Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: България да има собствен бюджет за инвестиции в иновации

България трябва да има собствен бюджет за инвестиции в иновации, смятат експерти. Според авторите на Годишния иновационен доклад "Иновации.бг" за реализирането на национална иновационна политика ще бъде необходим финансов ресурс от 200 млн. лева годишно. 

Докладът "Иновации БГ-23" отбелязва най-сериозното подобрение с 14% за една година на иновационното представяне на България сред страните членки на Европейския съюз. 

Постигнатото през последната година обаче не е достатъчно, за да се преодолее изоставането от средните нива в Европа. За да се запази тенденцията, е необходим собствен национален бюджет за иновации - каза авторът на доклада Руслан Стефанов: 

"България трябва да има не съфинансиране, а собствен бюджет, който да е посветен изцяло и единствено на иновации. Бих казал, че ориентировъчно са около 10 милиона годишно".

Премиерът Николай Денков отбеляза, че пари за иновации има, но те ще бъдат харчени при строг контрол и прозрачност:

"Това, което все още ни липсва, е да изчистим тези критерии за качество, тези контролни механизми, тази организация, тази прозрачност, която ще ни позволи да инвестираме смело. Сега и пари има. Просто не трябва да ги пропиляваме". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Гласувах за това хората да не избират още от същото

"Гласувах за това хората да не избират още от същото", заяви кандидатът за евродепутат Ваня Григорова, предаде БГНЕС. Изборите в София ми бяха откраднати чрез машина, категорична бе Григорова и даде гласа си на хартиена бюлетина. "Надявам се най-сетне да обърнем внимание на това, че трябва да се полагат усилия да има мир в нашата..

публикувано на 09.06.24 в 11:42
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Не съм оптимист, че ще има правителство

"Не съм оптимист, че ще има правителство", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, след като гласува в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Да не бъдем толкова черногледи, но нека видим как ще завърши днешният ден, посочи още тя и изрази надежда, че нейния глас "няма да има повече унизителни сглобки".

публикувано на 09.06.24 в 11:41

Изборите в Турция: Слаба активност в Истанбул

Гласуването в двете секции в училище Амбаарлъ в квартал "Авджълар" в Истанбул протича спокойно. Има възможност за гласуване с машина. За момента активността е слаба и има периоди, когато в секциите няма никакви избиратели. Организациите на изселниците отчитат умора сред избирателите, защото това са шестите избори за Народно събрание..

публикувано на 09.06.24 в 11:40

Галъп: 10% избирателна активност към 11 ч.

10% е избирателната активност към 11 ч. днес. Това показват данните на  "Галъп интернешънъл болкан". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. Към 9 ч. днес беше измерена 4% избирателна активност. "Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа

публикувано на 09.06.24 в 11:28
Посолство на България в Лондон.

В българското посолство в Лондон гласуват и за НС, и за ЕП

Българите в Обединеното кралство гласуват в 118 избирателни секции. Те трябваше да отворят в 7 часа по Гринуич или 9 часа българско време, но има сведения, че е имало леко забавяне на някои места. Гласуването ще приключи в 20 часа по Гринуич или 22 часа българско време. Най-голям е потокът към българското посолство, където има разкрити 4..

публикувано на 09.06.24 в 11:20

Земеделци: Ако искаш да смажеш една държава, смажи земеделието

Протестите у нас се превърнаха в ежедневие. Хората протестират срещу ниските заплати, срещу неизпълнени ангажименти на държавата, срещу липсата на правосъдие, срещу агресията и това, че се избиваме у дома, по пътищата и дори в Спешната помощ. И бизнесът протестира- земеделци, фермери, превозвачи, енергетици, дървопреработватели. За първи път..

публикувано на 09.06.24 в 11:17
Снимката е илюстративна

Изборният ден в Гърция протича без проблеми

В Гърция изборният ден протича без проблеми. За българските граждани са отворени 28 секции. На Халкидики активно гласуват туристите. Активност на избирателите има в петте секции в Атина, съобщават наши сънародници упражнили вече правото си на глас. Туристите увеличиха броя на гласуващите в 13-те секции, които са в Северна Гърция.Много..

публикувано на 09.06.24 в 11:16