Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и Вьоса Османи обсъдиха европерспективата на Прищина

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев обсъди с държавния глава на Косово Вьоса Османи европейската перспектива на Прищина, стабилността в Югоизточна Европа и възможностите за задълбочаване на отношенията между България и Косово. Радев е на двудневно посещение в Прищина.

България е сред основните двигатели за ускорената европейска интеграция на Западните Балкани, подчерта президентът Румен Радев. София подкрепя усилията за реформи на Прищина по пътя ѝ към ЕС: 

Президентът Румен Радев подчерта, че България подкрепя усилията за реформа на Косово по пътя към ЕС:

"България ще продължи да настоява пред европейските институции всички постигнати успехи да бъдат отчетени, постигането на всеобхватно и правно обвързано споразумение за неутрализиране на напрежението между Белград и Прищина е от ключово значение за сигурността, стабилността и просперитета на нашия регион особено в сложния геополитически контекст, в който се намираме в момента".

Президентът на Косово Вьоса Османи отчете важния принос на България във всеки етап от създаването на Косово – от признаването на независимостта на най-младата държава в Европа до участието на български военни в мироопазващата мисия на НАТО (KFOR): 

"Косово продължава да разчита на подкрепата на България и в следващите крачки до пълното присъединяване на страната ни в Европейския съюз. Надяваме се това да бъде и геостратегически приоритет за Брюксел".  

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност и икономическото сътрудничество са ключови за развитието на региона, смятат двамата президенти: 

"Стратегически проект за нас остава коридор № 8. Нашата страна успя да се пребори този проект да бъде част от трансевропейската транспортна мрежа, което гарантира неговото финансиране и необратимост на изграждане", заяви президентът Радев.

Българската общност в Косово също беше във фокуса на разговорите. Близо 15 хиляди души имат българско самосъзнание. През януари тази година в парламента на Косово беше внесена подписка с искане те да бъдат признати за самостоятелна общност. 

Вьоса Османи се ангажира властите в страната да спазят всички стандарти при предстоящото преброяване на населението в Косово, процесът да бъде прозрачен, а правата на всички малцинства да бъдат гарантирани.

Тъй като сръбското малцинство бойкотира в момента парламента в Прищина и не участва в гласуването на законодателни промени, това затруднява и приемането на нормативни актове, свързани със статута на малцинствата, обясни Вьоса Османи. 

Двамата президенти обсъдиха възможността за признаване на българите в Косово като общност: 

"И търсене на практически стъпки съгласно Закона за общностите в Косово и възможност за тяхното включване като чисто политическо решение на този етап в Съвета по общностите към президента на републиката. Мислим, че това ще бъде важна стъпка напред", каза още президентът Румен Радев.



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

9 селища в Кюстендилско все още са на воден режим

9 селища в Кюстендилско са още на воден режим, каза за БНР областният управител инж. Александър Пандурски. Воден режим има все още в села в Дупнишко, в общините Невестино, Кочериново - оттатък река Струма. Където се налага почистване на каптажи, търсне на допълнителен водоизточник или смяна на водопровод.  "Девет селища на режим има. Имаме, в които..

публикувано на 28.09.24 в 11:55
Александър Велев

Александър Велев: Сривът за всяка от партиите в управляващата Германия коалиция е голям

Победата на регионалните избори в провинция Бранденбург не се дължи на канцлера Олаф Шолц, а на кандидата за министър-председател Дитмар Войдке (сегашен премиер на Бранденбург -бел. ред.), което мобилизира много хора да гласуват за социалдемократите . Това обясни в интервю за БНР журналистът Александър Велев, бивш кореспондент в Берлин и..

публикувано на 28.09.24 в 11:49

Статистика: Българите живеят по-дълго от гражданите на страните-членки на ЕС

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се..

публикувано на 28.09.24 в 11:32
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Подкрепата на Запада и България е не само за Украйна, а за бъдещ международен ред

Подкрепата, която се дава на Украйна от ЕС и САЩ има една цел, Украйна да се защити и да прецени кога и при какви условия да седне на масата за преговори. Въпросът е мирът, дали ще е при условията на Русия, държава агресор, които ще определя условията или другият план – на Украйна, базиран на принципите на международното право, освобождаване..

публикувано на 28.09.24 в 11:30

Просветното министерство и полицията в Гърция с мерки срещу насилието в училищата

Министерството на образованието и полицията въвеждат мерки в Гърция, за да овладеят проявите на насилие в училищата. Насилието сред учениците достигна непознати размери за Гърция, коментират полицаи и учители. Ежедневно има пострадали ученици от жесток побой, заплашват агресивно и учителите. Родители казаха пред медиите, че се страхуват..

публикувано на 28.09.24 в 11:28
Хасан Насрала, лидер на

Израелската армия: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е елиминиран

Лидерът на терористичната организация "Хизбула" е бил убит при вчерашната атака в Бейрут. Това твърдят от израелската армия, предадoха The times of Israel, Асошиейтед прес и АФП.  От армията посочиха, че заедно с Насрала са ликвидирани още няколко висши командири на "Хизбула".  Военният говорител Надав Шошани публикува съобщение в социалната мрежа..

публикувано на 28.09.24 в 11:08
проф. Игор Липсиц

Проф. Игор Липсиц: Финансирането на войната върви ръка за ръка с инфлацията, а тя руши икономиката

Тази седмица руското правителство представи проекта на федералния бюджет за периода 2025-2027г. Идния вторник документът трябва да бъде внесен в Държавната дума. Министърът на финансите Антон Силуанов открои три основни бюджетни приоритета: социална подкрепа на гражданите, разходи за отбрана, сигурност и т.нар.  "специална военна операция" и..

публикувано на 28.09.24 в 11:07