Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Дамянова и Марчо Апостолов от Музикалния театър: На сцената даваме живот на мечтите си!

2
Зорница Дамянова и Марчо Апостолов
Снимка: Мая Данчева

В самия край на 16 век Уилям Шекспир създава един оригинален драматичен женски образ, превърнал се в архетип за столетия напред. 

"Укротяване на опърничавата" е една от най-ранните му творби в ренесансовата епоха, където жената в социума, а и в дома е силно подчинена на мъжката воля. 

И така, образът на опърничавата се явява като форма на бунт срещу ограниченията в шекспировото съвремие. 

Жената с характер, свои желания и стремежи не се вписва в общоприети норми, диктувани от строго мъжкия свят. Такава жена се отличава като личност, носи отговорност и поема риск да бъде различна. Такава жена е ярка, предизвикателна, готова да отстоява своята идентичност. Тук Шекспир залага конфликта между нея и мъжкия свят, в това да остане себе си, но и да открие любовта.

Този шекспиров архетип може да бъде разпознат многократно в литературата, в киното и театъра, като отделни негови черти създават свои архетипове – на капризната жена, на властната жена, на ревнивата жена и така нататък. Така се раждат знакови произведения, стъпващи на противоборството между мъжкия и женския характер, в които жената запазва своите личностни черти и изпъква на фона на мъжката доминация.

В средата на миналия век американският композитор Коул Портър написва мюзикъла „Целуни ме Кейт“ по мотиви от шекспировата пиеса „Укротяване на опърничавата“. За да създадат либретото са помолени семейството на Бела и Самюел Спивак, които по същото време са в разгара на своя брачен конфликт. Така се ражда една история с две сюжетни линии – от времето на Шекспир и от средата на 20 век. Пиеса в пиесата или две истории със сходен сюжет, които доказват, че макар времето да се е сменило героите все още не са решили своите проблеми.

В края на миналата година мюзикълът „Целуни ме Кейт“ имаше своята премиера на сцената на Държавния музикален театър Стефан Македонски. Режисьорското виждане е на Александър Текелиев, а хореографията на Йоана Стоянова. Диригент – постановчик Дориан Молхов.

Зорница Дамянова и Марчо Апостолов

"Да, действително, в представленията и на сцената най-уместни са лъжите и затова там любовта изглежда толкова невероятна и красива, защото всички искаме любовта да побеждава винаги, а на сцената всъщност даваме живот на мечтите си, каза в "Нощен Хоризонт" Марчо Апостолов, солист в Музикалния театър.

"На сцената обличаме кожата на друг човек и можем да изживеем емоции, които в цивилния живот не можем. На сцената сбъдваме някои от несбъднатите си мечти, каза в "Нощен Хоризонт" Зорница Дамянова, солист в Музикалния театър и с главна роля в "Целуни ме, Кейт".

"Аз съм влюбена в моята роля, отдавна не ми се е случвало толкова да заобичам ролята си. В "Целуни ме, Кейт" играя ролята на Лоис Лейн, която в "Укротяване на опърничавата" изпълнява ролята на Бианка, тя е млада жена, която е много амбициозна, певица от нощни заведения, която обаче иска да стане актриса и да стане звездата на Бродуей, разказа още Зорница Дамянова.

Зорница Дамянова и Марчо Апостолов са солисти на Музикалния театър, които имат главни роли в мюзикъла „Целуни ме Кейт“ - една комедия която предизвиква героите в много комични ситуации и щастлива развръзка.

Целуни ме, Кейт!” е мюзикъл, написан от Коул Портър по либретото на холивудските сценаристи – съпрузите Бела и Самюъл Спивак през 1948 г. Портър е един от най-значимите американски композитори. Ненадминатото либрето на „Целуни ме, Кейт!“ е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57