Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: Спад в производството и продажбите, но увеличени доходи в 70% от компаниите през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Значителни спадове в производството и продажбите отбелязват фирмите у нас в годишното проучване на Българската стопанска камара за оценката на бизнес средата през 2023 година. Най-малко засегнати остават доходите, които през годината са се увеличили в 70% от компаниите. Част от анализа за първи път обхваща и финансовата и икономическата политика на правителството.

Натрупаните кризи през последните години се отразяват върху показателите на фирмите като всички бележат драстични спадове в сравнение с предкризисната 2019 година.

Намаляват обемите на производството и продажбите, както и външните пазари. Растат обаче доходите на работниците и служителите, твърдят от бизнеса, като 85% от анкетираните казват, че са компенсирали инфлацията в доходите на своя персонал с ръст на работните заплати от 65%, с увеличение на ваучерите за храна с 16%, с годишен бонус - 12 на сто и с тримесечен - 7%.

Расте делът на анкетираните, които одобряват присъединяването на България към Еврозоната, както и информираността по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт. 

За първи път Българската стопанска камара ще представи и своя индекс за ефективността на икономическата политика на правителството през три показателя - стимулиране на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

Проучването сред членовете на Българската стопанска камара се провежда за 19-та поредна година и оценява бизнес климата, инвестициите, заетостта, качеството на работната сила през отминаващата 2023-та и очакванията за 2024 година.

Според анализа България изостава значително от ЕС по повечето от изследваните показатели. А препоръката е нова концепция за икономическата политика, като дори тогава средноевропейските нива ще бъдат постигнати в следващите 15 години. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44