Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звук от свирка стига до мозъка на кучето и спасява живот при земетресение в Япония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три са важните неща при спасяването при земетресение. Първото е превенцията, второ е поведението по време на бедствието и трето, което е немаловажно, поведението след земетресение. Това сподели в предаването на БНР "Хоризонт до обед" Юлияна Антонова-Мурата.

Тя разказа за подготовката и действията на японците. Страната отново бе разтърсена от мощни земетресения в първия ден на новата година. 

"Веднага след труса на мястото има 1000 души, а ден след това те са 10 000. Отиват да помагат и никой никога няма да се снима и да показва, действа се", разказа още Антонова. 

Спасителните действия в Япония показват, че жертвите там са значително по-малко, отколкото в Турция - при земетресение със същата сила. 

"Когато за първи път бях дипломат, в началото на 90-те години, ме впечатли, че в посолството имаше огромна карта, подарена от общината. На нея бе посочено къде се очакват и къде би могло да има епицентър на земетресение. Видях, че България е отразена с розов цвят като Лос Анджелис и Япония. Затова през следващите години като консул и културно аташе винаги съм участвала във всяка покана от общината и институциите, когато става въпрос за обучение, правила по време и след земетресение при бедствието", каза Антонова, която живее в Токио и е автор на три книги за Япония. 

От опита и преживяното в Япония и като участвала в над 60 демонстрации за превенции по време на земетресение и как да се държи след това, Юлияна Антонова коментира, че всеки един трябва да осъзнае, че на всеки един от нас животът му зависи от самия него, но също така и от тези около него.

"В Япония от най-ранна детска възраст започва обучението - поведение и внушение да не се паникьосваме. Моят внук на 2 години знае на японски думи като "влака стрела" и "земетресение", и знае какво да направи - първо,  да отиде под масата и да се хване за здраво", сподели Юлияна Антонова.

Тя обясни, че най-важни са първите секунди при труса. 

"Имаме 10 – 12 секунди да напуснем дома. Ако не можем, трябва да потърсим временно убежище под масата, а не както мен са учили в училище - под касите на вратите", категорична е тя.

И разказва за едно странно явление, което се изследва от японските органи за геопространствена информация, при което земята се движи и има отклонения 1,20 м на запад и 1,10 м нагоре и как да се бяга:  

"Най-важното е винаги на работното място, в чантата ви, до леглото в спалнята ви винаги да има бутилка с вода. Японците установяват, че може 10 дни без храна, но не можем без вода. Това е най-важно за оцеляване, не знаем след колко време ще бъдем открити". 

В правилата за спасяване японците препоръчват да се вдигне фланелка, дреха към устата, да се плюе в нея и през това да се диша, вид филтър, защото в много сгради мазилката затруднява дишането, запушва носа и гърлото, а и от паниката се диша трудно. 

Юлияна Антонова разказа и за малки свирки, които подарявала на всичките си приятели, чийто сигнал стига до мозъка на кучетата - търсачи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18