Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството в НС оттегли двата законопроекта за дерогацията за руски петрол

Снимка: БГНЕС

Със 124 гласа "за" мнозинството в Народното събрание оттегли двата законопроекта за отпадане на дерогацията за руски петрол. Единият, който беше внесен от ГЕРБ и ДПС - предвиждаше срокът да е от 1 януари догодина. Другият на ПП-ДБ, в който беше записано дерогацията да отпадне не по-късно от 1 март 2024 година. От БСП и "Възраждане" гласуваха "против", а "Има такъв народ" не участваха в гласуването.

По-рано стана ясно, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са постигнали съгласие за прекратяването на дерогацията от 1 март 2024, а от 1 януари се прекратява износът.

Решението за оттеглянето на двата законопроекта стана след постигнато съгласие между политическите сили на среща в парламента, час след като депутатите започнаха обсъждането им на първо четене в пленарната зала, а дебатите бяха прекъснати. След като се депутатите се върнаха в залата председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи:

"Със заявлението носителите на двата законопроекта оттеглят същите".

Решението предизвика остри реакции от страна на опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:

"Това нещо - Съюзът на едноръките джентълмени, се превърна за 6 месеца в сглобка на многоръките търгаши. Защо се изтеглят два законопроекта пък следобед ще има трети, защото и този казус е въпрос на алъш-вериш. Те го оттеглят не просто, защото е приключил, а защото още не са се разбрали.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов коментира:

"Епизод от трети сезон на турския сериал "Какво да правим с "Лукойл" и как да го вземем?".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви:

"Искат да откраднат рафинерията и не могат да се разберат кой точно и как да я открадне"

Мнозинството гласува проекта на решение за оттеглянето на законопроектите след няколко процедури и ново прекъсване на заседанието.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

92 пожара са потушени в страната за денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма пострадали хора. Получени са общо 133 сигнала за произшествия, два са били фалшиви, уточняват от службата.  Пожарникарите са помагали и при три катастрофи в страната 

публикувано на 27.07.24 в 10:16

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и разпалва загасени огнища. Властите следят с дрон рисковите райони и реагират незабавно при..

публикувано на 27.07.24 в 10:03
Джо Байдън

Предизборните борби и посещението на Нетаняху в САЩ белязаха седмицата

Седмицата започна с изненадващото за някои и очаквано за мнозина оттегляне на американския президент Джо Байдън от кандидат- президентската надпревара за нов мандат в Белия Дом.  Това е първият път от десетилетия насам, когато президент на САЩ се отказва от преизбиране и се случва след продължили седмици призиви от страна на..

публикувано на 27.07.24 в 09:59
Мануел Сарацин

Мануел Сарацин: България може да покаже, че е силен привърженик и адвокат на Западните Балкани

"Напредък има. Ето - Босна и Херцеговина ще преговаря за влизане в ЕС. Важен импулс дойде и от Европейската комисия, която изготви, а Европейският парламент одобри нов План за растеж на Западните Балкани, чрез който на региона се предоставят 6 милиарда евро . Това е важен сигнал, че въпреки войната в Украйна Западните Балкани остават в..

публикувано на 27.07.24 в 09:50

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди..

публикувано на 27.07.24 в 09:37

Френският вътрешен министър похвали силите за сигурност след откриването на Олимпийските игри

Френският министър на вътрешните работи похвали силите за сигурност, след като по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи не бяха отчетени сериозни проблеми, предаде Асошиейтед прес.  Властите бяха организирали мащабна операция за сигурност в Париж, за да осигурят безопасността на събитието.  Улиците на столицата..

публикувано на 27.07.24 в 09:29
Бившият американски президент Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Тръмп ще проведе нов митинг в градчето, където беше прострелян

Кандидатът за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе нов митинг в градчето, където преди две седмици беше прострелян на предизборна проява, предаде "Ройтерс". Междувременно от социологическо проучване на "Уолстрийт Джърнъл" стана ясно, че Тръмп има преднина от два процентни пункта пред вицепрезидента на САЩ от..

публикувано на 27.07.24 в 09:02