Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха свидетелствата за правоспособност на първите шестима пилота на медицинските хеликоптери

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи свидетелствата за правоспособност на първиге шестима пилоти на медицински хеликоптери
Снимка: БТА

Средствата за авансово плащане за поръчката на два допълнителни медицински хеликоптера са осигурени в проектозакона за държавния бюджет за 2024 г. Надявам се, днес и утре той да бъде окончателно приет, с което общата бройка на хеликоптерите ще стане осем. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който присъстваше на връчването на свидетелствата за летателна правоспособност на първите шестима пилоти от бъдещата система ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS). 

Гвоздейков припомни, че договорът с италианския производител позволява бройката от шест хеликоптера, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде допълнени с още две машини. 

Хеликоптерите трябва да бъдат окомплектовани с пилоти, механици и медици, припомни министърът. Гвоздейков увери, че има заинтересовани млади лекари, които искат да упражняват тази професия, а в момента обучението им се организира от Министерството на здравеопазването. 

В системата се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. Първият български хеликоптер за спешна помощ по въздух се предвижда да лети от Италия до България в средата на януари. 

Министър Гвоздейков увери, че хеликоптерите, които ще получи страната ни, са оборудвани за полет през тъмната част на денонощието. Това обаче може да се случи, след като новосъздаденият авиационен оператор натрупа съответния опит, съгласно европейските регулации.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знак на протест на стоянките за таксита в столицата

Заради това, че исканията на Националния таксиметров синдикат не се чуват и не им се обръща внимание от страна на Столичната община от бранша продължават безсрочния си протест. Закритите от общината стоянки се превръщат в зона на протест с поставяне на знак, с който се иска възстановяването им. 40% от таксиметровата инфраструктура в зона ЦЕНТЪР..

публикувано на 21.05.24 в 07:34

Ректори и синдикати на среща в МОН за повишение на заплатите в университетите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите..

публикувано на 21.05.24 в 07:31
Димитър Главчев

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да..

публикувано на 21.05.24 в 07:28

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата за следващите 24 часа, което накара властите да обявят червен код в град Милано. Експертите..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис. Националната обсерватория в планината..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33