!

"Напоследък се вижда, че има възраждане на любовта към фолклора и обичаите“

| Интервю
Александър Методиев
Снимка: Didi D Photography

"Всеки един от нас се бори за оцеляването си по различни начини – дали с допълнителна преподавателска дейност, или с други типове работа, имаме колеги, които разнасят храна, занимават се с хамалски услуги…, защото не можем, спрямо възнаграждението, което получаваме в институции като Държавния ансамбъл, много от музикалните театри и оперети, просто няма как от едно място да се издържаме".

Това каза пред Българското национално радио професионалният танцьор в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев“ Александър Методиев преди насрочения за шести декември национален протест на творците от сценичните изкуства. Те ще поискат достойно възнаграждение за труда си.

„Точно затова е и протестът – за някакъв по-нормален начин на живот. Да не е нужно ние да правим какво ли не в останалото свободно време, което така или иначе ни трябва за почивка“.

Александър Методиев

„Моята заплата с 10 години стаж в момента се оценява на 790 лева "чисто“, което – ясно ви е, че особено в София, не е достатъчно… Може би средната ни заплата би трябвало да бъде едно нормално възнаграждение, особено за нещо, за което сме си дали живота… Но ние до голяма степен го правим точно заради това, просто от желание, от любовта към сцената… И този път, който е при мен, и при много от другите колеги – девет години професионално обучение, 24 години имам примерно аз в залата, и най-накрая да се намирам в Държавния ансамбъл на България, и да се мъчим как да свързваме двата края, е изключително неприятно“. 

Александър Методиев е на 29 години, постъпил е в ансамбъла на 18, тоест танцува там вече 11 години. 

И се надявам още дълги години да танцувам, стига да ми позволи цялостната обстановка, която се опитваме да променим, защото дори и да се махнем ние, не виждам кой млад, особено в днешни времена, би дошъл на тези условия“.

Александър Методиев

След пандемията, която оказа драматично въздействие върху сектора на културата, сега има много концерти. Физическото натоварване на професионалните танцьори е като на професионалните спортисти, футболисти.

Всеки един от нас е с разкъсвания, счупвания и т.н. Давам прост пример - когато беше 70-годишнината на ансамбъла, когато направихме трите големи концерта - един след друг в НДК /през февруари 2022 г. – бел. ред./, нашият солист, просто поради липсата на хора, игра със счупена ръка с телесна шина на ръката, за да не си личи и надявам се, хората да не са забелязали, но все пак…

Като цяло трябва да се обърне повече внимание на културата… Просто да се лансира повече. Културата трябва да бъде вдигната на много по-високо ниво, а не всеки да ни гледа като, някак, втора ръка… Без история, култура и език къде отиваме? Претопяваме се, както се получава в момента, толкова години вече. Махаме културата, и какво ще остане?!“

Цялото интервю на Мария Костова с Александър Методиев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Най-малко четирима души са арестувани след нападението. Въоръжено нападение в Афганистан отне..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15