Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България ще бъде стабилен член на еврозоната, защото има много ниски нива на задлъжнялост и ниски дефицити"

Гунтрам Волф: България трябва да бъде присъединена колкото се може по-близо до европейското ядро

"Ако Русия победи в Украйна, това ще нанесе огромен удар върху европейския проект. Затова е време Европа да помогне по-решително на Украйна"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Новата 2024 г. може да е по-позитивна в икономически план от изминалата година, въпреки че несигурността пред прогнозите е много голяма, заяви в интервю за "Събота 150" президентът на Германското дружество за външна политика Гунтрам Волф. Пред света все още стоят много предизвикателства, а и в последните години "неизвестното" се превърна в част от геополитическия пейзаж.

Кои са "черните лебеди" пред глобалната икономика тази година?

Природата на "черните лебеди" ги прави невидими. Никой не знае какво ни предстои. Явлението вече може и да се случва, но да стане видимо впоследствие. С това уточнение бих искал да кажа, че 2024 година е изпълнена с огромни предизвикателства.

Има множество избори навсякъде по света. Повече от два милиарда души ще пуснат своите бюлетини през годината. Двете най-важни гласувания, които аз следя с много голям интерес, са за американски президент и за Европейски парламент. Огромната ми тревога като европеец е, разбира се, изходът от вота в Съединените щати, но и все по-надигащата се вълна от популизъм в Европа. Това са два много големи риска за политическото и икономическо бъдеще на нашия континент.

Второто, на което със сигурност искам да наблегна, е войната на Русия срещу Украйна. Войната продължава брутално и Русия набира сила. Евентуална нейна победа или дори частична победа би била огромен удар не само върху Украйна, но и върху сигурността на целия наш континент.

Може би на трето място бих искал да спомена всички рискове, които произтичат от промените в климата. Те се ускоряват и причиняват все по-големи щети. Покачването на температурите ще доведе до много икономически и със сигурност политически проблеми в глобален мащаб. Един от тях е миграция, свързана с климатичните изменения.


Всъщност, потенциалната победа на Тръмп изобщо не е "черен лебед", а направо "слон в стаята". Какво би произтекло от нея?

Доналд Тръмп не е просто популист, а политически лидер, който представлява директна заплаха за върховенството на закона и за демокрацията в Съединените щати. Оттам идва и опасността за демокрациите по целия свят. От гледна точка на Европа са застрашени гаранциите за сигурността на Стария континент, които в момента осигурява Вашингтон чрез членството в НАТО. Тези гаранции могат да намалеят, което директно ще се отрази върху нашата сигурност.

В първия си президентски мандат Тръмп атакува директно европейски компании. Ако се завърне в Белия дом, може да стане още по-решителен и да подкопае просперитета на нашия континент. Не на последно място, при неговата администрация най-високопоставният съветник в Белия дом директно подкрепяше популистките лидери от Марин Льо Пен до предходното полско правителство и разбира се Москва. Има директни връзки с антидемократични и антиевропейски сили.  

Готова ли е Европа за търговска война със Съединените щати?

Не сме готови от гледна точка на това, че потенциална търговска война със Съединените щати би нанесла огромни щети и на двете страни. Двустранните отношения са много дълбоки - 10, ако не и 20 пъти по-дълбоки, отколкото са те между Европейския съюз и Китай например. Има огромни европейски инвестиции отвъд океана. В същото време в Европа има невероятно много американски инвестиции.


Европа има ли сили да помага сама на Украйна, ако помощта за Киев от Съединените щати бъде прекратена?

Не смятам, че Европа е готова, но трябва да бъде. Нямаме друг избор. Ако Русия победи в Украйна, това ще нанесе огромен удар върху европейския проект. Не можем и не трябва го да приемаме. Затова е време Европа да помогне по-решително на Украйна.

Войната срещу Украйна не е единствената. Очаквате ли допълнително влошаване на ситуацията в Близкия изток и потенциално - нов горещ конфликт някъде по света, например Тайван?

В Близкия изток вече настъпи хаос. Червено море е опасно за международна търговия, което ще има последици за глобалната икономика. Регионът много ме тревожи заради перспективите пред Израел в неговата безмилостна война срещу ХАМАС. Целият регион е застрашен от ескалация и Иран търси възможности за разширяване на бойните действия.

Когато става дума за Тайван, никой не знае. Това, което китайският президент Си Цзинпин заяви съвсем ясно, е, че обединението е историческа необходимост. Повтори го в началото на тази година, така че и там се сблъскваме с много голяма несигурност.

И всичко това се случва в момент, когато европейската икономика все още е доста крехка.  

