Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако има предсрочни парламентарни избори догодина, те най-вероятно ще се разминат с европейските"

Проф. Росен Стоянов за Пеевски: Не е толкова силен, колкото са слаби опонентите му

"Президентът дава ясна заявка, че има и друг център на власт или перспектива"

| Интервю
Проф. Росен Стоянов
Снимка: Ани Петрова

"В други държави, в които се случва смяна на властта или ротация, има разписани правила как точно ще се процедира. Този правен вакуум предполага не само повишаване на напрежението, а и последващи сезирания на Конституционния съд". За това предупреди проф. Росен Стоянов, преподавател по "Политически комуникации“ в  НБУ.

"Изходът от цялото мероприятие няма как да бъде прогнозиран, докато не ни се наложи да го живеем".

Сглобката 

"Сглобката ще скърца и ще се карат – дали защото искат да се разграничат един от друг, дали защото не са с официално коалиционно споразумение..

Борисов почти винаги излиза сух от водата – успешен е, защото допуска близо до себе си много свои опоненти и критици, прегръща ги и в тази прегръдка се оказва, че губещите са онези, които са искали близост с ГЕРБ. Социологията вече отчита, че ПП-ДБ реализира определен спад в подкрепа на национално ниво". 

Президентът 

Президентът цели продължаване на описаните в Конституцията правомощия, но не формално, а като ясна заявка за това, че има някакъв друг център на власт или перспектива – алтернатива на това, което днес определяме като статукво, посочи проф. Стоянов. 

"Все по-вероятно става Радев да се реализира като нещо по-различно от просто институционален коректив, който към момента Конституцията му определя, да се превърне и в някакъв вид политически такъв".

В бъдеще вакуумът в политическото пространство може да се запълни от лидерски проекти около позната или емблематична политическа персона, прогнозира експертът. 

Конституционни промени

"Онези, които ще ползват промените в Конституцията – съдии, прокурори, адвокати и учени, занимаващи се с право, казаха, че проекта за конституционни промени трябва да бъде преосмислен кардинално, напомни той. 

Политиците обаче  решават в крайна сметка". 

Той обаче посочи, че трябва да се вземе предвид и факта, че след приключване на войната в Украйна, управленски компромиси, оправдани с евроатлантическа ориентация на родна почва, вече няма да бъдат състоятелни.  

Делян Пеевски

"Понякога някой политик не  е толкова силен, колкото са слаби неговите опоненти. А и онези, които управляват в Министерски съвет, нямат онзи опит, с които разполагат старите партии, като ДПС". 

Шенген и еврозона 

"Все повече нищо не зависи от нашата политика и действия. Чакаме някакво чудо, което едва ли не ще се случи до края на месеца, вследствие на решение, което отново ще дойде отвън. Кабинетът „Денков“ едва ли ще успее да изпълни до март тази първа цел - влизане в Шенген. 

Еврозоната може би ще бъде отлагана дори и след 2025 г." 

Вероятност от предсрочни парламентарни избори

"Никой няма интерес да обвързва политическата си перспектива с евроизборите, защото традиционно се славят с ниска избирателна активност. Ако има предсрочни избори догодина, те най-вероятно ще се разминат с евроизборите".

Идеята на Корнелия Нинова за формиране на ляво-центристко-патриотичен фронт

"Това е конюнктурно изключване от цялостното уравнение на тази дама, която беше провидяна като новото ляво в София. Другите, които БСП припознава като свои партньори, са с изключително съмнителна подкрепа  и членска маса".

Цялото интервю на Людмила Железова с  проф. Росен Стоянов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Атина арестуваха мъж, издирван от Интерпол, с 14 присъди в Турция

Сътрудничество между гръцките и турските служби за борба с организираната престъпност доведе до арест в Атина на издирвано от Интерпол лице с 14 присъди в Турция. Интерпол го издирва с червена бюлетина за организиране на престъпна група, която има богат "арсенал" от престъпни дейности: трафик на наркотици и оръжие, поръчкови убийства и трафик на хора...

публикувано на 15.05.24 в 19:27

Кмет на дупнишко село е регистриран като ЕТ, ОИК му изиска документи

И кметът на дупнишкото село Бистрица Христо Христов се оказа с фирма - сигнал за това е подаден в Общинската избирателна комисия.  Оказва се, че в Търговския регистър Христов е вписан като едноличен търговец. От избирателната комисия са излезли с решение да се извърши служебна справка и да се изискат документи от него. Той има право да направи и..

публикувано на 15.05.24 в 19:21

Атакуват пред ВАС указанията на НЗОК за отпускане на медицински храни

Националната мрежа за децата атакува пред Върховния административен съд указанията на Здравната каса, по които се отпускат медицински храни на хора, страдащи от малнутриция. От организацията настояват за пренаписване на тези указания заради дискриминационни условия.  Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните..

публикувано на 15.05.24 в 19:05

Остава облачно, леко се затопля

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, през деня ще са слаби и на по-малко места. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София – около 8°; максималните ще са между 14° и 19°, в София – около 15°. Над..

публикувано на 15.05.24 в 18:52
Вера Йоурова

ЕС забранява на Русия да финансира медии на територията му

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни-членки. Това се съдържа в 14-тия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна.  Новината съобщи в "Х" заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.  Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните..

публикувано на 15.05.24 в 18:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: На управляващите в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС) . Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.  "От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26