Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 118 жертви на силното земетресение в Северозападен Китай

Разрушения след земетресението в Северозападен Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 118 души са загинали при силното земетресение в Северозападен Китай, предаде държавната новинарска агенция Синхуа, като се позова на властите.

Трусът с магнитуд 6,2 бе регистриран минута преди полунощ местно време на дълбочина от 10 километра. Засегнати са две провинции. Освен човешките жертви, има щети на инфраструктура и на хиляди сгради, електрозахранването и водоснабдяването са прекъснати в няколко села. На места влаковете не се движат. Китайският президент Си Цзинпин нареди мащабна операция по спасително-издирвателни дейности и подпомагане на хората в засегнатите райони, в които температурата e минус 14 градуса по Целзий.

Водещи световни медии следят директно изригналия на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия вулкан след седмици на интензивни земни трусове. Около 4000 души бяха евакуирани по-рано от рибарски град в близост. Вулканът е на около 42 км от столицата Рейкявик.

Дължината на пукнатината във вулкана е около 3 километра и половина, лавата тече със скорост от около 100 до 200 кубически метра в секунда, информира Би Би Си. Това е многократно повече, отколкото при предишни изригвания там през последните години.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36
Бившите премиери Алексис Ципрас (вляво) и Зоран Заев, архив.

В Атина отбелязват шест години от подписването на Преспанското споразумение

С международна конференция в Атина отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение.  Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки националисти на протест Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на..

публикувано на 17.06.24 в 18:15
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Мицкоски протегна ръка към опозицията в РСМ в името на националното единство

В Република Северна Македония кандидатът за премиер Християн Мицкоски декларира, че ще се бори за постигане на стратегическите цели на държавата като членството ѝ в Европейския съюз и добрите отношения със стратегическите ѝ партньори. На церемония във Велес по повод 34 години от основаването на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски протегна ръка за диалог към доскорошните..

публикувано на 17.06.24 в 18:09
Френският министър-председател Габриел Атал обяви, че партията

Във Франция официално започна предизборната кампания

Във Франция официално започна кампанията за предсрочните парламентарни избори. Те бяха насрочени изненадващо, след като президентът Еманюел Макрон разпусна парламента след победата на крайнодесните на евровота. Макрон разпуска френския парламент и насрочва избори за 30 юни Кампанията започва в нажежена обстановка след множество сложни маневри за..

публикувано на 17.06.24 в 17:59
Лидерът на

Фарадж: Амбицията ни е да сме в парламента като истинска опозиция на евентуално лейбъристко правителство

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найдъл Фарадж представи манифеста партията за общите избори на 4 юли. Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания "Нашата амбиция е да влезем в парламента и да станем истинска..

публикувано на 17.06.24 в 17:56
Ген. Олександър Сирски

Сирски предупреди за увеличена интензивност на руските атаки в Украйна

Руските сили все повече увеличават интензивността и териториалния обхват на атаките си на фронта в Украйна с цел да изтощят максимално украинската отбрана преди Киев да започне да получава военната помощ от Запада в обещания обем, включително изтребители Ф-16. Това обяви днес главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски...

публикувано на 17.06.24 в 17:50
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди започването на срещата на лидерите в ЕС - Брюксел, 17 юни 2024

Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС

Очаква се в Брюксел да започне извънредното заседание на европейските лидери за номинациите за висшите постове в ЕС. Някои от тях вече пристигат в сграда "Европа".  Еднодневното заседание се очертава да бъде кратко, тъй като консенсусът между лидерите е постигнат твърде рано, подчертават европейски медии. Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 17.06.24 в 17:41