Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Луковит ще работи с деца от уязвимите групи по проект за 390 хил. лева

Операция "Бъдеще за децата“
Снимка: Община Луковит

Община Луковит започна реализацията на поредния си проект, насочен към деца от уязвимите групи, чиято цел е подобряването на качеството им живот.  Стойността на проекта е 390 хил. лева. В изпълнението му са включени социални работници, медицински специалисти, педагози, психолози, юрист и други ангажирани с решаването на проблемите на децата  в риск от бедност и социално изключване, както и на деца с увреждания.

По данни на УНИЦЕФ през 2022 г. всяко четвърто дете по света е живяло в бедност.  В община Луковит тази статистика изглежда още по мрачна, въпреки че в периода 2015 – 2022 г. страната ни е намалила  наполовина дела на децата, живеещи в тежки материални условия – от 42% на 19,2%, при среден за Европейския съюз 8,4%. 

Като национален приоритет на страната ни е до 2030 г. броят на децата в риск от бедност и социално изключване да се намали с близо 200 хиляди. Към това е насочен и проекта на община Луковит.

Всички се надяват, че тази статистика ще бъде подобрена в положителна посока. Проблемите в общината са сериозни, обясни кореспондентът на БНР Пламен Христов.

"Самият проект ще продължи до октомври 2025 година. 

През последните години община Луковит полага усилия за социализиране на тези деца, за обхващането им в училищата и в детските градини". 

Проект "Бъдеще за децата в община Луковит“ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Операция "Бъдеще за децата“ е от стратегическо значение със значителен принос за изпълнение целите на Програма "Развитие на човешките ресурси“ относно положителния ефект върху живота на хората, основните ценности на Европейския съюз и хоризонталните принципи на политиката на сближаване: равни възможности, активно включване и приобщаване, недопускане на дискриминация.

Операция

Проектът се изпълнява в контекста на Европейската гаранция за детето, която цели повишаване качеството на живот.

Надя Арабаджиева, координатор на проекта обясни, че по-голямата цел е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги.

"Които стимулират достъпа до жилищно настаняване и здравеопазване, както и модернизиране на системите за социална закрила. Цели се и подобряване на достъпността до услугите за полагане на дългосрочни грижи.

Заложени са дейности по социална работа за ранно детско развитие и патронаж на грижата за деца до 3 - годишна възраст. Предвидено е интегриране на социално-здравни услуги за деца и младежи със специални потребности и педагогическа работа за предоставяне на превантивни и подкрепящи услуги".

Операция

Втората цел е насърчаване на социално-икономическата интеграция, посочи още тя. 

"Сериозен проблем в общината са ранните бракове и раждания от непълнолетни момичета".

Сашо Иванов от години работи на терен. Той смята, че има сериозен ефект от реализацията на подобни проекти.

"Нашата главна цел е да предоставяме информиране и консултиране.

Основен проблем е, че много от децата не посещават училище и детска градина. Целта е да ги приберем в образователната система. Това обаче е дълъг процес". 

Анахид Михайлова, директор на детска градина "Слънце“ в Луковит, която е част от този проект, също отбеляза, че задържането на децата в детска градина е много трудна мисия. 

"Голям процент от ромските семейства живеят в много тежки битови условия и е трудно да покрият базисните си нужди. Когато те не са задоволени, семейството не мисли за образование.

Имаме екип от различни специалисти и вярвам, че ще постигнем резултати. Родителите са много важни. Да се социализират и да участват в дейностите на детската градина. Това става с безброй посещения на място и разговори. 

Не мисля, че е удачна рестрикцията на МОН детските надбавки да се спират за цялата година, когато децата не посещават учебното заведение". 

Тя смята също, че институциите не си вършат добре работата. 

Всичко по темата може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия. Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК. Резултатите от допитвания до..

публикувано на 01.06.24 в 09:58
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства. Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година...

публикувано на 01.06.24 в 08:56

Откриват първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run

Днес ще бъде открито и първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са регистрирани за участие. Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон - 44 км колоездене, последвано от 14 км планинско бягане. Участието на децата в маратона е безплатно, а..

публикувано на 01.06.24 в 08:51
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, които са приети да учат в университет или в колеж. Финансова помощ получават и ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 08:32