Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как в област Пулия посрещат Нова година с традиционни ястия?

| Интервю
6
Майстор-готвачът Гуидо от Бари и съпругата му.
Снимка: Елена Шаханова

Подготовката за отпразнуването на Нова година в Пулия започва още преди Коледа, защото се приготвят лакомства за всички празнични дни. И както Коледа, така и Нова година се посреща по традиция в семейна среда или с много близки приятели.

Конкретно за Нова година се празнува на 31 декемврти вечерта, след това на 1-ви януари на обяд и трапезите са невероятно изобилни с типични ястия и който издържи е герой! 

Традициите са толкова много, колкото са градовете и селата в област Пулия - от крайбрежните до вътрешността на района Саленто и платото Мурджа. Всеки един кът от тях има своя собствена история и своя собствена култура, отнасящи се и за трапезите и точно това е в красотата на този регион. 

Интересен е фактът, че на празничната маса се подрежда като традиция семейният сервиз, който е от чейза на домакинята. Той е толкова изящен и ценен, че повдига настроението още повече с предложената в него храна, която жените в семейството си забавлява да приготвят. 

В провинцията на град Фоджа агнешкото месо е главно действащо лице – приготвя се пълнени агнешки чревца (turcinidd) и агнешко с лампашони, което е вид средиземноморски лук (l­’agnidd chi lampascioun).

Десертите са готови още от Коледа понеже са специални и трудоемки за приготвяне – като сладки с мармалад, омесени от брашно, вино и зехтин (calzungiddе) и сладки с варена гроздова мъст и мед (scartedat ku vino kutt e u mila).

Прави се и сладка баница от седем кори с пълнеж от варена гроздова мъст, орехи и стафиди (pizz a sette sfogli).

Подобни вкуснотии се правят и в Бари – главният град на област Пулия, откъдето е и майсторът-готвач Гуидо, който предложи специално за БНР една оригинална рецепта за практично, празнично ястия.

Това е типичната и за региона, и за град Бари паста с орекиете с брачоле в сос рагу, за която майстор-готвачът Гуидо обясни, че:
Представляват рулца от крехко конско месо, пълни с парченце мортадела, настърган кашкавал и магданоз. Рулцата се затварят с клечки за зъби и се слагат в сос рагу, приготвен от задушен лук и моркови в чист зехтин, към които се добавя доматен сос и сол на вкус. Готви се на бавен огън до три часа. Може да се ползва и крехко телешко или друг вид месо, нарязано на тънки филенца“.

„Барийските орекиете са създадени много отдавна в Стария Бари. Правят се ръчно. В наши дни може да се ползват и купешки, от магазините. Препоръчвам обаче,  винаги орекиете домашно или занаятчийско производство“, добави той, както и уточни, че това ястие е особено, тъй като:

„То е едно цяло на практика, но с две предназначения. Нашите баби и дядовци от Стария Бари са приготвяли това ястие като първо и второ - винаги по повод, на празник. Като първо ястие - орекиете със соса рагу, в който са се сготвили и рулцата като второ. Сосът с орекиете се сервира с настъргана, отлежала овча извара. Много практично ясние, а и полезно като хранителен състав. Вкусно е и трябва да се опита! Накрая оберете с хляб каквото е останало от соса - не оставяйте нищо в чинията!

Италия преди и след полунощ е дискотека под небето - на концерта в Бари на централния площад "Свобода" за Нова Година ще пеят италианските рапъри Коец и Фра Куинтале, както и много популярния поп изпълнител Ермал Мета. Очаква се той да представи току-що излязлата си песен "Не вреди повече" (Male più non fare), която изпълнява заедно с италианския рапър Джейк Ла Фурия.

Песента се харесва много, защото както винаги Ермал Мета прави чрез творчеството си актуални и чудесни пожелания – „правете каквото искате - танцувайте, защото танцът алегория на живота, но без да вредите“. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Димитрова: Увеличават се желаещите да станат учители

Над 900 души от цялата страна вече са заявили участие във входящо обучение и въведение в приложното образование, с което на 16 септември започва второто издание на приложната програма за нови учители в Академия "Синдео". Програмата е насочена към хора с висше образование, които искат да се развиват като учители. "Синдео" е академия, която..

публикувано на 07.08.25 в 10:54

Парите за отбрана - откъде да дойдат и за какво да се харчат

Сътрудничество с индустрията у нас и много повече пари за отбрана ще трябва да защитават и ресорното министерство, и правителството след лятната ваканция.  България пое ангажимента през пролетта да вдигне процента за отбрана от 2,09 до 3,5 от брутния вътрешен продукт в следващите 10 години . Поиска и милиарди заеми за нови способности.  18..

публикувано на 07.08.25 в 07:43

Кабинетът създаде държавно дружество "Магазин за хората"

Правителството одобри създаването на държавно дружество „Магазин за хората“. Целта е осигуряване на достъпни български стоки, уточняват от правителствената пресслужба. Идеята за създаването на верига магазини за храни, които да предлагат евтини български продукти, беше лансирана в началото на годината от лидера на ДПС-Ново начало Делян..

публикувано на 06.08.25 в 12:10
Мартин Атанасов

Мартин Атанасов: Когато институциите мълчат, по-важно е да не мълчим ние

Два месеца след като беше представена публично, интерактивната карта "Черна писта" – разработена от 18-годишния Мартин Атанасов – е била посетена от над 300 000 души, а в пиковите дни средно 70-80 хиляди души са влизали в нея. Платформата визуализира повече от 177 000 пътнотранспортни произшествия, регистрирани от 2021 г. насам, и показа как..

публикувано на 04.08.25 в 19:03
Никола Рахнев

Граждани в борбата с пожарите: Доброволци купуват автомобили и помощни средства за гасене

"Вече дарихме една пожарна кола в Хисаря и тя е участвала в гасенето на над 30 пожара.  В момента сме в процес на закупуване на втора и на трета. Едната ще отиде в Пловдив, другата – вероятно в Тополовград". Това разказа пред БНР Никола Рахнев, създател на доброволческата инициатива Гората.бг. "Когато държавата не е достатъчно активна,..

публикувано на 04.08.25 в 13:20

Приемането на България и Румъния в Шенген не увеличи броя на туристите в Северна Гърция

Приемането на България и Румъния в Шенген не увеличи броя на туристите в Северна Гърция. Причината е във високите цени, а не в границите, коментират от туристическите агенции. Не се потвърдиха очакванията на гръцките хотелиери в Северна Гърция, че отворените граници с България ще увеличат туристите това лято. Статистиката за юли показва, че..

публикувано на 04.08.25 в 10:29

Д-р Светослава Тончева: Има завръщане на хората към библиотеките

Утре стартира 11-ият сезон на "Зелени библиотеки" в парковете на София. Началото е от парк "Гео Милев".  "Има подготвена богата музикално-културна програма. Читателите ще имат възможност да се срещнат с известни български автори",  посочи пред БНР д-р Светослава Тончева - ръководител направление "Библиотечни колекции" към Столичната библиотека...

публикувано на 01.08.25 в 11:14