Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Христов: Увеличението на стипендиите е крайно недостатъчно

| Интервю
Снимка: Таня Милушева

Учебните планове трябва да се обновяват постоянно, изказа мнението си пред БНР Радослав Христов - председател на Студентския съвет при СУ "Св. Климент Охридски". Той уточни, че това е проблем на национално ниво:

"Държавата трябва да подготвя освен образовани и добре подготвени кадри, но и такива, които са готови за нуждите й от професионална гледна точка". 

Според него практиката е изключително важна и в последните години все повече се набляга на нея. 

В предаването "Преди всички" Христов напомни, че студентските стипендии са увеличени. Според него обаче увеличението е крайно недостатъчно. Той подчерта, че заради скъпия живот фокусът на студентите се е изместил от образованието към работата, като процентът на работещите студенти се увеличава: 

"Фокусът трябва да е образованието, а не колегите да бъдат принуждавани да търсят работа".

Христов каза още, че в новия бюджет се предвижда да има около 100 млн. за ремонт на общежитията. Тази тенденция трябва да продължи, категоричен бе той. По думите му наемите са се увеличи, но минимално. Той подчерта, че наемите на СУ са най-ниските. 

За поредна година Студентският съвет при СУ кани студенти, преподаватели и приятели на Алма Матер да се включат в инициативата "Минута за Коледа". Радослав Христов апелира хората да отделят минута, за да напишат нещо от сърце и така да "стоплят" непознат. 

Друга инициатива на студентите е благотворителен коледен базар "Купи книга - дари надежда", който ще се проведе на 17 декември от 10 до 17 часа в централното фоайе на Университета. Събраните средства ще бъдат дарени за закупуване на апаратура за недоносени бебета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да..

публикувано на 03.06.24 в 11:05
Рупърт Мърдок с Елена Жукова

На 93-годишна възраст Рупърт Мърдок се ожени за пети път

Голям интерес в Съединените щати предизвика петата сватба на медийния магнат Рупърт Мърдок. На 93 години Мърдок се ожени за 67-годишната Елена Жукова. Рускинята Елена Жукова е молекулярен  биолог и бивша тъща на руския олигарх Роман Абрамович. Дъщеря ѝ Даря беше омъжена за милиардера до 2017 година.  Жукова и Мърдок започват да се..

публикувано на 03.06.24 в 10:59
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32

60 кг контрабандни черни трюфели са открити при проверка на кола на "Капитан Андреево"

60 килограма контрабандни черни трюфели са открити при проверка на лек автомобил на ГКПП "Капитан   Андреево", съобщават от Агенция "Митници". Автомобилът е пътувал от Турция за България. Шофьорът е заявил, че не пренася стоки, които да декларира. След щателна проверка в багажа на пътника са открити полиетиленови торби, съдържащи..

публикувано на 03.06.24 в 10:25
Опашка за пенсии

НОИ: От 7-и юни започва изплащането на пенсиите за настоящия месец

От петък, 7-и юни, започва изплащането на пенсиите за настоящия месец чрез пощенските станции. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г., посочват от Националния осигурителен институт (НОИ). Утре, 4-и юни, ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Изтича срокът за заявления за гласуване с подвижна секция

До днес хора с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако са пропуснали да го направят до 25 май. Те могат да подадат заявление до Общината при положение, че в населеното място, където ще гласуват, има образувана подвижна секция за вота 2 в 1 на 9 юни. Поради множеството запитвания от Централната..

публикувано на 03.06.24 в 10:10