Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Стефанова: Не могат да бъдат насрочени предсрочни избори за общинари в София

| Интервю
Проф. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Проблемът с избора на председател на Общинския съвет в София ще бъде решен по-рано във времето, отколкото другия - с кмета Терзиев. Това мнение изказа пред БНР проф. Милена Стефанова - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Тя е категорична, че предсрочни избори за общински съветници в столицата не могат да бъдат насрочени. 

Проф. Стефанова коментира сигнала срещу столичния кмет Васил Терзиев за това, че той все още има дялово участие в търговско дружество. Заради сигнала днес извънредно ще заседава Общинската избирателна комисия. Тя подчерта, че по този случай тепърва ще тече проверка, което ще изисква време
"Има проблем да видим как точно са се подредили във времето действията на кмета. След като той е изпратил уведомление на ОИК, силно се надявам да са предприети в рамките на закона и всички действия и да няма разминаване в сроковете". 

Тя припомни случая от Благоевград преди 4 години, когато заради разминаване в сроковете се стигна до предсрочното отстраняване от длъжност на кмета на града. 

Сперед нея общинските съветници ще изберат председател, за да има възможност да бъдат разрешени последващи действия

"Ако кметът бъде отстранен и се тръгне към нови избори, Общинският съвет ще трябва да избере един от зам.-кметовете, който да изпълнява временно неговите правомощия", обясни проф. Стефанова в интервю за предаването "Преди всички". 

По думите й ситуацията в СОС не е патова:

"Там става дума предимно за емоции и инат на една част от общинските съветници от групата на ПП-ДБ-"Спаси София". Това е позицията именно на "Спаси София", който е най-младият партиен партньор в тази коалиция. ПП-ДБ вече имат опита и примера на своите централни ръководства на национално ниво". 

Макар и скърцайки и с непрекъснати допълнителни договорки и компромиси, ПП-ДБ вече изпълняват своите приоритети, коментира проф. Стефанова. Тя е убедена, че нещо подобно ще се случи и в рамките на СОС. Според нея работата в коалиция е най-ценното нещо за демокрацията, защото коалиционните партньори се контролират взаимно. 

По думите й вероятно ще се търси компромисен вариант за председател от другите партии, представени в Съвета. 

"Не ми се мисли да стигат до ротация, защото това не е много полезен ход. Не искам да повтарят идеята за сглобка или некоалиция", отбеляза проф. Милена Стефанова. 

Тя смята, че в партийната система има опити за трансформация. Според нея се забелязва идеята да се върнем към идеологическата идентификация

"Сега започва да се вижда отново тази потребност, в която отделните партии да могат да се позиционират в това политическо пространство между ляво и дясно, което ще доведе до по-нататъшната промяна на партийната система".
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателсвото на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал няколко сгради и автомобили. Руската армия настъпи към Харков в началото на май, но беше спряна на..

публикувано на 30.06.24 в 18:10