Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ролс-Ройс" преговаря за строителството на мини атомни централи в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ролс-Ройс" преговаря с най-голямата частна енергийна компания в Украйна за изграждането на поредица от мини атомни електроцентрали в страната, съобщи "Дейли телеграф". 

Компанията "Ди ТЕК", която е част от индустриалната група на милиардера Ринат Ахметов, е провела предварителни дискусии с "Ролс-Ройс" за разработване на малки модулни реактори в обекти, които в момента се експлоатират от въглищни електроцентрали. Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на компанията, каза за изданието, че очаква ядрената енергия да формира важна част от бъдещото портфолио на "Ди ТЕК", тъй като Украйна се възстановява и страната му се отказва от изкопаемите горива. 

"Ди ТЕК" и "Ролс-Ройс" проучват дали осем съществуващи обекта на въглищни електроцентрали, два от които в момента са на територия, окупирана от Русия, евентуално могат да бъдат преобразувани за разполагане на малки модулни реактори през следващото десетилетие. Това идва, след като Украйна обяви, че се опитва да развие по-малко централизирани и по-възобновяеми източници на енергия като вятърни и слънчеви паркове на фона на целенасочена бомбардировка от Русия за поразяване на украинската мрежовата инфраструктура през суровите зимни месеци. 

През май "Ди ТЕК" започна да генерира енергия от вятърния парк "Тулигулска" на 60 мили от фронтовата линия в Южна Украйна, който беше сглобен във военни условия само за девет месеца. Този месец компанията обяви плановете си да учетвори капацитета на парка. Максим Тимченко е цитиран от "Дейли телеграф", че възобновяемите енергийни източници остават ключови за повишаване на енергийната сигурност, тъй като отделните вятърни турбини са много по-трудни за поразяване с ракети от големите въглищни електроцентрали. Той обаче допълни, че голяма част от енергията ще трябва да идва и от по-малко непостоянни източници каквато е ядрената енергия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Австрия подкрепи санкциите срещу Русия, след като Украйна изтегли "Райфайзен" от черния си списък

Австрия отмени блокирането на 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, след като Украйна извади австрийската банка Raiffeisen Bank International от черния си списък, съобщиха в събота на уебсайта на правителството на Украйна и дипломат от ЕС,..

публикувано на 16.12.23 в 22:42

Украйна и Русия се обвиниха взаимно за десетки нападения с дронове

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 30 от 31 дрона "Шахед" в различни райони на страната през изминалата нощ. При руският обстрели по контролираната от Украйна част от Херсонска област са били ранени четирима цивилни, съобщи ръководителят..

публикувано на 16.12.23 в 22:27
Весела Чернева

Весела Чернева: Началото на преговорите с Украйна и Молдова е голям шанс

" Началото на преговорите с Украйна и Молдова е голям шанс . Процесът по разширяване има своята нова инерция, нова динамика. Зависи от правителствата и обществата на балканските страни да се възползват и да влязат в тази отворена врата "...

публикувано на 16.12.23 в 10:16

Нико Ланге: Много сме далеч и от военно, и от политическо решение на войната в Украйна

Историческият опит показва, че пътят към мира никога не е кратък, особено когато войната е последвала тлеещ дълго време конфликт. Безспорно, такъв е случаят с войната на Русия срещу Украйна. За Украйна тази война се превърна във война за национална..

публикувано на 16.12.23 в 09:40

Литва е пратила на Украйна милиони патрони и снаряди за противотанкови системи с малък обсег

Литва е изпратила на Украйна няколко милиона патрона и няколко хиляди снаряда за преносими противотанкови системи с малък обсег за защита срещу Русия, съобщи литовското министерство на отбраната, цитирано от агенция ДПА. "Ние се вслушваме в..

публикувано на 16.12.23 в 07:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи ...

публикувано на 19.05.24 в 12:33

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в..

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток...

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на..

публикувано на 19.05.24 в 11:31