Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Обрезание на Исус Христос. Почита и Св. Василий Велики

| обновено на 01.01.24 в 12:52
Снимка: Радио Видин

Света Божествена литургия беше отслужена в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази сутрин. Богослужението беше оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Пред БНР той пожела Новата година да е здрава, мирна и благословена. . 

Няколко големи празника чества в първия ден на Новата година Светата ни Православна Църква. "Обрезение Господне" е денят, в който на осмия ден от раждането си Иисус Христос получил името си. Тачи се и паметта на Свети Василий Велики. Пред Националното радио Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний пожела на хората:

"Да е здрава, да е мирна, да е благословена новата 2024 година. Да бъде изпълнена с повече доброта, с повече любов към човеците, към Бога, с твърда и непоколебима вяра за всички. Заедно да пребъдваме единни в името на Бога, за да бъдем и да вървим бодро напред в житейския ни път".

Здраве и смирение си пожелаха вярващите, дошли в храма/ 

Митрополит Антоний

Василий Велики е бил  блестящ богослов, строг аскет, неуморен и всеотдаен свещенослужител, умира на 49 години като епископ. Автор е на множество църковни книги и на "Василиевата" литургия, която се служи няколко пъти в годината и днес в негова чест. Основател е на прицърковен благотворителен институт, наречен Василиада, който развивал мащабна социална, здравна и милосърдна дейност. 

За БНР богословът Ангел Карадаков разказа: 

"Знае се от неговото житие, че образованието си той продължава в Константинопол, по-късно в Атина. Той предприема пътешествия в Сирия, Палестина, Месопопотамия, Египет и след двегодишно странстване, Свети Василий основава монашеско общежитие в близост до Неокесария на брега на река Ирис. Знае се още, че Свети Василий е отделял най-голямо внимание на богословските спорове с различни еретически учения и ревностно защитава православието. Свети Василий дава и ръководство за християнски живот в своите монашески правила".

Свети Василий е завещал на православните християни съставена от него литургия:

"Известна като Света Василиева литургия, която е с по-дълги молитви. Тя продължава повече време".

На Васильовден имен ден празнуват над 130 000 души.

Народната традиция свързва празника с обичая сурвакане - събират се млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Както коледарите и сурвакарските групи си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. И пак, както коледарите носят със себе си криваци, така и сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се използва и крушевица, т.е. клонки от крушово дърво.

Ромите наричат празника Банго Васил – куция Васил, тъй като светецът накуцвал с единия крак.

В чест на светеца ромите винаги слагат на трапезата птиче месо, защото според една от легендите някога, когато били още в странство, преминавайки по един мост над буйна река, той се разрушил и те паднали в студената вода. Тогава свети Васил им изпратил ято гъски, които им помогнали да доплуват до брега. Всичко останало е като при българите – на масата има сарми, пита и баница. Играе се празнично хоро. На този ден ромите си искат прошка. Първо прошка искат по–младите от по-старите.



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16