Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как в област Пулия посрещат Нова година с традиционни ястия?

| Интервю
6
Майстор-готвачът Гуидо от Бари и съпругата му.
Снимка: Елена Шаханова

Подготовката за отпразнуването на Нова година в Пулия започва още преди Коледа, защото се приготвят лакомства за всички празнични дни. И както Коледа, така и Нова година се посреща по традиция в семейна среда или с много близки приятели.

Конкретно за Нова година се празнува на 31 декемврти вечерта, след това на 1-ви януари на обяд и трапезите са невероятно изобилни с типични ястия и който издържи е герой! 

Традициите са толкова много, колкото са градовете и селата в област Пулия - от крайбрежните до вътрешността на района Саленто и платото Мурджа. Всеки един кът от тях има своя собствена история и своя собствена култура, отнасящи се и за трапезите и точно това е в красотата на този регион. 

Интересен е фактът, че на празничната маса се подрежда като традиция семейният сервиз, който е от чейза на домакинята. Той е толкова изящен и ценен, че повдига настроението още повече с предложената в него храна, която жените в семейството си забавлява да приготвят. 

В провинцията на град Фоджа агнешкото месо е главно действащо лице – приготвя се пълнени агнешки чревца (turcinidd) и агнешко с лампашони, което е вид средиземноморски лук (l­’agnidd chi lampascioun).

Десертите са готови още от Коледа понеже са специални и трудоемки за приготвяне – като сладки с мармалад, омесени от брашно, вино и зехтин (calzungiddе) и сладки с варена гроздова мъст и мед (scartedat ku vino kutt e u mila).

Прави се и сладка баница от седем кори с пълнеж от варена гроздова мъст, орехи и стафиди (pizz a sette sfogli).

Подобни вкуснотии се правят и в Бари – главният град на област Пулия, откъдето е и майсторът-готвач Гуидо, който предложи специално за БНР една оригинална рецепта за практично, празнично ястия.

Това е типичната и за региона, и за град Бари паста с орекиете с брачоле в сос рагу, за която майстор-готвачът Гуидо обясни, че:
Представляват рулца от крехко конско месо, пълни с парченце мортадела, настърган кашкавал и магданоз. Рулцата се затварят с клечки за зъби и се слагат в сос рагу, приготвен от задушен лук и моркови в чист зехтин, към които се добавя доматен сос и сол на вкус. Готви се на бавен огън до три часа. Може да се ползва и крехко телешко или друг вид месо, нарязано на тънки филенца“.

„Барийските орекиете са създадени много отдавна в Стария Бари. Правят се ръчно. В наши дни може да се ползват и купешки, от магазините. Препоръчвам обаче,  винаги орекиете домашно или занаятчийско производство“, добави той, както и уточни, че това ястие е особено, тъй като:

„То е едно цяло на практика, но с две предназначения. Нашите баби и дядовци от Стария Бари са приготвяли това ястие като първо и второ - винаги по повод, на празник. Като първо ястие - орекиете със соса рагу, в който са се сготвили и рулцата като второ. Сосът с орекиете се сервира с настъргана, отлежала овча извара. Много практично ясние, а и полезно като хранителен състав. Вкусно е и трябва да се опита! Накрая оберете с хляб каквото е останало от соса - не оставяйте нищо в чинията!

Италия преди и след полунощ е дискотека под небето - на концерта в Бари на централния площад "Свобода" за Нова Година ще пеят италианските рапъри Коец и Фра Куинтале, както и много популярния поп изпълнител Ермал Мета. Очаква се той да представи току-що излязлата си песен "Не вреди повече" (Male più non fare), която изпълнява заедно с италианския рапър Джейк Ла Фурия.

Песента се харесва много, защото както винаги Ермал Мета прави чрез творчеството си актуални и чудесни пожелания – „правете каквото искате - танцувайте, защото танцът алегория на живота, но без да вредите“. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Обстановката в област Бургас постепенно се нормализира, 4 октомври 2025 г.

Жертви на бедствие и корупция с Гугъл преводач - какво се случи в отминаващата седмица?

Четири жертви след опустошителната буря, която удари Южното Черноморие. Бедствено положение  остава в двете общини Несебър и Царево, падналият дъжд е 450 литра на кв. м. в село Изгрев. Корупция с наръчник – Гугъл преводач в помощ на инспектори от ДАИ да рекетират шофьорите от екипа на британската звезда Роби Уилямс. България се прочу -..

публикувано на 05.10.25 в 09:34
Българският суперкомпютър Discoverer е в експлоатация в София Тех Парк.

Българският суперкомпютър се надгражда, тренираме езикови модели

Малки и средни предприятия ще могат да използват ресурса на суперкомпютъра "Дискавърър", за да тренират собствени модели на изкуствен интелект. Това каза по време на форума за роботи Петър Статев от ръководството на "София тех парк". Заедно с института за компютърни науки ИНСАЙТ, София тех парк ще направи обучения за представители на фирмите как да..

публикувано на 05.10.25 в 05:05
Веселин Желев

Веселин Желев: Дълбоко се съмнявам, че ще бъдат конфискувани руските активи

Не е учудващо, че има разногласия между европейските държави по размразяването на руските активи и използването им за отбраната на Украйна.  Най-големите привърженици на конфискацията са държавите от Балтийския регион и Полша, които пряко граничат с Русия и са най-солидарни с Украйна. По-въздържани са големите държави – Германия, Франция и..

публикувано на 04.10.25 в 10:07

България посреща Световния ден на животните с повишени наказания при прояви на насилие

"Спасете животните, спасете планетата" е темата тази година на Световния ден на животните, който отбелязваме на 4-ти октомври. Целта на темата е да ни напомни за връзката между благосъстоянието на животните и здравето на планетата. Загубата на биоразнообразие, унищожаването на хабитати, индустриалното животновъдство и замърсяването показват, че..

публикувано на 04.10.25 в 05:24
Валентин Николов

Валентин Николов: "Топлофикация София" съвсем скоро ще стане значим държавен проблем

"Топлофикация София" според мен съвсем скоро ще стане значим държавен проблем поради няколко причини" . Това коментира пред БНР Валентин Николов , изпълнителен директор на БЕХ: "Първо - той съществува благодарение на парите, които не може да си вземе, не че не иска "Булгаргаз" и съответно Българският енергиен холдинг . Към момента..

публикувано на 03.10.25 в 09:59
Джордже Симион

Джордже Симион: България и Румъния трябва да засилят сътрудничеството си

В София се провежда изнесено заседание на Европейските консерватори и реформисти. Втори ден чуждестранни и български политици и икономисти дискутират ключови теми като енергийната сигурност, разширяването на ЕС, миграцията, както и подкрепата за Украйна. Специален гост на срещата е Джордже Симион — лидер на Алианса за обединение на румънците (AUR),..

публикувано на 02.10.25 в 14:51
Центърът за временно настаняване

София се включва в европреброяване на бездомните

От 2007 г. насам ЕК прави преброяване на бездомните. Тази година за първи път в това преброяване ще се включи и София . За страната ни то се организира от Столичната община и Института за изследване на населението и човека към БАН и ще даде данни колко са тези хора, както и възможност да започнат политики за справяне с проблема. Минка..

публикувано на 02.10.25 в 11:17