Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Клуб Илиана е любов, създаден е да изгражда шампионки

Президентът на Българска федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше изключително развълнувана по време на 30-годишния юбилей на клуб "Илиана", който беше отбелязан снощи с голям спектакъл в зала "София".

Тя е основател на клуба, след което предава управлението на треньорката на бронзовите медалистки от Рио 2016 с ансамбъла Ина Ананиева.

"Всичко беше голяма изненада. Ина Ананиева не позволяваше аз въобще да знам за какво става въпрос. Единственото, което ми казваше като се чуем е: "Искам да дойдеш в залата, да седнеш и да се наслаждаваш". Точно така стана. Всичко това ми мина като един миг и започва да ми изпълва душата, сърцето, ума. Аз много рядко се връщам в миналото. Много рядко си правя равносметки. Не си давам сметка за някои неща, които сме направили, а тук седях, гледах и душата ми летеше. Толкова успехи и толкова победи, толкова любов, огромна любов. Такава класа във всичко", заяви Раева.

"Много съм щастлива, че виждам клуба на по-висока стълба, на по-висок пиедестал от онова, което аз създадох. Наистина, няма по-велико усещане от това да видиш, че ученика ти не само те е надминал, а че е дал своя почерк, че е направил нещо, което не съм си и представяла, нещо, което за мен е изненада, нещо, което не съм очаквала. Изпълнена съм с адско щастие в момента, изпълнена съм със страшно много любов, усещам велика осъщественост", добави тя.


"Когато създадох клуба, защо реших да се казва Илиана? Като много малко дете, на 4-годишна възраст, баба ми от всичките си внучки, тя имаше четири, само мен ме водеше на Илинден на църква. Аз слушах захласната историята за Свети Илия как се качил със своята колесница жив на небето. Той е един от двамата светии, които живи се качват на небето. Попът казваше, че името Илия означава Божия крепост. Когато реших, че клуба ще се казва Илиана, не съм имала едно грамче суета да бъде на мен. Исках да бъде Божия крепост, да бъде непревземаема. Аз виждам, че това е непревземаема крепост и съм сигурна, че наследничката на Ина ще продължи това клуба да съществува по този начин", разкри още президентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Тя очаква още по-успешно бъдеще за клуба.

"След 30 години пак го виждам с много национални състезателки, със световни и европейски шампионки. Това, което страшно силно ме впечатли в този спектакъл е, че Ина Ананиева не каза, не отдаде значение на многобройните държавни титли. Ние имаме десетки, стотици може би държавни титли от създаването. Още първата година станахме шампиони на деца, на жени след две години и така нататък. Когато създавах клуба, аз им казах, че този клуб се създава, за да има световни, европейски и олимпийски шампионки. Сега виждам, че за нея това е останало така отпечатано в главата й и тя говореше само за националния принос. Толкова силно ме впечатли, толкова ми е приятно от това. Вече имаме всичко в клуба и съм много щастлива, наистина съм щастлива с водача на клуба, защото той има много генерална роля и е много отговорен. Истинският водач трябва да носи страхотна отговорност. Това е най-голямата ми награда", завърши Илияна Раева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Зверев

Зверев и Циципас са четвъртфиналисти в Рим, Медведев отпадна

Третият поставен Александър Зверев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим. Представителят на Германия се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:2, 7:5 в четвъртия кръг след час и 27 минути игра. Двамата си размениха общо четири пробива в първия сет, приключил с..

публикувано на 15.05.24 в 06:32
Продадоха часовници Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Продадоха часовници на Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Часовници, принадлежащи на великия пилот от Формула 1 - Михаел Шумахер, бяха продадени за около 4 милиона швейцарски франка (4,41 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Женева (Швейцария). Осемте часовника, включително  такива на Rolex, F.P. Journe и Audemars Piguet бяха обявени за продажба от семейството на Шумахер, който не е..

публикувано на 15.05.24 в 06:03
Волейболистите загубиха от Естония с 2:3 в контрола.

Бленджини започна със загуба в националния по волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби първия мач под ръководството на новия треньор Джанлоренцо Бленджини - 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) срещу Естония в официална контрола, играна в столичната зала „Христо Ботев“ пред публика. Днес предстои втора проверка, но срещата е затворена за фенове, като нашите се готвят за Лигата..

публикувано на 15.05.24 в 06:00

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06

Волейболистките на България загубиха от Нидерландия в Лигата на нациите

Представителният тим на България по волейбол за жени отстъпи пред Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в турския курорт Анталия в първа среща от първата седмица във волейболната Лига на нациите (VNL) за 2024 година.  Следващият двубой на българските националки ще бъде на 16 май срещу Япония от 17:00 часа. В Анталия следват мачове срещу Италия на 17..

публикувано на 14.05.24 в 18:46
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Трябва да се помни, че трофеят се решава в един мач

Старши треньорът на Лудогорец (Разград) Георги Дерменджиев демонстрира спокойствие и увереност на днешната пресконференция преди финала за Купата на България срещу Ботев (Пловдив). От думите му стана ясно, че е наясно със състава, всички елементи от играта са тренирани, а също така и неговите футболисти имат достатъчно опит в такива мачове. Единствено..

публикувано на 14.05.24 в 17:02