Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът удължи до 19 часа дебатите по държавния бюджет

| обновено на 20.12.23 в 18:22
Министърът на финансите Асен Василев в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие парите за отбрана, за социални разходи, здраве, МВР и култура. Депутатите обсъждат Закона за държавния бюджет за 2024 година, като до 19.00 часа е удължена работата на Народното събрание. 

В залата се гласуваха 68 млн. лева за култура, 20 млн. лева допълнително за МВР и образование. По предложение на "Възраждане" се отпускат средства за поддържане на военните гробища и паметници в Северна Македония в размер на 200 000 лева. 

Планираните разходи за отбрана възлизат на 2,5% от БВП. Това не означава, че всички пари влизат в бюджета на Министерството на отбраната, каза министърът на финансите Асен Василев:

"Има Комисия по отбрана, която трябва да си работи с Министерството на отбраната. Затова и тези разходи за първи път в държавния бюджет не са сложени като цяло перо - 2,5 млрд. за капиталови разходи, а са разбити разход по разход, за да види парламентът за какво ще се разходват". 

Общо 59 млн. лева са трансферите за висшите военни училища.

Критиките дойдоха от "Възраждане", чиито депутати заявиха, че в социалната политика кабинетът разчита на методика от 2022 година.

Министърът на финансите обяви, че тунелът под Шипка е проектиран и се строи.

"Трети мост над Дунав е договорен с Румъния и подаден към ЕК за финансиране и най-голямото увеличение на бюджета на социалното министерство се случи през последните две години", каза още Асен Василев.

Бонусите за НСИ оживиха дебатите.

"Направили сме вече анализи, дали сме ги на синдикатите, в това число и ДМС-тата. Има много интересни факти, като примерно има някои министерства, където най-високо платеният служител получава 2000 лева. И това са министерства, които постоянно казват, че са с най-ниските заплати. В същото време имаме важни структури, които са с минимални заплати - 900, 1000 лева. Но това няма да се оправи с депутатски предложения между първо и второ четене".

Георги Гьоков от БСП реагира:

"Реформата в една структура не се изразява само в съкращения. 90% от изпълнителната власт само това ѝ е в главата".

В бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени разходи за над 2,8 млрд. лева, а за Министерството на здравеопазването - разходи от 1,058 млрд. лева.

Не се прие предложението на БСП за заделяне на 58 млн. лева за финансиране на програми за репродуктивно здраве при мъже и жени.

Йордан Цонев предупреди опозицията:

"И да викате, и да не викате, гилотината на мнозинството ще падне, защото злоупотребихте".

Цончо Ганев отговори:

"Вие разбирате ли за какъв цинизъм от ваша страна става дума. Съвсем нормално е да ви кажем, че сте действащ башибозук.

Цонев репликира, че "гилотина на мнозинството" е парламентарен термин, който се използва в такива случаи.

В бюджета е заложена инфлация от 5% и се предвижда нов дълг от 11,7 млрд. лева.

Дебатите по държавния бюджет продължават. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разрушения в Украйна, архив

Продължава конференцията в Берлин за следвоенното възстановяване на Украйна

В Берлин продължава конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна. Във форума участват над 60 държави.  Водеща тема на разговорите в Берлин е възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, която е понесла значителни щети от руските въздушни атаки. В Берлин се обсъжда и военната помощ за Киев.  Премиерът на Нидерландия Марк..

публикувано на 12.06.24 в 08:33
Кольо Колев

Кольо Колев: Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори . Това заяви пред БНР Кольо Колев, социолог от “Медиана”. "Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство - един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея".  Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират..

публикувано на 12.06.24 в 08:23

МС отпуска пари за компенсации на родители, чиито деца не са приети в държавни градини и ясли

Министерският съвет ще проведе заседание от 14 часa.  В предварителния дневен ред е одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините, с които да бъдат компенсирани родителите, чиито деца не са приети в общински детски ясли или държавни детски градини.

публикувано на 12.06.24 в 08:15

"Жълт" код: В 10 области дъжд и гръмотевици, в 12 - жега

"Жълт" код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен. За други 12 области е обявен жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 08:04

Амнистията за каталунските сепаратисти в Испания е в сила

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде БТА като се позова на ДПА.  Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона. "Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния" е публикуван във вторник в испанския Държавен вестник. Той дава възможност на сепаратистите, които избягаха в..

публикувано на 12.06.24 в 07:49
Даниела Божинова

"Идеята да се правят референдуми в деня на изборите е добра". Или как в Божурище достигнаха до 59% избирателна активност

Идеята да се правят референдуми в деня на изборите е добра. Това отбеляза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на "Зелено движение", председател на Българскотото сдружение за насърчаване на гражданската инициатива. Избирателната активност на изборите в Божурище достигна 59%. Там те бяха три в едно – парламентарни и европейски, съчетани с..

публикувано на 12.06.24 в 07:48

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се..

публикувано на 12.06.24 в 07:38