Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Балабанова: Обществото стана по-чувствително по темата за насилието

В политиката жените биха намерили по-лесно точки на съгласие, смята тя

| Интервю
Снимка: www.europarl.europa.eu

Обществото стана по-чувствително по темата за насилието, изказа мнение пред БНР Илиана Балабанова, президент на Европейското женско лоби.

"Обществото се обедини около случая "Дебора" поради 2 основни причини. Първо - защото насилието, което беше представено, и случаят с Дебора провокира истинска реакция и населението, общността, всички ние като граждани решихме, че това е недопустимо. За първи път се случиха толкова големи демонстрации в различни населени места в страната, които казаха "Не на насилието над жените" по повод случая "Дебора". Те казаха и че са необходими адекватни политики, законодателство и е крайно време да бъдат предприети", коментира тя.
Според нея с направените поправки законодателят върви в правилната посока. Но:

"За съжаление, поправките, които се приеха - голяма част от тях все още не са в сила за тази година. Те ще бъдат в сила през 2024 г. Живеем в ситуация, в която все едно няма промяна в законодателството".
В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Балабанова подчерта, че само в 1 областен град има избрана жена за кмет на изминалите местни избори. Според нея участието на жените както на местно, така и на национално ниво е твърде слабо

"Имаме под 25% представителство на жени в НС в момента", отбеляза тя, като добави мнението си, че е необходимо да има повече жени в политиката, защото те дават друг дневен ред и друг тон на политическата култура в страната.

Ако имаме паритетно представителство, в никакъв случай няма да има такива блокажи като в СОС или сбивания като в парламента, смята Илиана Балабанова. Тя е убедена, че жените биха намерили по-лесно точки на съгласие

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32