Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще интегрира законните мигранти с 50 нови мерки

Снимка: БГНЕС

С 50 мерки правителството на Кипър цели да интегрира в обществото и икономиката законно пребиваващите в страната мигранти. Разработваният нов план като част от политиката за ефективно управление на миграцията ще бъде обсъден в началото на януари, по време на посещението в Никозия на европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

"Планът за действие за междукултурна интеграция и социално включване на мигрантите за периода 2024 - 2026 г." обхваща 50 мерки в пет направления - жилищно настаняване, заетост, повишаване на уменията, образование и здравеопазване, съобщи вътрешният министър Константинос Йоану. Политиката за безпроблемна интеграция на законните мигранти е ключова ос в цялостната стратегия на правителството в областта на миграцията, в изпълнение на международните задължения на страната, подчерта министърът.

Тя допълва предприетите вече действия за намаляване на потоците незаконни влизания в Кипър, увеличаване на връщанията в страните по произход при отказ за предоставяне на убежище, подобряване на инфраструктурата за приемане и настаняване на мигранти. Целта е след обществено обсъждане планът за интеграция да бъде приет от Министерския съвет до края на март догодина.

Кипър изпитва силен миграционен натиск, като търсещите и получилите убежище надхвърлят 5% от населението му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър, България и Гърция искат повече пари от ЕС за селско стопанство

Кипър и България, заедно с Гърция и други страни от Средиземноморието ще работят за увеличаване на средствата, отпускани от ЕС, за справяне на селското стопанство с неблагоприятните последици от изменението на климата, съобщиха от  земеделското..

публикувано на 27.12.23 в 14:16

Кипър прави интегрирана енергийна екосистема в Средиземно море

Кипър планира изграждането на интегрирана енергийна екосистема в Средиземно море. От следващата година започва активното изпълнение на „пътната карта“ за нея, която представи кипърската държавна компания за въглеводороди. Офшорната енергийна..

публикувано на 27.12.23 в 10:07

В Кипър са в ход 31 обществени проекта за близо 900 млн. евро по националния ПВУ

В Кипър са в ход 31 обществени проекта на стойност почти 900 млн. евро, които ще бъдат изпълнени през 2024 - 2025 г. с финансиране от националния План за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на транспорта и благоустройствените..

публикувано на 26.12.23 в 13:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се включиха в Похода за семейството в София,

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва..

публикувано на 15.06.24 в 19:07
Мираж 2000

Гърция обеща подкрепа за Украйна, но не и изтребители

Гърция продължава подкрепата си за Украйна, но без да изпраща очакваните изтребители Мираж 2000. Според коментари на анализатори  в Атина и след смяната на министри в кабинета външната политика остава не променена. Гръцките медии публикуваха..

публикувано на 15.06.24 в 18:47
Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.

8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа

Израелските военни съобщиха, че осем войници са били убити в южната част на Ивицата Газа "по време на оперативна дейност". Според израелските медии това е станало в Рафах при експлозия на бронирания автомобил, в който са се намирали. Франс прес..

публикувано на 15.06.24 в 18:41

Дисциплинарна проверка за действията на полицаи при убийството на българка в Кипър

В кипърския град Пафос продължава разследването на жестокото убийство в петък на 41-годишна българка от бившия ѝ съпруг, 48-годишен сънародник, което шокира Кипър. Очаква се да бъдат събрани показания от над 40 свидетели, съседи и близки на двойката...

публикувано на 15.06.24 в 18:20
Атанас Зафиров

Избраният за председател Зафиров: БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито..

публикувано на 15.06.24 в 17:06