Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как в област Пулия посрещат Нова година с традиционни ястия?

| Интервю
6
Майстор-готвачът Гуидо от Бари и съпругата му.
Снимка: Елена Шаханова

Подготовката за отпразнуването на Нова година в Пулия започва още преди Коледа, защото се приготвят лакомства за всички празнични дни. И както Коледа, така и Нова година се посреща по традиция в семейна среда или с много близки приятели.

Конкретно за Нова година се празнува на 31 декемврти вечерта, след това на 1-ви януари на обяд и трапезите са невероятно изобилни с типични ястия и който издържи е герой! 

Традициите са толкова много, колкото са градовете и селата в област Пулия - от крайбрежните до вътрешността на района Саленто и платото Мурджа. Всеки един кът от тях има своя собствена история и своя собствена култура, отнасящи се и за трапезите и точно това е в красотата на този регион. 

Интересен е фактът, че на празничната маса се подрежда като традиция семейният сервиз, който е от чейза на домакинята. Той е толкова изящен и ценен, че повдига настроението още повече с предложената в него храна, която жените в семейството си забавлява да приготвят. 

В провинцията на град Фоджа агнешкото месо е главно действащо лице – приготвя се пълнени агнешки чревца (turcinidd) и агнешко с лампашони, което е вид средиземноморски лук (l­’agnidd chi lampascioun).

Десертите са готови още от Коледа понеже са специални и трудоемки за приготвяне – като сладки с мармалад, омесени от брашно, вино и зехтин (calzungiddе) и сладки с варена гроздова мъст и мед (scartedat ku vino kutt e u mila).

Прави се и сладка баница от седем кори с пълнеж от варена гроздова мъст, орехи и стафиди (pizz a sette sfogli).

Подобни вкуснотии се правят и в Бари – главният град на област Пулия, откъдето е и майсторът-готвач Гуидо, който предложи специално за БНР една оригинална рецепта за практично, празнично ястия.

Това е типичната и за региона, и за град Бари паста с орекиете с брачоле в сос рагу, за която майстор-готвачът Гуидо обясни, че:
Представляват рулца от крехко конско месо, пълни с парченце мортадела, настърган кашкавал и магданоз. Рулцата се затварят с клечки за зъби и се слагат в сос рагу, приготвен от задушен лук и моркови в чист зехтин, към които се добавя доматен сос и сол на вкус. Готви се на бавен огън до три часа. Може да се ползва и крехко телешко или друг вид месо, нарязано на тънки филенца“.

„Барийските орекиете са създадени много отдавна в Стария Бари. Правят се ръчно. В наши дни може да се ползват и купешки, от магазините. Препоръчвам обаче,  винаги орекиете домашно или занаятчийско производство“, добави той, както и уточни, че това ястие е особено, тъй като:

„То е едно цяло на практика, но с две предназначения. Нашите баби и дядовци от Стария Бари са приготвяли това ястие като първо и второ - винаги по повод, на празник. Като първо ястие - орекиете със соса рагу, в който са се сготвили и рулцата като второ. Сосът с орекиете се сервира с настъргана, отлежала овча извара. Много практично ясние, а и полезно като хранителен състав. Вкусно е и трябва да се опита! Накрая оберете с хляб каквото е останало от соса - не оставяйте нищо в чинията!

Италия преди и след полунощ е дискотека под небето - на концерта в Бари на централния площад "Свобода" за Нова Година ще пеят италианските рапъри Коец и Фра Куинтале, както и много популярния поп изпълнител Ермал Мета. Очаква се той да представи току-що излязлата си песен "Не вреди повече" (Male più non fare), която изпълнява заедно с италианския рапър Джейк Ла Фурия.

Песента се харесва много, защото както винаги Ермал Мета прави чрез творчеството си актуални и чудесни пожелания – „правете каквото искате - танцувайте, защото танцът алегория на живота, но без да вредите“. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еднофамилните къщи ще бъдат санирани с финансиране от специален фонд

Еднофамилните къщи ще бъдат санирани с финансиране по линия на специално създаден фонд за декарбонизация, обяви в Тутракан премиерът Росен Желязков. Първоначално фондът ще разполага със 100 милиона лева, като впоследствие средствата могат да бъдат увеличени.  "С ваучери, около 20 000 лв. ще е стойността на ваучера. Около 100 млн. на година за началото,..

публикувано на 15.11.25 в 20:06

Ниско налягане, негодна за пиене... Проблеми с водата в Сливен

Дейностите по така наречения "Воден цикъл", по който в Сливен се изграждат довеждащи водопроводи и подмяна на водопреносната система, продължават да оставят цели квартали без вода за повече от 24 часа. Последният случай бе от почивните дни миналата седмица, когато над 24 часа домакинствата във високата зона на града бяха без вода или достигаше вода,..

публикувано на 14.11.25 в 08:45

Безплатни лекарства за деца - хубава мярка, но не особено работеща

5 лекарствени продукта за деца до 7-годишна възраст се отпускат безплатно към момента по лекарско предписание . Това са антибиотици, свързани с инфекции в горните и долните дихателни пътища, отит, както и инфекции на кожата и меките тъкани. Това стана възможно от юли тази година, след като депутатите приеха в бюджета на Здравната каса да се..

публикувано на 13.11.25 в 11:21

Защо бизнесът протестира срещу новите изисквания за стоките с висок фискален риск?

14 браншови организации от хранително-вкусовата и питейната индустрия изпратиха до Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и ресорните парламентарни комисии становище , в което категорично настояват Параграф 16 от преходните и заключителни разпоредби да отпадне от проекта на Закона за държавния бюджет за 2026..

публикувано на 13.11.25 в 10:16

Проф. Ивона Даскалова: Половината от диабетиците не знаят за заболяването си

Неправилното хранене – веднъж дневно, вечер, е сред рисковите фактори за развитие на диабет. Уязвими към болестта са хората с наднормено тегло, наследствено обременените и хората, водещи застоял начин на живот. Това каза в интервю за БНР проф. Ивона Даскалова, началник на отделението по ендокринология в столичната университетска болница..

публикувано на 13.11.25 в 10:05

Експерти: Генеративният ИИ затруднява засичането на порнографско съдържание

Генерираните с изкуствен интелект изображения влизат в инструментариума за изнудване на деца, отчитат от отдела за киберпрестъпност на ГДБОП. Проблемът, че изкуственият интелект помага на педофилите , е регистриран от Станфордския университет преди години. Изследването на учените показало, че преработването на изображение с ИИ трудно може..

публикувано на 13.11.25 в 10:01

Адв. Димо Господинов: Гражданската отговорност много по-трудно се доказва в дигиталното пространство

Книгата "Проблеми на доказването на гражданска отговорност в цифровото пространство на ЕС" ще бъде представена днес. Неин автор е Димо Господинов - адвокат, изследовател и правен активист. В изданието той пише " Дигиталните технологии променят гражданската отговорност и начините, по които тя се доказва ".  Пред БНР Господинов подчерта, че..

публикувано на 12.11.25 в 11:15