Но има и добра новина, а именно, че инфлацията спадна значително. Има надежда да достигне 2% в края на тази или в началото на 2025 година, което дава пространство на Европейската централна банка, както и другите централни банки, включително Федералния резерв, да започнат намаляване на лихвените проценти. Мисля, че в Европа този момент ще настъпи може би през лятото или есента на тази година.

А климатичните рискове? Справяме ли се достатъчно бързо с промените към по-зелени стандарти?

Вторият въпрос е лесен. Не правим достатъчно. Преговорите за намаляването на вредните емисии не вървят добре. Тези емисии дори се увеличават. Следователно - климатичните промени ще стават все по-сериозни и опустошителни. Азиатските държави, Индия и не само трябва да развиват икономиките си без да увеличават емисиите и намирам, че това е най-важното глобално предизвикателство.  

В този процес има възможност за Европа - не просто да помогне на тези държави да преминат през зеления преход, но да произвежда чисти технологии, които да изнася за тях. Това е сектор, в който се конкурираме със Съединените щати.


И накрая, следите отблизо процесите в България. Имаме ли реален шанс за членство в еврозоната от 1 януари догодина?

България покрива по-голямата част от критериите за членство в еврозоната. Аз силно го подкрепям. Въвеждането на еврото със сигурност ще е от много голяма полза за страната, както и за Евопейския съюз. България ще бъде стабилен член на еврозоната, защото има много ниски нива на задлъжнялост и ниски дефицити.

Но най-важен е геополитическият фактор. България трябва да бъде присъединена колкото се може по-близо до европейското ядро по геополитически причини. Страната е много силен поддръжник на Украйна. В същото време често е обект на атаки от руските тайни служби, включително и при заводите й за производство на оръжия. Трябва да се даде ясен политически сигнал, че това не е приемливо и че България е в ядрото на Европейския съюз.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пострадали полицаи при безредици в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948

Безредици възникнаха на Националния стадион "Васил Левски" и по-рано тази вечер, след като   фенове на ЦСКА-София, недоволни от очертаващата се загуба от ЦСКА 1948, нахлуха на терена малко преди изтичането на редовното време и се опитаха да се саморазправят с играчите. Три минути преди края на редовното време запалянковци на домакините от..

публикувано на 31.05.24 в 23:31
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израелското предложение позволява връщане на всички заложници, премахване на "Хамас"

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху съобщи в петък, че Израел е упълномощил преговарящите да представят споразумение за примирие в Газа, след като президентът на САЩ Джо Байдън разкри подробности за триетапен план за прекратяване на огъня, който, според него, е предложен от Израел. Джо Байдън представи ново израелско предложение за..

публикувано на 31.05.24 в 22:55

Стотици деца от цялата страна се събраха във В.Търново за фестивала "Отворено сърце"

Стотици деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за фестивала "Отворено сърце" за толерантност между различните етноси. Двудневният форум се организира за 19-а година от център "Амалипе". Езикът на омразата постепенно става език на толерантността и за това активно работят младите хора, а фестивалът е платформа за това, казва Елиза..

публикувано на 31.05.24 в 22:48
Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.

Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на съединените щати Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Израел го е представил на палестинската групировка чрез Катар. Става въпрос за триетапна пътна карта, включваща 6-седмично прекратяване на огъня, което да стане постоянно и след това възстановяване на Ивицата..

публикувано на 31.05.24 в 22:35

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май

Заплатите за април и май не са получили във ВиК-Дупница, казаха от синдикалната организация в дружеството. На последното си заседание Общинският съвет гласува 200 хиляди лева да бъдат отпуснати от бюджета, за да могат работещите към 80 души в аварийните и поддържащите екипи, администрацията да получат възнагражденията си. Освен гласуваната..

публикувано на 31.05.24 в 22:19
Джо Байдън и Доналд Тръмп

Reuters/Ipsos: 10% от републиканците е малко вероятно да гласуват за Тръмп след осъдителна присъда

Десет процента от регистрираните избиратели на републиканците заявяват, че е по-малко вероятно да гласуват за Доналд Тръмп на президентските избори през ноември, след като бившият президент беше признат за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниелс, сочи анкета на..

публикувано на 31.05.24 в 21:57

Константин Mравов с наградa от конкурса Web Report 2024

Журналистът от програма "Хоризонт" на Българското национално радио Константин Мравов стана носител на специалната награда "Подкаст"   на годишните награди за чиста журналистика Web Report 2024. Той получи приза за подкаста "Попкултура" и серията, в която представя фрагменти от историята на може би най-значимите улични артисти сред децата на..

публикувано на 31.05.24 в 21:34