Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шофьорите спят на ротационен принцип, за да се пазят от бежанците, които се качват в ремаркетата. Отказвам да приема критиките, че България не си пази добре границите"

Евродепутат провери колко чакат превозвачите ни по границите и колко са ощетени, че сме извън Шенген

Андрей Новаков: Шофьорите са разочаровани от начина, по който ЕС взима решенията си

| Интервю
Снимка: FB / Andrey Novakov
Един български евродепутат реши да измери лично колко чакат българските превозвачи по границите и колко са ощетени от това, че не ни приемат в Шенгенското пространство.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, е тръгнал вчера вечерта от "Калотина". Днес вече се намира на територията на Хърватска. 

"В посока Сърбия опашката беше малка, но това, което видях между Сърбия и Хърватска, е поразително. Опашката е над 10 километра. Едва се движи. Шофьорите спят на ротационен принцип, за да се пазят от бежанците, които често се качват в ремаркетата. Това е наказуемо за шофьорите. На този фон, отказвам да приема критиките, че България не си пази добре границите. Ако това се случи на "Капитан Андреево“, уверявам ви, че със седмици Брюксел ще говори за случката". 

Получих доста покани да посетя и останалите невралгични пунктове, посочи Новаков.

"Шофьорите са разочаровани от начина, по който ЕС взима решенията си. Дори утре да ни приемат в Шенген, у тях остава лошия вкус за това, че сме третирани като втора ръка хора. Расте евроскептицизмът".

На някои от границите са струпани институции, чието място не е там, отбеляза Новаков.

"За един ден на границата всеки камион губи между 200 и 240 евро на своя собственик" 

Много от шофьорите признават, че им се търсят подкупи, разказа още той в предаването „Преди всички“.

До края на годината евродепутатът ще бъде готов с изготвянето на доклада си.

Цялото интервю на Силвия Великова с Андрей Новаков може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива четвъртия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08