Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската камара на депутатите одобри нова военна помощ за Украйна

Снимка: Ройтерс

Камарата на депутатите на италианския парламент одобри резолюция за нова военна помощ за Украйна. Резолюцията беше приета със 195 гласа "за", 50 "против" и 55 "въздържал се". Министърът на отбраната Гуидо Крозето уточни, че пакетът се състои от оборудване и оръжейни системи, полезни само за укрепване на отбранителните способности на Украйна. 

"Изглежда е дошло времето за решителни дипломатически действия, които да допълнят извършваните помощи. Има поредица от важни сигнали, идващи и от двете участващи страни“, каза Крозето. 

От италианската левица обърнаха внимание, че Европа не проявява дипломатическа инициатива. "Ние гласувахме против изпращането на допълнителни военни доставки в Украйна. Единственият изход са преговорите за мир. Правителството продължава да се съобразява с указанията на Вашингтон, на една военна ескалация, която не дава абсолютно никакви плодове освен по-нататъшна смърт и разрушение", заяви лидерът на "Пет звезди" и бивш премиер Джузепе Конте

Камарата на депутатите отхвърли предложение на "Пет звезди" за облагане на допълнителните печалби на военната индурстрия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Доставките на боеприпаси за Украйна трябва да бъдат ускорени

Доставките на боеприпаси за Украйна трябва да бъдат ускорени, включително и от собствено производство. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на страната Володимир Зеленски. Думите му идват след заседание с военни и индустриални..

публикувано на 10.01.24 в 04:17
Володимир Зеленски

Зеленски призова за ускоряване на финансовата и военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните си съюзници да ускорят финансовата и военна помощ за Украйна. По време на посещение в Литва Зеленски отрече спекулациите, че партньорите му оказват натиск да прекрати бойните действия. Според..

публикувано на 10.01.24 в 18:28

ЕК предлага общ бюджет на механизма за Украйна в размер на 50 милиарда евро

Посланиците на страните членки одобриха частичен мандат за преговори по предложение за създаването на нов специален механизъм за подкрепа на възстановяването и модернизирането на Украйна и на усилията й за провеждане на реформите по пътя й към ЕС...

публикувано на 10.01.24 в 19:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан...

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това..

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината,..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър,..

публикувано на 19.05.24 в 18:07