Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кога се изправяме и кога се прекършваме - от какво зависи това", пита поетът, познавач на човешката душа

Николай Милчев - разказвачът на истории: Знам, че това име е моето, чувствам го!

"Искам да бъда изненадан от любовта между хората, от себе си"

2
Николай Милчев
Снимка: Личен архив

Той умее да преплита видимото от живота с най-съкровеното в човешката душата, защото знае, че знанието дава сила, мъдростта носи щастие, а истината е свобода. 

Известен като майстор на метафората и днес Николай Милчев търси път към хората чрез думите, и не би ги заменил за книжни левчета, тъй като за него те имат стойността на златни монети. 

"На имения ми ден си ден мога да кажа, че за мен името не е толкова от значение, още повече, че винаги ми казваха, ти трябваше да си Никола, но тогава беше модерно с още едно й, но знам, че това име е мое, чувствам, го, каза в "Нощен Хоризонт" поетът Николай Милчев.

Поетът и писател Николай Милчев е изключителен разказвач на истории, отдавна познат в поетичното пространство. Литературното му богатство носи онези позабравени добродетели на българина свързани с нравственост, сила и непреходност. 

Един разговор на неговия имен ден за поезията и въобще за живота, за неговата честна откровеност, която е основа за доверие, а и за тихата му тъга като неизбежна част от живота.

"Това е име, което гледа, доколкото може да полети...и докато полети, да види нещо...Нашите имена са дълги, а легендата разказва, че двусричните имена - като Начо, Пацо, се чуват докато яздиш кон...колко красиво, нали?

Безспорно обаче, името белязва човека. Трябва да го защитаваш така, че то да се чувства на сигурно място в теб.

Какво ми дава сигурност днес - тъгага на опита. А ако има нещо, за което да мечтая е да бъда истински изненадан, а се питам - кога се изправяме и кога се прекършваме - от какво зависи това, запита още пред "Хоризонт" Николай Милчев.

"Искам да бъда изненадан от любовта между хората, от себе си, но трудно се изненадвам, сподели още поетът.

Николай Милчев

Николай Милчев е роден през 1958 година . Завършил е гимназия в Ловеч и Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, специалност „Българска филология“.

По-известни негови стихосбирки са „Пейзажи с Лолита”, „ Прелъст и светогорски стихотворения“, „Тънък дъжд“, „Ти и котките следобед“, „Съчинения по природа“

Автор е на сборниците с разкази – „Ябълковият човек“, „Разтуряй, Злато моме, магиите“ и „От сутрин до вечер“.

Носител е на много национални литературни награди, между които „Петя Караколева” „Биньо Иванов”, „Божидар Божилов“ „Теодор Траянов“. Отличен е с наградата „Златен ланец“ на вестник „Труд“. Два пъти е бил номиниран за наградата „Балканика”.

Негови стихове са превеждани на няколко чужди езика.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21