Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Няма да има коледни добавки към пенсиите тази година

Министърът на финансите Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Няма да има коледни добавки към пенсиите тази година, но се предвижда трайното им увеличение, каза министърът на финансите Асен Василев:

"Виждаме, че събираемостта на данъците върви доста добре. От друга страна, разходната част също върви доста добре. Мисля, че Министерството на регионалното развитие, поне по тяхна заявка, е напът за първи път да си изпълни капиталовата програма. Така че, както знаете, в бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки. Политиката, която ние следваме, е да има трайни увеличения на пенсиите. С 11% се вдигат пенсиите, заложени в бюджета за догодина, което означава, че най-ниските пенсии, които в момента са на 523 лева, ще получат 50 лева всеки месец, а не 50 лева еднократно в годината".

По повод исканията за повече средства от културните дейци, той отговори:

"Парите за сценични изкуства са вдигнати с над 50 млн. лева, парите за музеи, библиотеки и читалища са вдигнати с 28,5 млн. лева, като след среща с представители на тези гилдии са разделени - половината да минат по текущия стандарт, който знаете е на кв. метър субсидирана бройка, а другата половина да бъдат за реално извършени дейности, като един преход към това да стигнем в момента, в който средствата да отиват при тези, които реално работят. Знаете също така, че тази година сценичните изкуства изработиха повече, отколкото беше заложено в бюджета. Там за всеки билет, който се продаде Министерството на културата, съответно Министерството на финансите осигурява ресурса, дава за всеки билет определена сума от държавата за продаден билет. Продадени са повече билети, има повече постановки, съответно ще получите повече пари даже, отколкото им бяха заложени тази година бюджета". 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският вътрешен министър похвали силите за сигурност след откриването на Олимпийските игри

Френският министър на вътрешните работи похвали силите за сигурност, след като по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи не бяха отчетени сериозни проблеми, предаде Асошиейтед прес.  Властите бяха организирали мащабна операция за сигурност в Париж, за да осигурят безопасността на събитието.  Улиците на столицата..

публикувано на 27.07.24 в 09:29
Бившият американски президент Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Тръмп ще проведе нов митинг в градчето, където беше прострелян

Кандидатът за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе нов митинг в градчето, където преди две седмици беше прострелян на предизборна проява, предаде "Ройтерс". Междувременно от социологическо проучване на "Уолстрийт Джърнъл" стана ясно, че Тръмп има преднина от два процентни пункта пред вицепрезидента на САЩ от..

публикувано на 27.07.24 в 09:02

218 випускници на НВУ ще получат първите си офицерски пагони

Първите си офицерски пагони и дипломите за завършване ще получат на тържествена церемони тази вечер в центъра на Велико Търново 218-е випускници на Националния военен университет „Васил Левски“. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще връчи пагоните и наградите на отличниците и ще поздрави новите офицери. Министър Запрянов лично ще..

публикувано на 27.07.24 в 08:36

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина

Между 15 и 20 процента увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът в екскурзиите за чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери през тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Над 100 стълкновения на фронта в Украйна за денонощие

Въздушна тревога отново беше обявена тази нощ в няколко области в Източна Украйна, съобщиха местни медии. Украинският президент Володимир Зеленски разказа за тежката обстановка на фронта в източната част на страната.  По данни на армията за последното денонощие на фронта е имало над 100 стълкновения, повече от една трета - отново в района на..

публикувано на 27.07.24 в 08:09

Сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН в София

61-вата пленарна сесия на Междуправителственият панел по изменение на климата на ООН започва днес в София. Тя ще се проведе в периода от 27 юли до 2 август. На нея се очаква 500 делегати от 195 страни да обсъдят проектите на два доклада – за изменението на климата в градовете, и краткотрайните причинители на изменението на климата. Откриването ще..

публикувано на 27.07.24 в 07:49

Почина и младата жена, пострадала при взривовете край гара Елин Пелин

Почина и младата жена, която пострада много сериозно при взривовете край гара Елин Пелин в четвъртък, съобщиха от Пирогов.  20-годишната жена беше транспортирана в университетската болница в изключително тежко състояние.  Въпреки всички усилия, които са положили екипите, тази нощ тя е починала.  Ръководството на болницата поднася..

публикувано на 27.07.24 в 07:43