Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Ленън - един живот с музика... и куршум

Джон Ленън е една от най-известните фигури в историята на популярната музика. Роден на 9 октомври 1940 година в Ливърпул, Англия, Ленън бързо се превръща в неотразим създател, активист за мир и символ на свободата.
Като ученик, Ленън основава групата ,,The Quarrymen'' с приятели от училище, с които Джон Ленън започва да свири на китара.
На 6 юли 1957 г. Джон Ленън се среща с Пол Маккартни, който скоро става член на The Quarrymen. Заедно създават "The Beatles" и тя бързо се превръща в една от най-успешните и въздействащи музикални групи на всички времена. Иновативният стил на групата и уникалното съчетание на талантите на Ленън и Маккартни превръщат "The Beatles" в истинска сензация.
През 1961 г. мениджър на „Бийтълс“ става Брайън Епщайн, който изцяло променя външния вид на момчетата. Те се обличат в строги костюми без ревери, започват да се държат на сцената професионално. Следващите няколко години членовете на групата обикалят нон стоп и издават един албум след друг албум.
След разпадането на групата през 1970 година, Ленън започва солова кариера и продължава да впечатлява феновете с неподражаемия си стил. Поетичните и социално ангажирани текстове на неговите песни пленяват сърцата на милиони, засилвайки вълнението около първоначалния успех на "The Beatles". Макар групата „Бийтълс“ да се разпада, тя продава над 1 милиард албума по света. „Imagine“ пък е най-популярният солов албум на Джон Ленън, който излиза през 1971 г.
Джон Ленън беше не само музикант, но и активист за мир. Със своята съпруга Йоко Оно, той провежда няколко нестандартни протести срещу войната и насилието. Той насърчава идеята за мир в света и често е обвиняван за политизирането на музиката си.
Трагичната смърт на Джон Ленън през 1980 година в Ню Йорк оставя света в шок. Неговото изключително наследство обаче продължава да вдъхновява. Той е пример за автентичност, смелост и собствена музикална визия, която продължава да живее и днес. Животът му е изпълнен с впечатляващи събития и фронтменската позиция в най-популярната група на планетата е само едно от тях.
Ако искате да научите още любопитни неща за живота и творчеството на Джон Ленън, чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15