Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войн Божинов: Към момента не виждам друг национален лидер в Сърбия, като Вучич

"Дано не се стигне до кръв. Стигне ли се до кръв, това означава отваряне на много рани"

| Интервю
Сръбският президент Александър Вучич е обсипан с конфети по време на предизборния митинг на Сръбската прогресивна партия (SNS) в Белград, 2 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има недоволство и умора от дългото управление на Александър Вучич в Сърбия. Това заяви пред БНР историкът Войн Божинов от БАН.

Според него обаче е пресилено да се говори за автентичен протест. Той не е масов, обясни историкът и добави:

"Говорим за около 2-3 хил. души, които блокират Белград. Протести в други по-големи градове на страната няма. Имаме едно класическо опозиционно мероприятие, силово при това, на една коалиция, която се казва "Сърбия против насилието"".

Той нарече протеста в Сърбия "жълтопаветен протест". Протестът иска властта, но е много далече от нея, обясни Божинов в предаването "12+4". По думите му обаче съставянето на правителство след изборите няма да е трудно. Вучич взима 126 депутатски места от 250, подчерта той. И добави:

"Той може да има проблем единствено при изключително силен натиск от Запад".

Според Войн Божинов, Александър Вучич не може да се задържи толкова дълго на власт без помощта на Запада. Той е удобен до някаква степен на Запада, допълни той.

"Просто дойде един момент, в който трябва да се реши косовският възел, а той е много труден за преглъщане от сръбското общество, макар че част от него вече е отписало Косово. Това е въпрос и на национална чест. Сърбите защитават своята национална чест. На Вучич му е много трудно да тръгне към официално признаване на Република Косово. Тук на него му се оказва натиск от Запада. До момента Вучич изпълнява всичко, което му се спуска от Запада. Де факто Белград е признал независимо Косово. Но това трябва да стане официално, но това е крачка, която Вучич не може да си позволи. На него му се казва "Ако не си ти, може да дойде някой друг". Тук е голямата игра между Изтока и Запада".

Колкото и да иска да бъде любимец на Запада, Вучич не може да се отърве от руснаците, коментира още Войн Божинов. И продължи: "Те взеха много сериозна част от сръбските инфраструктурни обекти и ако Москва реши да създаде някакъв проблем в сферата на енергетиката на Сърбия, тя би могла да го направи много бързо".

Според него Вучич с удоволствие би се отървал от руската подкрепа. 

Към настоящия момента той не вижда кой друг би могъл да бъде лидер в сръбското общество.

"Дано не се стигне до кръв. Стигне ли се до кръв, това означава отваряне на много рани - косовският въпрос, Босна и Херцеговина и Санджак. Подпалят ли се тези точки, никой не знае какво ще стане в Македония. Нещата са много опасни, взривоопасни. Дано се успокоят. Дано покрай празниците нещата заглъхнат и вътре между партиите се постигне някакъв консенсус. Ако този процес на напрежение продължава, е застрашен целият регион. В момента големият геополитически сблъсък на Балканите е именно в Белград", прогнозира историкът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като  военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви Доц. Велизар Шаламанов  на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е изправено..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на Европейската..

публикувано на 15.05.24 в 15:30

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Според различни източници руските части контролират вече над..

публикувано на 15.05.24 в 14:40

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам от прогноза за бъдещето . Нещо, което е задължително да уточним, е, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас, и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Станчо Станчев и Йосиф Панов - почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината. Плевен празнува! Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия..

публикувано на 15.05.24 в 14:20