Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър посрещат Новата година със сувла, меломакарона и зивания

Снимка: Ройтерс

Със слънце и температура от около 20 градуса, палми на фона на безбрежното Средиземно море и отрупани със сочни лимони дървета – Кипър не е типичната туристическа дестинация за посрещане на Нова година, но пък предлага свой колорит, аромат и настроение.

Кипърците обичат да се веселят, включително на многолюдни семейни събирания с характерните местни традиции и обичаи.

Празниците на Средиземноморския остров продължават 12 дни - от 25 декември до 6 януари, т.е. от Коледа до Богоявление, който е официален неработен ден в страната. Много частни фирми прекратяват работата в този период, а живеещите в градовете масово се изнасят във ваканционните си къщи в провинцията или пътуват в чужбина.

По традиция кипърците празнуват Нова година у дома с цялото семейство в разширен състав. Посрещането й в ресторанти и заведения за развлечения не е много популярно, въпреки богатия избор за празнична обстановка и програма, който те предлагат.

Самата Новогодишна нощ в Кипър не е много пищна. Телевизиите излъчват забавни програми и концерти, които не се прекъсват с официалности за обявяването на Новата година. Няма поздравление от държавния глава. Събралите се да празнуват обикновено сами отброяват последните секунди на старата година – от 10 до 0.

Мнозина кипърци дори не изчакват часовникът да удари полунощ и си лягат, за да са в готовност за следващия ден 1 януари, когато е истинското голямо Новогодишно празненство в Кипър.

За кипърската кулинарна традиция тържественият многочислен семеен обяд на 1 януари е "закон". Няма кипърски дом, в който на този ден да не се прави традиционната местна сувла – кипърското барбекю или скара. Това е любимата храна на кипърците най-типичният мирис на празниците на острова.

Парчета агнешко или свинско месо на шишове се пекат на въглища, като специално устройство осигурява равномерното им въртене. Тази иновация дава възможност за приготовление на празничната храна без да нарушава прословутото кипърско спокойствие. Сувлата е ангажимент на мъжете в семейството и с въртящия се механизъм те могат да седят и да наблюдават печенето, без да си дават много труд.

Сарми, печени картофи, макарони на фурна, салати допълват менюто на празничната трапеза. Задължителни са и типичните кипърски сладки – меломакарона и курабии. Кипърците предпочитат да полеят празника с вино и зивания – местната ракия от планината.

Един от най-важните и интересни моменти в кипърската Новогодишна традиция е празничната Василопита. Това е вид кейк, в който е скрита паричката за късмет, щастие и благополучие през новата година.Сладкарското изделие е с аромат на портокал, мастиха, канела, ядки, сушени плодове и други вкусни съставки. Обикновено се покрива с бяла глазура или пудра захар,имитиращи навалял сняг, а отгоре с белени бадеми, зърна от нар или други плодове се изписва числото на новата година.

Василопитата се разрязва на 1 януари от най-възрастния присъстващ, обикновено това е главата на семейството и домакин на празненството, като преди това той я прекръства 3 пъти. Първото парче се оставя за Иисус Христос, а следващите се раздават на всички, започвайки от най-възрастния към най-малките, децата.

На 1 януари в Кипър по традиция се разменят и празничните подаръци. На децата на острова ги носи Агиос ВасилисСвети Василий.

На този ден обикновено кръстниците посещават семействата на своите кръщелници, като затрупват децата с куп подаръци, често дават и пари.

По време на всеки от 12-те дни от Коледа до Богоявление къщите в Кипър се благославят със светена вода като една от защитите срещу нежеланите „гости“ на празниците – каликандзарите. Според фолклорната традиция това са пакостливи, зловредни малки духчета – Коледни тролове, които в този период излизат изпод земята и правят поразии. Те могат да угасят огъня в камината, да развалят храната или да вкиснат млякото.

За да ги прогонят, стопанките правят лукумади - малки пържени топки, понички, напоени с меден или захарен сироп, които хвърлят по покривите на къщите. Смята се, че каликандзарите ще си отидат, след като им се наситят.Последното раздаване на лукумади за прогонване на пакостниците е на Богоявление.

В много села и райони в Кипър хората продължават и други стари новогодишни ритуали. На първия ден от новата година, например, трябва да се извърши "подновяване на водите", като всички кани за вода в къщата се изпразват и пълнят отново с вода от Агиос Василис.

Запазен е и обичаят за гадаене за любов на маслинови клонки. Те се хвърлят в запалената камина и, ако пукат и подскачат в огъня, това означава, че този, който ги е хвърлил, е обичан от любимия си човек.

Подробности може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12